Yksi syy, että alalta hakeudutaan muihin hommiin lienee se, että työ on fyysisesti ja henkisesti raskasta. Jos lisäksi kokee, että uran pitää olla koko ajan noususuuntainen, ei ole ihme, jos palo työtä kohtaan sammuu.

Yksi vaihtoehto työurien pidentämiseksi on suunnitella oma urapolku niin, ettei muu elämä ja oma jaksaminen kärsi liikaa työstä. Vaikka päällikkötason paikat ovat kiinnostavia, voi olla viisasta siirtyä välillä riviin. Varsinkin, jos elämässä on muutenkin kiireinen ja kuormittava ajanjakso meneillään. Kuten PRO-voittaja Jami Järvinen vinkkaa, kannattaa työpaikka valita niin, että työajat olisivat kulloisessakin elämäntilanteessa mahdollisimman optimaaliset. Tärkeintä on, että työ pysyy koko ajan mielekkäänä.

Olen jututtanut useampia pitkän uran tehneitä baarimestareita. Heistä paistaa edelleen palo alaa ja työtään kohtaan. Yksikään heistä ei suunnittele alan vaihtoa, vaikka takana on jo parikymmentä vuotta tiskin takana. Pidempiä uria toivoisi näkevänsä enemmänkin. Säilyyhän baareissa näiden konkareiden ansiosta valtava määrä tietotaitoa, josta on apua myös alaa eteenpäin vietäessä.

 

Jaana Vainio

toimituspäällikkö, jaana.vainio@aromilehti.fi