Viinitien kaupallinen johtaja Pasi Ketolainen on Suomen viides ja maailman 397:s Master of Wine. Pasi Ketolaiselle ajatus MW-tutkinnon suorittamisesta syntyi ensimmäisen kerran vuonna 1999, joten unelman toteutuminen nyt 21 vuoden jälkeen on osoitus periksi antamattomuudesta ja kansainvälisen viiniyhteisön kollegiaalisesta tuesta.

Tuore Master of Wine kertoo, että kiinnostus makuihin ja niiden vivahteisiin syntyi jo lapsuudenkodin keittiössä. Yläkoulun luokkaretki Saksaan synnytti intohimon tunnistaa eroavaisuuksia myös viineissä.

– Kokeiltuani parin vuoden ajan valtiotieteiden opiskelua hakeuduin intohimoni pariin ravintolakoulu Perhoon ja sitä kautta töihin ravintolaan. Into oppia tuntemaan viinejä, olutta ja niiden kulttuurillista sekä kansantaloudellista merkitystä ei loppunut koskaan, joten olen aina halunnut opiskellut työni ohessa, äskettäin myös MBA-tutkinnon suorittanut Ketolainen kertoo.

Into oppia tuntemaan viinejä, olutta ja niiden kulttuurillista sekä kansantaloudellista merkitystä ei loppunut koskaan.

Ketolainen käytti vaativan MW-tutkinnon suorittamiseen oman työnsä ohessa kaikkiaan 15 opiskeluvuotta ja oli jo luovuttamassa MW-tutkinnon suhteen, mutta vanhat opiskelukaverit kannustivat opintojen päättämiseen.

– Vaikka tutkinnon suorittamiseen meni lopulta todennäköisesti kauemmin kuin keneltäkään aiemmin, sain pitkäksi venähtäneistä opinnoista valtavan syvällisen kokemuksen ja laajan kontaktiverkoston alan parhaita asiantuntijoita maailmassa. Mahdollisuus jakaa näkemyksiä viinialan globaalisti johtavien ammattilaisten kanssa auttaa meitä kaikkia menestymään työssään.

Lopputyössään Wine distributors’ views regarding the current and future status of the restaurant supply chain in Finland Ketolainen analysoi suomalaisen ravintola-alan viinitoimitusketjun tulevaisuutta.

Suomen Master of Wine -tutkinnon ovat suorittaneet Pasi Ketolaisen lisäksi Essi Avellan, Taina Vilkuna, Tuomas Meriluoto ja Heidi Mäkinen. Korkeimman ja vaikeimmin saavutettavan gastronomiaan liittyvän ammattitutkinnon on suorittanut vuodesta 1953 lähtien 397 ihmistä.