Pidennä glögikautta tarjoamalla kevyempiä versioita klassikoista

Juhlakauden korkkaavalla syysjaksolla haikaillaan vielä kesän perään, joten kevyet maut ovat paikallaan. Vinkkaamme parhaat tavat glögikauden pidentämiseen ja G&T-listan uudistamiseen.

Glögikautta pidennetään tarjoamalla syksyyn keveitä versioita klassikoista. Valmista lämmittävät juomat vaihteeksi trendikkäästä roseesta tai valkoviinistä.

Perinteiseen punaviiniglögiin voi puolestaan tuoda uusia vivahteita esimerkiksi puuvartisilla yrteillä, chileillä tai lakritsijuurella. Myös makeuttajaa vaihtamalla saa uutta makua: muscovado- ja fariinisokeri tuovat paahteisia sävyjä, hunaja puolestaan kukkaisuutta.

Valmista glögi sekoittamalla mehu, mausteet ja makeuttaja. Kiehauta ja lisää viini. Anna jäähtyä ja maustua vähintään kolme tuntia. Siivilöi mausteet pois ja säilytä valmis glögi kylmässä. Tarjoilua varten kuumenna, älä kuitenkaan keitä.

Glögi maistuu myös kylmänä

Kuohujuoman muodossa tarjoiltava glögi on jo tuttu juoma, mutta glögin makumaailma toimii myös muiden drinkkien pohjana. Italialainen klassikko Negroni saa syksyisen sävyn glögitujauksesta. Jaettavaksi tarkoitettu punch puolestaan yhdistää vaalean glögin talven sesonkisitruksiin.

Roseglögi.
Roseglögi.

Roseglögi

  • 8 dl karpalo-granaattiomenamehua
  • 2 kanelitankoa
  • 2 tähtianista
  • 8 kokonaista neilikkaa
  • 1–1,5 dl taloussokeria
  • 10 dl roseeviiniä

 

 

Tyrni-inkivääriglögi

Tyrni-inkivääriglögi

  • 6 dl omenamehua
  • 2 dl tyrnimehua
  • 2 kanelitankoa
  • 1 tl kardemummaa
  • tuoretta inkivääriä maun mukaan
  • 1–1,5 dl taloussokeria
  • 10 dl valkoviiniä

Vinkki!

Glögin valmistukseen käytetyt kokonaiset kuivamausteet voi kuivattaa ja käyttää uudelleen.

Glögipunch.
Glögipunch.

Glögipunch

  • 2,5 dl valkoviiniglögiä
  • 0,5 dl verigreippimehua
  • 0,5 dl kylmähaudutettua Earl Grey -teetä (1 rkl irtoteetä / 2 dl kylmää vettä, haudutus 15–20 min)
  • 2 dash Angostura Bitter

Vinkki!

Voit käyttää tähän juomaan samaa valkoviinipohjaa kuin tyrni-inkivääriglögiin. Jätä siinä tapauksessa tyrnimehu pois ja käytä mehuna pelkästään omenaa.

 

Glögroni.

Glögroni

  • 2 cl giniä
  • 2 cl katkeroa
  • 2 cl punaista vermuttia
  • 2 cl glögitiivistettä

Ikisuosikki G&T uusissa kuoseissa

Gin & Tonic on juhlakaudella varma valinta. Nopeasti valmistuva juoma on myös baarin kannalta nappiostos. Tuo oman baarisi leima G&T-listaan esimerkiksi näin:

1Tarjoa tislaamon suositusyhdistelmän rinnalle oma makuparisi. Asiakas saa tutusta ginistä irti uusia vivahteita, kun se tarjotaankin kurkkusiivun sijaan timjamin ja mustikoiden kera.

2Tuo liikeidean mukainen makumaailma myös G&T-listalle: aasialaisia vivahteita saadaan inkiväärillä, sitruunaruoholla ja kaffirlimen lehdellä, meksikolaista meininkiä chileillä ja korianterilla, pohjoismaiset maut korostuvat metsän antimien myötä.

3Jos asiakkaasi ovat tottuneita gininjuojia, anna heidän räätälöidä ginin makuparit oman makunsa mukaan. Anna vaihtoehdoiksi erilaisia tonic-vesiä, sitruksia, marjoja, yrttejä, hedelmiä ja mausteita. G&T:stä ei kuitenkaan kannata tehdä hedelmäsalaattia: yksi tai kaksi koristetta riittää.

Julkaistu Shaker-lehden 3/2020 Juhlaekstrassa.

Tilaa Shaker!