Päivitä olutvalikoimaa vuodenajan mukaan

Kun ilma kylmenee ja illat pimenevät, muuttuvat suomalaisten juomamieltymyksetkin. Tämä kannattaa muistaa myös olutvalikoiman rakentamisessa ja sen päivittämisessä. Vaikka oluessa yksi tärkeimpiä ominaisuuksia on yhä suurella yleisöllä raikkaus, näkyy selkeästi, että syksyn tullen tummemmat oluet ja vahvemmat maut nousevat oluenjuojien parissa.

Kannattaa ehdottomasti katsella ravintolan olutvalikoimaa arvioiden kesän jälkeen ja miettiä, miten syksy siihen vaikuttaa. Ravintolan olutvalikoiman tulisi palvella ravintolan asiakasta, joten kannattaa miettiä myös valikoiman laajuus niin, että siinä on monipuolisesti erilaisia oluttyylejä, ottaen huomioon myös suomalaisen yleiset mieltymykset, vuodenajat ja ravintolan asiakaskunnan olutmaun syvyys.

Yleisesti katsottuna suomalaisen ravintolan perusvalikoimassa olisi hyvä olla aina vaalea lager, on se sitten isona tai pienen panimon tuottama, koska ylivoimaisesti suurin osa suomalaisesta oluenkulutuksesta on vaaleaa lageria. Sama trendi on edelleen maailmanlaajuinen. Lagerin lisäksi koko vuoden valikoimassa kannattaa pitää IPA-olutta, koska se on suuren yleisön silmissä edelleen trendikäs, ja useat asiakkaat saattavat kysyä tiskiltä suoraan; onko jotain IPA:a? Olutvalikoimastaan huolehtiva ravintola ottaa valikoimiinsa näiden oluttyylien lisäksi vehnäoluen ja jonkun tumman oluen sekä hedelmäisen ale-oluen. Siinä suomalaisen ravintolan perusolutrunko.

Mutta perusvalikoiman lisäksi olutvalikoimaa voi ja kannattaakin vaihdella vuodenajan mukaan. Kesällä kauppansa tekevät kevyet ja hedelmäiset oluet, erilaiset vehnäoluet, nyt niin trendikkäät hapan oluet tai hedelmillä ja marjoilla maustetut oluet sekä kevyemmät APA- ja IPA-tuotteet.

Nyt syksyn tullessa olutvalikoimaan kannattaa päivittää tummempaan suuntaan.  Erilaiset tummat vehnäoluet, tuhdit barley winet tai tummat belgityyliset ale-oluet viehättävät oluenjuojaa näin kylmemmällä säällä. Paahteiset oluet, kuten erilaiset tummat lagerit, portterit, stoutit ja niiden vahvemmat, imperial-vahvuiset oluet ovat kylmällä säällä suomalaisten suosikkeja, pidämmehän me paljon kahvinkin paahteisesta mausta.  

Olutvalikoimaa rakennettaessa ja päivitettäessä kannattaa muistaa oluen kierron riittävyys, joka on kriittinen varsinkin hanaoluessa. Kannattaa rakentaa valikoima sen varaan, että saa sen myös myytyä, eikä olut mene pilalle, koska se on sekä ravintolalle että oluen myyneelle panimolle huomattava laatumielikuvariski. Pullo-oluen kanssa kannattaa olla myös tarkka, koska oluen säilyvyys saattaa vaihdella tuotteittain huomattavasti.

Uudet, hieman hybridimäiset oluet ovat kiinnostava lisä ravintolan valikoimaan. Näitä, joskus hieman erikoisempiakin oluita voikin ottaa valikoimaan laatikon tai pari, ja näin tarjota niille asiakkaille vaihtoehtoja, jotka haluavat kokeilla jotain uutta ja erilaista.  Hyvä olutvalikoima onkin sellainen, että asiakas voi luottaa ravintolassa löytyvän tietyt perustuotteet, joihin voi aina luottaa, mutta myös vuodenajoittain ja trendeittäin vaihtuvia oluita, joita voi sitten kokeilla pullon tai tuopin verran.

Anikó Lehtinen on olutkirjailija ja juoma-asiantuntija, joka kirjoittaa ruokajuttuja ja väitöskirjaa. Anikó luennoi oluesta, rakastaa ravintoloita ja hyvää kahvia sekä yrittää ehtiä oluentekoon vapaa-aikanaan.