Yhdelle järveen kastautuminen tikapuiden varassa on sadunomaista, toiselle sikareiden tupruttelu Afrikan savanneilla villieläinten parissa on täyttymys, kolmas uppoutuu virtuaaliseen todellisuuteen sulkemalla ulkopuoliset ympäriltään.

Asiakkaidensa sidosryhmille elämyksiä luova Jussi Lehtinen totesi, että tärkeää on liikkua katkeamatonta polkua pitkin asiakkaan rytmissä, mutta olla askeleen hänen edellään. Kyse on pienistä henkilökohtaisista vau-elämyksistä, joita annostellaan juuri sopivasti ja juuri oikealla hetkellä.

Elämys voi syntyä pienestäkin hetkestä tai teosta. Sen tarjoaminen ei vaadi valtavaa budjettia. Antajalta edellytetään pelisilmää, aitoutta, huomaavaisuutta ja läsnäoloa. Tärkeintä on, että kokemus vaikuttaa eri aisteihin, herättää voimakkaita tunteita ja jättää unohtumattoman muistijäljen. Yllätyksellisyys ja henkilökohtaisuus täydentävät elämystä.

Biokemisti Michael Behe esitti Darwin’s Black Box -kirjassa älykkääseen suunnitteluun liittyvän käsitteen: palautumaton monimutkaisuus. Se koostuu useista yhteensopivista, toisiinsa vaikuttavista osista, jotka osallistuvat järjestelmän perustoimintaan. Minkä tahansa osan poistaminen lopettaa järjestelmän toiminnan. Palautumaton monimutkaisuus on verrattavissa elämykseen. Tajunnan räjäyttävä kokemus syntyy lukuisista pienistä yksityiskohdista, joista kokonaisuus muodostuu. Yhdenkin osan puuttuminen voi latistaa tunnelman, välittömästi. Elämysteollisuuden biologeilta vaaditaankin ilmiömäisiä aivohakkerointitaitoja, jotta he tunnistavat vastaanottajan piilevät tarpeet.

Digitalisaation uskottiin helpottavan elämäämme ja tarjoavan uudentyyppisiä elämyksiä. Onhan sen tarjonnutkin. Kone kaikkivaltias -kirjan kirjoittanut Pekka Vahvanen povaa toisenlaista tulevaisuutta. Hänen mukaansa digitalisaatio tuhoaa 20–30 vuoden kuluessa kaiken meille arvokkaan. Jopa koko ihmiskunnan. Asiat, jotka johtivat kohti parempaa tulevaisuutta, heikentävät jo elämänlaatuamme. Olemme keskittymiskykyvyttömiä häslääjiä, joille aitouden merkitys ei ole enää sama. Hyvä uutinen lienee se, että digitalisaation tyranniassa syntyy Vahvasen mukaan vastareaktioita. Juoksemme maratoneja ja virkkaamme kotisohvilla. Myös yhteisöllinen saunomiskulttuuri näyttää tekevän uutta tuloaan. Lohduttavaa sekin.

Kaikesta päätellen elämme nyt elämysten yltäkylläisyydessä. Elämysbaarin hyllyltä on vain kyettävä loihtimaan kulloinkin tavoiteltavalle kohderyhmälle täydellinen juomasekoitus. Kippis!

 

Heli Koivuniemi

vastaava päätoimittaja