Panimomestarin johdolla oluiden maailmaan

Uusi olutkirja kertoo tarinoita, kuljettaa lukijaa oluiden valmistuspaikoille ja tyylien alkulähteille. Se on kunnianosoitus oluenpanotaidon kehitykselle sekä klassikon asemaan nousseille tyyliensä ikonisille edustajille

Panimomestari Mikko Salmi tunnetaan olutkouluttajana, oluenpanijana, toimittajana sekä OlutPOSTI-lehden kärkkäänä kolumnistina. Salmi on kiertänyt lukemattomia panimoita, maistanut tuhansia oluita ja ollut etulinjassa todistamassa uusien oluttyylien syntyä sekä juomatapojen muutosta. Nyt miehen taitotieto on koottu tiiviiksi kokonaisuudeksi yksiin kansiin. Kirjan nimi on ytimekkäästi Olut!

OLUT!-KIRJA on kirjoitettu suurelle yleisölle, heille joiden kohdalla olutvallankumous ei ole vielä iskenyt täydellä voimallaan sekä jonkin verran asiaan perehtyneille. Toisin sanoen kaikille niille baarien miehille ja naisille, joilla on edes orastavaa mielenkiintoa tietää, mitä kaikkea edessä olevan tuopin taakse kätkeytyy.

Toisaalta kirja on tarinallinen, jolloin se avaa ovia ja uusia näkökulmia myös paljon jo oluita harrastaville. Lukijat pääsevät esimerkiksi kurkistamaan kulissien taakse, sillä Salmi kertoo monissa kohdin asioita, jotka ovat olleet ja ovat edelleen oleellisia juurikin oluenpanijoiden näkökulmasta.

– Toivoisin tietty innostavani yhä uusia ihmisiä maistelemaan erilaisia oluita, Mikko Salmi toteaa.

Uusi kirja on aina merkkitapaus kirjoittajalleen, mutta tämä teos on Salmelle erityisen henkilökohtainen. Sen tekeminen on kysynyt paljon aikaa. Kirjassa esitellyt 124 olutta ovat tyyliensä käyntikortteja ja lisäksi sellaisia yksilöitä, jotka ovat jättäneet pysyvän muistijäljen kirjoittajaan.

– Aloitin tämän kirjoittamisen 15 vuotta sitten, ja tällä välillä on ehtinyt tapahtua paljon. Esitellyt tuotteet ovat suuria klassikoita sekä vähän pienempiä ja uudempia tuttavuuksia, joiden laatu on ollut hyvä ja joissa jokin on herättänyt oman huomioni.

AMMATTILAISILLE eli baarien ja ravintoloiden tarjoilijoille ja miksei keittiöhenkilöstöllekin teos on omiaan palauttamaan mieleen klassikot, jotka ovat uutuuksien tulvassa ja vuosien varrella jääneet turhaankin unholaan.

Kannattaa muistaa, että yksikään olut ei kasva klassikon asemaan kevyin eväin. Niitä sietää makustella tasaisin väliajoin ja niiden avulla voi kalibroida aistit.

– Omasta mielestäni on kiinnostavaa verrata klassikoita moderneihin vastaaviin ja tutkia, mitä eroja löytyy tai mitä elementtejä juuri tässä ajassa painotetaan. Aika usein humala korostuu, ja sen kohdalla saattaa joskus juolahtaa mieleeni, että onko sitä kenties liikaa, Salmi pohtii.

Koska kirja on täynnä tarinoita esimerkiksi eri oluttyylien synnystä, se voi olla hyvänä apuna myyntityössä. Voin lämpimästi suositella jokaiselle olutravintolan pitäjälle teoksen hankkimista henkilökunnalle joululahjaksi.

Hyvä tarina yhdistettynä maukkaaseen olueen on myyntityökalu vailla vertaa. Kirjasta on helppo poimia knoppitietoja tai laajempia asiakokonaisuuksia, joilla voidaan kasvattaa asiakkaan mielenkiintoa myytävää tuotetta kohtaan.

Unohtaa ei sovi myöskään sitä, että oluen suosio ruokajuomana kasvaa kaiken aikaa. Vaikka kirjaa ei olekaan tehty ruoan ja oluen yhdistämistä ajatellen, antavat eri makukuvaukset viitteitä siitä, minkä ruokatuotteen kanssa mikäkin oluttyyli sopii.

TUHTI TIETOPAKETTI ei rajoitu pelkästään oluenvalmistukseen ja tyyleihin, vaan sijansa saavat myös alkoholipolitiikka sekä kulutustottumukset meillä ja muualla. Mikko Salmen muistelot omalta maltaiden viitoittamalta tieltään ovat sujuvasti kirjoitettua ja mielenkiintoista luettavaa.

Opus antaa lukijalleen yhtä sun toista oluesta ja sen vierestä. Selvisipä lukiessa sekin, miksi taksikuskeilla on tummansininen vaatetus.

Jos on kirjassa oivalluksia lukijalle, tarjosi kirjoitustyö niitä yllin kyllin myös tekijälleen.

Muun muassa sen, että oluen historia on tolkuttoman pitkä ja kiinnostava; älytön määrä tietoa olisi vieläkin kaivettavissa. Ehkäpä siinä on pohjaa seuraavalle olutkirjalle.

Sekä sen, että tekniset innovaatiot, lainsäädäntö ja hyvin usein verotus ovat tekijöitä, jotka ovat muokanneet kulutustottumuksia. Puhumattakaan siitä, että olutkulttuurin muutoksia ei kukaan voi ennustaa, vaikka moni kantapöytien profeetta niin väittäisikin.

Mikko Salmen mukaan yksi suurimmista oivalluksista oli, että ihmisen ja oluen suhteessa on aina kyse makuasioista. Siksi myös kaikki oluiden luonnehdinnat ovat subjektiivisia, vaikka niiden kanssa kuinka pyrkisi objektiivisuuteen. Oma maku vaikuttaa aina taustalla, eikä sen pidä antaa häiritä.

– Ja mikä ehkä merkittävintä, olutta ei pidä ottaa liian vakavasti. Se on juoma, jonka parissa tulee olla hauskaa ja nauttia sitä hyvässä seurassa, mies summaa.   

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska

Sulje mainos Tilaa Shaker