Pääkirjoitus: Roskaduunin aika on ohi

Työvoiman heikko saatavuus on ravintola- ja anniskelualan arimpia kipupisteitä. Asiasta on vihdoin ryhdytty keskustelemaan, mutta juurisyitä ei aina haluta sanoa ääneen.

Ongelman luonne täytyy ensin ymmärtää, jotta sen voi ratkaista. Määritellään siis aluksi, mitkä tekijät vähentävät anniskelutyön houkuttelevuutta.

Haastavat työajat. Matala palkkaus. Päihdekeskeisyys. Harmaa talous ja työturvallisuusriskit. Fyysinen ja henkinen kuormittavuus. Alan vähäinen arvostus. Alkoholikulttuurin murros.Hyvinvointi ja terveys megatrendeinä.

Tosiasia on, että liian monella työpaikalla työntekijät ovat kroonisesti väsyneitä, alipalkattuja ja tietämättömiä omista oikeuksistaan. Tämä ei tarkoita, että työntekijät olisivat typeriä tai laiskoja. Päinvastoin, ravintolatyöhön valikoituu usein ratkaisukeskeisiä ja luovia tyyppejä, jotka nauttivat ihmisten kohtaamisesta ja omilla käsillä tekemisestä. Aivan erinomainen maaperä muutoksen rakentamiselle.

Anniskelutyötä pitäisi kuitenkin johtaa paremmin, ja työntekijöiden hyvinvointiin satsata. Kysymys ei ole vain korkeammasta palk­kauksesta, vaan kehitys- ja koulutusmahdollisuuksien tarjoamisesta, paremmista esimiestaidoista, työvuorojen inhimillisestä järjestämisestä ja läsnäolevasta johtamisesta. Kun työntekijä on levännyt ja kokee tulevansa arvostetuksi, hän viihtyy työssään ja kiinnostuu osaamisensa kehittämisestä.

Perustarpeet, kuten ruoka, lepo ja turvallisuuden tunne, on kuitenkin ensin täytettävä. Niistä nipistetään anniskelualalla aivan liian usein. Supisuomalainen rankan raatamisen ihannointi on turhaa ja liiketaloudellisesti lyhytnäköistä – kukaan ei halua tehdä roskaduunia. Lähestyvän juhlakauden potentiaali hyödynnetään parhaiten, kun henkilöstön työkyky on hyvissä kantimissa.

Mitä mieltä sinä olet? Miten ravintola-alalle saataisiin houkuteltua lisää työvoimaa?

 

Maaret Launis

toimituspäällikkö, maaret.launis@aromilehti.fi

Julkaistu Shaker-lehdessä 4/2019.