Pühaste – Mustalaisesta aidoksi panimoksi

Pühasten tarina alkoi vuonna 2011 oluenpanija Eero Manderin kokeiluista kesämökillään Pühastessa (Pyhämaalla) Etelä-Virossa. Kaupallisen oluenvalmistuksen Pühaste aloitti kiertolaisena Põhjalan panimolla, jolloin syntyivät muiden muassa Humalakoda-, Mosaiik- ja Nokturn-oluet. Oma panimonsa Pühaste avasi Tartossa 10. syyskuuta 2016.

Ropkan teollisuusalueella, viisi kilometriä Tarton keskustasta etelään, sijaitsee kaupungin toiseksi suurimman panimon modernit tuotantotilat (suurin on tietenkin A.Le Coq).

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy panimohallin noin seitsemän metrin huonekorkeuteen. Taka-alalla seisovat rosteriset käymistankit, niiden edessä on italialaisen Framaxin valmistama pullotuslinja.

Peräseinältä katsoo jättikokoinen suurennos tarttolaisen taiteilijan Marge Nelkin suunnittelemasta Mosaiik-etiketistä. Se on kuin ikoni alttarin takana.

MALLASVARASTON VIERESSÄ lepää kaksi 250 litran hogshead-sherrytynnyriä. Niissä kypsyy old alea. Panimon seinustoilla on myös useita pienempiä rommitynnyreitä, joissa kypsyvä 14 prosentin vahvuinen Dekadents Imperial Stout oli valtava hitti Tallinn Craft Beer Weekend -festivaaleilla toukokuussa.

– Yksi meidän suosituimpia oluita, kehaisee olutmestari Heiki Salm.

Salmin mukaan panimon myydyin olut on ruokakauppavahvuinen (4,6 %) Vulin, juotavan raikas Session IPA. Sen maku on hedelmäinen ja miellyttävän katkera.

– Pyrimme löytämään hyvän tasapainon käsityöläisaatteen sekä markkinoiden kysynnän kanssa. Koska olemme rakentaneet näinkin ison panimon, on selvää, että ensisijainen päämäärä on rahoittaa sen toiminta ja kasvu, Salm toteaa.

– Sitä paitsi nykyään trendi on menossa pikkuhiljaa maltillisemman humaloinnin suuntaan, sekin vaikuttaa tuotantoomme. Emme enää pane niin paljon humalapommeja kuin joskus panimon alkuaikoina.

MENNÄÄN SIIS MUUTAMA vuosi ajassa taaksepäin. Pühasten perustaja ja pääolutmestari Eero Mander sai kutsun valmistaa omalla brändillään olutta Põhjalan panimolla. Syntyi IPA (Mosaiik), Imperial IPA (Humalakoda) ja Imperial Black IPA (Nokturn).

– Mustalaispanimona fokus oli nimenomaan vahvasti humaloiduissa India Pale Aleissa, mikä sopi sen hetken tyyliin. Seuraavaksi kehittelimme porttereita ja stouteja sekä erilaisia kokeellisissa friikkioluita.

Pian kumppaneita alkoi tulla lisää. Olutta pantiin muun muassa Lehe Pruulikodan ja Tankerin laitteilla.

Sana levisi ja reseptivelhon maine kasvoi. Pühaste sai yhä kasvavaa fanipohjaa. Brändin kiinnostavuutta lisäsivät entisestään Marge Nelkin selkeän informatiiviset mutta samalla kauniin persoonalliset etiketit.

Sitten pitkän etsimisen jälkeen löytyivät ideaalit tilat omalle panimolle Tartosta. Pühasten nykyinen maksimikapasiteetti on lähellä 200 000 litran vuositasoa, mutta uusia käymistankkeja on jo tilattu, joten kapasiteettikin tulee kasvamaan.

Perusvalikoimaan kuuluvat Vulin (Session IPA), Madame Butterfly (Amber Ale), Talisman (Pilsner), Mosaiik (IPA), Patt (Porter) ja Dekadents (Imperial Stout).

VIENTI VETÄÄ. Kuten useimmilla virolaisilla pienpanimoilla myös Pühasten tähtäin on vientimarkkinoilla. Tällä hetkellä vientiä on Venäjälle, Latviaan ja Isoon-Britanniaan.

Keväällä Pühaste voitti kilpailun Tallink Siljan laivan oluesta. Kahden vuoden sopimus kattaa 100 000 pulloa yksinoikeudella Tallink Silljalle pantavaa Sireen Amber Alea. Sireen on väriltään tumman punertava amber ale, jonka kuivahkoa ja melko täyteläistä makua ryhdittävät hedelmäiset ja kukkaiset humalakatkerot. Mausteena on käytetty Earl Grey -teetä ja ruiskaunokkia.

Suomeen Pühaste tulee elokuun puolivälissä, kun Uniq Drinks Finland alkaa tuoda maahan kolmea olutta: Vulinia, Mosaiikia ja Lime Gosea. Valikoimaa on tarkoitus kasvattaa loppuvuodesta. Ensimmäisen kerran nämä oluet esitellään ammattilaisille Heinon Tukku -messuilla syyskuussa ja kuluttajille OlutExpossa lokakuun lopulla.

Yhteistyökuviot suomalaisten kanssa kiinnostavat laajemminkin.

– Pitäisin erittäin hyvänä ajatuksena kollaboraatio-olutta jonkun suomalaisen panimon kanssa, Heiki Salm visioi.

Vinkkaan kohti Espoota ja Fat Lizard Brewing Companya. Salm lupaa painaa nimen mieleensä.

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska