Pääsykokeita ja padelia – Messukeskuksessa on löydetty uutta liiketoimintaa tapahtumien tilalle

Koronapandemian aiheuttama poikkeustila tyhjensi Helsingin Messukeskuksen isot hallit, kokoustilat, ravintolat ja läheisen hotellin. Isojen yhtiökokousten, kongressien ja messujen tilalle on etsitty korvaavaa toimintaa – jopa yllättävistä asioista.

Helsingin Messukeskuksen muutamasta esimiehestä, projekti- ja myyntipäälliköstä koostuvan kriisiryhmän on pitänyt kiireisenä mitä erilaisimmat työt. Eteen on tullut tehtäviä, kuten lounassalaattien hakua asiakkaille ja pulpettien desinfiointia, jotka eivät katso titteliä.

– Poikkeusaika on opettanut näkemään konkreettisesti palveluketjun kulun ja sujuvuuden alusta loppuun asti. Teemme työtä asiakkaan eteen isolla sydämellä, kertoo Messukeskuksen liiketoimintajohtaja Kristina von Konow.

Ideoita uuden liiketoiminnan etsimiseen tarvitaan kipeästi. Messukeskuksessa on järjestetty poikkeustilan aikana lukuisia virtuaalitilaisuuksia ja muutamia isompia hybriditapahtumakin. Niihin osallistui paikan päällä 50–250 osallistujaa. Toukokuun 2021 lopussa on tarkoitus järjestää pitkän tauon jälkeen isompi kongressi hybridinä.

– Mikäli nykyiset kuuden henkilön rajoitukset poistuvat siihen mennessä, von Konow tarkentaa.

Syyskuusta lähtien Messukeskuksen parkkihallissa on tehty Mehiläisen koronavirustestauksia. Marraskuussa testauspaikkoja laajennettiin, kun HUS:in drive in -testauspisteet rakennettiin halli 7:ään. Helmikuusta lähtien Messukeskus on toiminut Helsingin kaupungin koronavirusrokotuspisteenä. Haastatteluhetkellä rokotuksia annettiin päivässä noin 400 riskiryhmäläiselle ja vanhukselle.

Helmikuusta lähtien Messukeskus on toiminut Helsingin kaupungin koronavirusrokotuspisteenä.”

Helsingin yliopiston ja Laurea-ammattikorkeakoulun pääsykokeet olivat syksyn 2020 järjestettävistä tapahtumista mittavimmat. Kaikkiaan lähes 5 000 oppilaskokelasta suoritti pääsykokeet Messukeskuksen tiloissa. Se edellytti muun muassa puolentoista metrin turvavälin varmistamista, riittävän määrän käsidesejä ja kulkujärjestelyjä.

– Touko–kesäkuussa 2021 on tulossa Helsingin yliopiston ja Laurean pääsykokeet, jotka täyttävät lähes kaikki hallimme. Olemme suunnitelleet pulpetit niin, että ne sijoittuvat kahden metrin turvavälein.

Pulpetit rakentaa osittain Messukeskuksen oma rakennuspalvelu, joka on rakentanut myös koronatestaukseen ja -rokotukseen tarkoitetut kopit. Nykyisten rakenteiden hinnoittelussa on käytetty pohjana vastaavaa tasoa kuin messukoppien hinnoittelussa.

– Asiakas tilaa kopin vain pidemmäksi aikaa. Me teemme asiakkaille tilat täysin valmiiksi tietokonevalmiuksia myöten ja varmistamme, että käytössä on riittävä määrä wc- ja pukutiloja.

Tiloissa kulkevien ihmismäärien ohjaamiseen on työllistetty jonkin verran palveluvastaavia. SOL siivoaa tiloja asiakkaan toivomusten mukaan. Securitaksen vartijat ovat varmistaneet, että mahdolliselta satunnaiselta häiriköinniltä vältytään. Heidän tehtävänään on myös vartioida arvokkaita rokotteita.

Yhteistyötä viereisen hotellin kanssa on tehty niin, että henkilöstöä käytetään ristiin.

– Ei ole järkevää, että kolmen asiakkaan tähden pidetään useita henkilöitä työvuorossa. Vastaanottovirkailijat hoitavat pienten kokousten asiakkaat hyvässä yhteistyössä kanssamme.

Padel-kentät ylittivät uutiskynnyksen

Helmikuussa uutisoitiin, että Messukeskus avaa kahdeksan liikuteltavaa, itsenäisinä yksikköinä toimivaa padel-kenttää. Kolme kenttää on vielä tulossa.

Useampi padel-yrittäjä oli yhteydessä Messukeskukseen. Se kertoo lajin suosion kasvusta.

– Nelinpelinä toimivaan lajiin ei tarvita huippukuntoa tai -taitoa, ja silti saa hyvän pelin aikaiseksi, von Konow kertoo.

Hän on tavannut padel-kentän laidalla pelaajia, jotka ovat olleet jo vuoden lomautettuna. Jokapäiväinen peli pitää mielen vireänä ja täyttää työstä jäänyttä sosiaalista tyhjiötä.

Padel-yhteistyöhön valikoitui yrittäjäksi Ville Palola, jolla oli rahoitus kunnossa ja valmis suunnitelma.

Compass Groupin operoima Café 5 toimii kenttien kassana, ja sinne työllistyi yksi henkilö, joka vastaa kahvilan toiminnasta kenttien kiireisimpinä aukioloaikana.

Hanke kiinnosti myös läheistä hotellia. Von Konow kertoo, että Holiday Inn aikoo brändätä yhden kentän nimikkokentäkseen.

Nykyinen toiminta saattaa kuulostaa vilkkaalta. Se on kuitenkin vain liiketoiminnan tekohengitystä. Yksi kolmipäiväinen kongressi tuo kolme kertaa enemmän tilavuokraa kuin kuukauden padel-vuokra.

Kongressien lisäpalvelut, kuten tekniikka, ravintola ja majoitus, kasvattavat sekä Messukeskuksen että sen ympärillä toimivien tahojen liiketoimintaa merkittävästi.

Rokotusmäärät ratkaisevat syksyn tilanteen

Pandemian aiheuttaman poikkeustilanteen edetessä messujen näytteilleasettajat ja yhteistyökumppanit tulivat yhä varovaisemmiksi. Tilat olisivat Messukeskuksen mukaan sallineet virusturvallisen toiminnan. Moni pelkäsi mainekriisiä. Useita messuja oli lopulta siirrettävä tai peruttava viime hetkellä, osittain siitä syystä, että näytteilleasettajat halusivat siirtää messuja myöhempään ajankohtaan.

– Viranomaisten päätökset tulevat kaksi viikkoa aikaisemmin, mikä vaikeuttaa tapahtumien järjestämistä. Henkilöstö tekee jo ohjelman, suunnittelee ja piirtää osastot ja hoitaa markkinoinnin hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Kuukautta ennen tapahtumaa on tehty 70 prosenttia työstä, von Konow harmittelee.

Messukeskuksessa uskotaan – ja toivotaan, että syksyllä tapahtumatuotanto saataisiin jo normalisoitua. Elokuu käynnistyy Kongressimessuilla, sitten on Habitare-messut ja Nordic Business Forum.

– Rokotustilanteen eteneminen on ratkaisevassa roolissa syksyn tapahtumien kannalta. Rokotettujen määrän hidas kasvu näyttää huolestuttavalta, von Konow toteaa.

Julkaistu Evento-lehdessä 1–2/2021.

Lue digilehti!

Tilaa Evento!

Tilaa digilehti!

Sulje mainos Tilaa Shaker