Pickle nousi alkuvuoden drinkki-ilmiöksi

Tänä vuonna helsinkiläisbaareissa on juotu runsaasti etikkapohjaisia cocktaileja, joiden innoituksena on toiminut The Rum Pickle. Juomissa yhdistyvät kaksi megatrendiä – paikallisuus ja ekologisuus.

Maailmalla erilaiset etikkaa sisältävät cocktailit ovat olleet suosittuja jo pidemmän aikaa. Helsingissä trendin nosti kuluttajien tietoisuuteen Suomea Barcardi Legacy -kilpailuissa edustava Eetu Topo, jonka juoma The Rum Pickle löytyy sellaisenaan tai baariin tyyliin varioituna lähes kaupungin jokaisesta drinkkibaarista.

– Cocktailia suunnitellessani halusin luoda kaavan, jonka avulla baarien on helppo tehdä oma versionsa juomasta. Hapokkuus haetaan aina luonnollisin menetelmin tuotetusta etikasta, teelusikallinen riittää. Vaikka alkuperäisessä juomassa on rommia, siitä on tehty versioita joissa käytetään esimerkiksi giniä, piscoa tai konjakkia, kertoo nykyisin helsinkiläisessä Publikissa työskentelevä Topo.

Pääkaupunkiseudun lisäksi Picklejä on tarjoiltu myös esimerkiksi Turussa ja Jyväskylässä. Cocktailin suosio ei rajoitu pelkästään Suomen rajojen sisäpuolelle – oman version Picklestä ovat tehneet esimerkiksi tukholmalainen Corner Club ja kööpenhaminalainen Kester Thomas.

– Tiedossani on 30 paikkaa, joissa juomia on tehty. Ruotsin ja Tanskan lisäksi mukana on paikkoja Latviasta, Sveitsistä, Islannista ja Irlannista.

Ravintolamaailmassa pinnalla olevat sesonkihenkisyys, ekologisuus ja paikallisuus näkyvät myös Topon kisajuomassa. Yleensä happoa cocktaileihin haetaan käyttämällä sitruunaa tai limeä, sillä se on helppoa. Ekologista se ei sen sijaan ole, tuodaanhan lime usein Väli-Amerikasta saakka.

– Mietin juomatyyliä suunnitellessani, että miten juomaan voisi saada hapokkuutta paikallisilla raaka-aineilla. Halusin, että drinkkejä voi tehdä paitsi ekologisesti myös tehokkaasti ja taloudellisesti ympäri vuoden. Etikka oli luonteva valinta, Topo sanoo.

Picklen kaava

40 ml väkevää alkoholia

20 ml esimerkiksi viiniä, olutta, mehua, likööriä tai soodaa 

1 tsp etikkaa (esim. balsamicoa, viinietikkaa, siiderietikkaa tai mallasetikkaa))

(1 tsp kidesokeria)

Sekoita raaka-aineet keskenään ja pyörittele kunnes sokeri liukenee. Lisää jäitä, hämmennä kylmäksi ja siivilöi drinkkilasiin. Tarjoile ilman jäitä.

Huom! Jos juomassa käytetään jotain muuta makeaa kuten likööriä tai mehutiivistettä, voi sokerin halutessaan jättää pois.