Popot – Lahden viinikeidas

Bistroruokaa tarjoileva Popot on täyttänyt rennon illallisravintolan ja viinibaarin mentävän paikan Lahden ravintolatarjonnassa. Asiakkaita huomioidaan henkilökohtaisella palvelulla, ja kanta-asiakkaille etsitään uusia löytöjä maahantuojien katalogien ulkopuolelta.

Lahden Rautatienkadun ja Vapaudenkadun kulmaan avattu Popot on fine diningia tarjoilevan Roux’n sisarravintola. Sen viinivalikoima on laaja ja ruokalista rennon bistromainen. Valoisasta ravintolasalista löytyy baaripaikkoja ja reilusti henkilökuntaa esittelemässä päivän tarjontaa. Roux’n ja Popotin sommelier Päivi Parkkola on silminnähden mielissään ravintolatulokkaan vastaanotosta.

– Alkuperäinen suunnitelma oli, että olisin tasaisesti Popotissa ja Roux’ssa, mutta suosion myötä Popot vie karhunosan ajastani. Alun perin neljä pöytää oli tarkoitus pyhittää viinibaarin puolelle, mutta asiakkaita tulvii ovista sisään. Toisaalta välillä joku saattaa tulla vain lasilliselle, mutta huomaakin, että meillä olisi tänään tryffelirisottoa ja päättää tilata sitä. Tänne on ihana tulla töihin ja on mahtavaa, miten ihmiset ovat ottaneet paikan vastaan.

Konsepti houkuttelee paikallisia ja turisteja

Palvelu on asiakaslähtöistä ja myös lounaalle pohditaan valmiit viinisuositukset, mikä onkin lisännyt viinimyyntiä päiväsaikaan. Popotin tiimillä on takanaan kiireiset Lahden juhlakisat. Parkkola ja keittiömestari Andrew Smithin ovat väsyneitä, mutta tyytyväisiä.

– Samat ihmiset tulivat kerran, sitten toisen ja kolmannen ja jotkut lähes jokaisena kisapäivänä. Ulkomaalaisten asiakkaiden virta kasvoi valtavasti. Siinä vaiheessa pohdittiin, että nyt ollaan tehty jotain hyvin. Ruokalista on mukavan simppeli, ja se vaihtuu tasaiseen tahtiin. Vain sinisimpukat ja lämpimät kasvissalaatit ovat olleet valikoimassa alusta saakka ja esimerkiksi uutena vuotena tarjoiltiin samppanjaa ja ostereita.

Tiivistä yhteistyötä maahantuojien kanssa

Viinit on hinnoiteltu senteittäin ja lasimyynnissä on auki laaja valikoima viinejä jatkuvasti elävältä viinilistalta.

– Ruokalista vaihtuu kuukauden välein, ja ruokien seuraksi etsitään aina jotain uutta. Jos lähdetään perusmauista, muutamalla viinillä pärjäisi, mutta rakkaudesta lajiin pidämme valikoiman laajana.

Uutta ja vanhaa maailmaa yritetään pitää tasaisesti esillä, ja maahantuojien kanssa tehdään yhteistyötä, jotta saadaan tuotua erikoisempiakin viinejä myyntiin. Viinilistaa rakentaessaan Parkkola seuraa omia kiinnostuksenkohteitaan ja asiakkaiden toiveita.

– Amon-Ra on ollut parhaita viinejä valikoimassamme. Jotkut asiakkaista ovat säästäneet ja tilanneet koko pullon kerralla. Kesän lähestyessä palataan ihanan kesäisiin Uuden-Seelannin sauvignon blanceihin. Kaapista löytyy myös esimerkiksi huippu-burgundeja, joita ei edes ole listalla, vaan ne on tilattu asiakkaille, jotka toivoivat jotain erikoista.

Myös isompia pullokokoja pyritään pitämään valikoimassa.

– Isommassa pullossa viinin laatu on monimuotoisempaa, koska useampi kemiallinen yhdiste syntyy viinissä ja lasin ja viinin kosketus on vähäisempi. Esimerkiksi naistenpäivänä poksautettiin Taittingerin Reserve Brut -magnumpullo. Kesäksi avattavalle terassille on hienoa viedä hyvin jäähdytetty magnum, oli se sitten rieslingiä, samppanjaa tai jotain muuta.

Popotin ja Roux’n Kati ja Sami HäkkinenAntti Hietanen ja Esa Mehtäjärvi palkittiin tammikuussa Pro-gaalan Yrittäjä-sarjassa. Parkkola kehuu vuolaasti työnantajaansa.

– Katilta löytyy huikea intohimo viiniä ja ruokaa kohtaan, ja hän on tiiviisti itse mukana toiminnassa. Ilman Katia Lahden ravintolatarjonta näyttäisi todella erilaiselta. Popotin konsepti ehti hautua Roux’n porukassa aikansa, eikä sopivien tilojen löydyttyä ollut vaikeaa tehdä päätöstä. Popotin kaltaiselle ravintolalle on paikka Lahden kokoisessa kaupungissa.

 

Popot

Rautatienkatu 26, 15110 Lahti

bistropopot.fi

  • Popotin ensimmäinen Winemaker dinner järjestetään 26. huhtikuuta, jolloin vieraana on Theresa Breuer.
  • Saanut nimensä tiloissa aikaisemmin toimineesta kenkäkaupasta.
  • Auki kaikkina viikonpäivinä.
  • Viinin ja bistroruoan lisäksi tarjolla on myös kahvilatuotteita.
  • Sisarravintola Roux avattiin Rautatienkadulle 2007 ja Popot kesällä 2016. Yritys pyrkii tulevaisuudessa laajentamaan toimintaansa.

Gramona La Cuvee, Katalonia, Espanja

19,70 €

Vindirekt

”Gramona on paras cavatalo, jonka tiedän. Kaikki mitä he tekevät on mielenkiintoista, ja siellä erikoistutaan biodynaamisuuteen ja pitkiin kypsytysaikoihin. Viinissä on kaunis ja kirkkaan kuulas väri, paahteisessa tuoksussa hapokasta omenaa ja mineraaleja, maku raikas ja kuiva, paahteisen herkullinen, lopetus pitkä.”

Pol Roger Brut Reserve, Champagne, Ranska

45,90 €

Vinetum 

”Pol Roger Brut Reseve on perheomistuksessa oleva samppanjatalon ihana taidonnäyte: 30 eri alueen viinien sekoitus, josta reserveviinejä jopa neljän vuoden takaa on 20–30 prosenttia. Sekoituksen jälkeen viini saa kypsyä viitisen vuotta ennen käsintanssitusta. Tuloksena on pienikuplainen, kestävämousseinen luumunkeltainen samppanja, jonka tuoksussa on kukkia, akasiaa ja briossia.”

Schloss Vollrads Riesling Alte Reben 2014, Rheingau, Saksa

26,50 €

Vinetum

”Alte Reben tarkoittaa iäkkäitä köynnöksiä, ja tämän viinin kohdalla se tarkoittaa, että köynnökset ovat vähintään 25-vuotiaita ja rypäleet tulevat omilta tarhoilta. Toimii todella hyvin myös liharuokien kanssa. Viinissä yhdistyvät kauniin vaaleankeltainen väri sekä runsas ja monimuotoinen tuoksu, jossa on aprikoosia, luumua, sitrusta ja omenaa. Maussa on aistittavissa yrttejä ja hedelmäi­syyttä, raikasta hapokkuutta. Jälkimaku on pitkä.”

Domaine La Pepiere Muscadet  Sur Lie 2015, Loire, Ranska

14,30 €

Viinitie

”Mainen liepeillä Loiren laaksossa toimiva luomuviinitarha, jota pitää kolme kaverusta johtajanaan Marc Olliver. Viini on raikas, mineraalinen ja aromikas, hapokas ja ihastuttava.”

Emilio Vada Nebbiolo Langhe 2014, Piemonte, Italia

19,50 €

Finn-Glera

Emilio Vada on nuorimies Italian Piemontesta, joka on erikoistunut Moscaton viljelyyn. Kyseisiä köynnöksiä heiltä löytyykin 18 hehtaaria, kun taas punaisia lajikkeita vain hehtaarin verran. Valitsin tämän harvinai­suuden viinivalikoimaamme muutama kuukausi sitten, eikä ole tarvinnut harmitella: se on loistava nuorena nautittava Nebbiolo, joka sointuu hyvin tryffelirisoton rinnalle. Viinin väri on kauniin rubiininpunainen, tuoksusta löytyy ruusua ja marjoja, maku on tasapainoisen eloisa.”

Hinnat sis. 24 % alv