Puoli vuotta toimitusjohtajaa etsinyt Panimoliitto löysi Riikka Pakarisen politiikan vaikuttajien joukosta. Kauppatieteiden ja yhteiskuntatieteiden maisteri Riikka Pakarinen (37) on ollut kansanedustaja ja europarlamentaarikko. Viimeiset kaksi vuotta keskustapuoluetta edustanut Pakarinen on työskennellyt pääministeri Juha Sipilän EU-asioiden neuvonantajana. Hänellä on kokemusta myös edunvalvontatyöstä Metsäteollisuuden edunvalvontapäällikkönä.

– Panimoala on paitsi merkittävä suomalainen työllistäjä, myös monella tapaa edelläkävijä vastuullisten käytäntöjen kehittämisessä. Minua kiehtoo myös alan vahva muutos muun muassa tuotteiden ja pientuotannon osalta, Pakarinen toteaa.

Panimoliitolle oli tärkeää löytää tehtävään henkilö, jolla on tuoreita näkemyksiä ja kapasiteettia rakentaa kestävää yhteistyötä yhteiskunnan eri toimijoiden kanssa. Tehtävässä Pakarinen pääsee hyödyntämään yhteiskunnallista ja liiketalouden osaamistaan kotimaisen talouden, työllisyyden, maatalouden ja ympäristön hyväksi.

Poliitikkona hän on tottunut kysymyksiin vaaleista:

– Pohdin pitkään asettumista ehdolle tulevan kevään eduskunta- tai eurovaaleissa. Politiikka ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen ovat aina olleet minulle sydämenasioita. Kun otin vastaan Panimoliiton toimitusjohtajan tehtävän, päätin samalla, että en asetu ehdolle vuoden 2019 vaaleissa. Haluan sitoutua täysin Panimoliiton johtamiseen ja sen toiminnan kehittämiseen.

Pakarinen pitää Panimoliiton toimitusjohtajuutta itselleen yllättävänä hyppynä.

– Joskus on uskallettava hypätä boksin ulkopuolelle. Uskon, että uutena alalla pystyn kehittämään panimoteollisuutta ennakkoluulottomalla otteella, perinteitä kunnioittaen, Pakarinen jatkaa.

Yhdeksi päätavoitteistaan uusi toimitusjohtaja mainitsee oluen verotuksen saattamisen lähemmäksi eurooppalaista keskitasoa. Oluen veronalennuksella olisi pitkäkantoiset vaikutukset koko arvoketjuun alkutuotannosta kauppaan ja ravintoloihin.

Uskon, että uutena alalla pystyn kehittämään panimoteollisuutta ennakkoluulottomalla otteella, perinteitä kunnioittaen."

– On tärkeää varmistaa, että panimoala säilyy jatkossakin elinvoimaisena. Jollei verotusta saada vietyä lähemmäksi eurooppalaista keskitasoa, on vaarana, että työt ja verotulot pakenevat kohtuullisempien kulujen perässä muualle Eurooppaan, Pakarinen aprikoi.

Panimoliiton hallituksen puheenjohtaja Lasse Aho muistuttaa, että olutta verotetaan Suomessa 63 prosenttia kovemmin kuin seuraavassa maassa, Irlannissa, ja Saksaan verrattuna Suomen olutvero on peräti 18,5-kertainen. Perusteita korkealle olutverolle ei ole, päinvastoin Suomessa on poikkeuksellisesti painettu vahvojen alkoholien vero lähelle oluen verotasoa.

Panimoteollisuus työllistää suoraan noin 1 700 henkilöä ja koko arvoketjussa työntekijöitä on noin 26 000. Kokonaisuudessaan panimo- ja virvoitusjuomateollisuus kerryttää valtion kassaan vuosittain yli kaksi miljardia euroa.

Uusi toimitusjohtaja vakuuttaa olevansa pätevä panimotuotteiden puolestapuhuja:

– Kyllä minulla on omakohtaista kokemusta suomalaisista panimotuotteista. Ne ovat erinomaisia ja niiden asiaa kannattaa edistää, voin sanoa oman kokemuksen pohjalta.

Kysymykset suhteesta alkoholiin ovat Pakariselle tuoreita, mutta Panimoliitossa tulee vastaan paljon muutakin. Panimoliiton jäsenyritysten litramääräisestä tuotannosta 45 prosenttia on virvoitusjuomia, kivennäisvesiä ja muita alkoholittomia tuotteita, ja kategorian osuus on kasvussa kaikkialla maailmassa.