Andreas Cederström (vas.), Mari Seppälä ja Jarno Kallio.
Andreas Cederström (vas.), Mari Seppälä ja Jarno Kallio.

Pohjoisen maut kiinnostavat

Rovaniemeläisen Arctic Light -hotellin baarissa työskentelevä Jarno Kallio tutustuttaa mielellään turistit kotimaisiin alkoholeihin ja marjoihin. Etenkin puolukka ja mustikka ihastuttavat.

Toisin kuin suurimmassa osassa Suomea, Pohjois-Suomessa turistisesonki näkyy vahvasti ravintoloiden henkilökunnan tarpeessa. Esimerkiksi Rovaniemellä pyörähtävät 60 000 turistia aiheuttavat sen, että esimerkiksi hotellit ovat täynnä monta kuukautta putkeen. Tämä taas vaikuttaa siihen, että ravintola-alalla on talvella töitä niin paljon kuin ehtii ja haluaa tehdä. Sen on huomannut myös kaverinsa kanssa muutaman vuoden henkilöstövuokrausfirmaa pyörittänyt Jarno Kallio.

– Täällä on huippusesongin aikaan kauhea pula ravintola-alan työntekijöistä. Etenkin kokeista, jotka tuntuvat kadonneen pohjoisesta kokonaan, mutta myös baareissa on pulaa työntekijöistä. Itse työskentelen sesongin aikaan neljänä päivänä viikossa Arctic Light -hotellin baarissa. Sen lisäksi teen vielä 4–6 vuoroa muissa baareissa. Vaikka toiminta on sesonkipainotteista, osaajille löytyy töitä ympäri vuoden, hän kertoo. Kallio suosii drinkeissään mahdollisuuksien mukaan suomalaisia tuotteita ja raaka-aineita. Marjat, kuten puolukka, ovat oiva esimerkki suomalaisille itsestään selvistä raaka-aineista, jotka herättävät turistien keskuudessa ihastusta.

Vaikka toiminta on sesonki-painotteista, osaajille löytyy töitä ympäri vuoden.”

– Marjat ovat Suomessa ihan perusjuttu, kun muu maailma ajattelee niitä hienona superfoodina. Meidän pitäisikin olla niistä ylpeitä, ja hyödyntää enemmän, onhan metsät marjoja pullollaan. Lähes kaikki turistit innostuvat mustikasta ja puolukasta, lakka sen sijaan jakaa enemmän mielipiteitä, vaikka silläkin on ystävänsä. Puolukka on älyttömän monipuolinen marja. En ole vielä löytänyt juomaa, mihin se ei sopisi joko pyreen, siirapin tai mehun muodossa.

Turistit ovat kasvavassa määrin kiinnostuneita myös paikallisista alkoholeista, esimerkiksi Gin&Toniciin valitaan mielellään suomalainen gini. Suurin osa testaa jotain paikallista tuotetta ja jopa 95 prosenttia heistä jatkaa suomalaisilla alkoholeilla loppureissun.

– Meillä on Suomessa paljon hyviä tuotteita, joita on helppo myydä. Kun tuotetta maistattaa ulkomaalaisille, moni pyytää tekemään niistä jonkin drinkin.

Tiskin taakse sattumalta

Ravintola-alalle Kallio päätyi tutun kautta saatujen blokkausvuorojen kautta. Drinkit kiinnostivat jo tuolloin, ja Kallio perehtyi niiden saloihin omalla ajallaan ennen työvuoron alkua. Tie tiskin taakse avautui parin kuukauden jälkeen työsuhteen alkamisesta työkaverille sattuneen haverin myötä.

– Tuuraajaa ei löytynyt siihen hätään, ja siirryin siksi illaksi tiskin taakse. Tuon illan jälkeen ravintolapäällikkö kysyi, haluanko vaihtaa baarimikoksi. Uskon, että hänen päätökseensä vaikutti asenteeni, intoni ja se, että olen nopea sisäistämään asioita.

Tieto-taitoaan Kallio on kartuttanut erilaisissa koulutuksissa ja tastingeissa, osallistumalla FBSK Lapin toimintaan ja suorittamalla Baarimestarin erikoisammattitutkinnon Mannisen Arin opissa Rovaniemellä. Paperit hän sai vuonna 2016.

– Alussa kehityin nopeasti ja opin paljon. Muistan, miten pidin itseäni kaksi vuotta alalla olleena kovempana kyypparina kuin nykyään, Kallio naurahtaa.

Kallion mukaan Lapissa alueen laajuus asettaa omat haasteensa koulutusten suhteen.

– Baarimestareiden keskuudessa kiinnostus erilaisia tapahtumia kohtaan on kasvanut, mutta esimerkiksi brand ambassadorit ehtivät Rovaniemen korkeudelle melko harvakseltaan. Toivottavasti tilanne muuttuu tulevaisuudessa, sillä tännekin kaivataan pöhinää ja koulutuksia.

Jarno Kallio

  • Nykyinen työpaikka: Arctic Light Hotel, Rovaniemi
  • Aloittanut alalla: 2007
  • Aiempia työpaikkoja: Lasipalatsin terassi, Onnela Rovaniemi
  • Harrastukset: jääkiekko sekä kaikenlainen ulkona ja luonnossa tapahtuva liikunta
  • Muuta: FBSK Lapin

 

Natures sparkles

1 cl Napue giniä
1 cl puolukkasiirappia
4 cl karpalomehua
6 cl Pere ventura -cavaa

Lasi: coupette
Valmistustapa: rakennetaan

 

Jänkhä-kollinssi

4 cl     Napue giniä
2 cl     sitruunamehua
2 cl     mesiangervo-väinönputki-siirappia    
soodavettä

Lasi: pallolasi
Valmistustapa: ravistetaan

 

Nature sour

4 cl     Laplandia-mustikkavodkaa
3 cl     sitruunamehua
2 cl     mänty-rosmariini-tyrni-puolukka-siirappia    
kananmunan valkuainen

Lasi: pallolasi
Valmistustapa: ravistetaan