Lillbergin mielestä olisi rakentavampaa keskittyä siihen, minkälaisia mitattavia, positiivisia vaikutuksia yrityksen liiketoiminnalla on, eikä ohjeistaa sitä, miten riskejä ottaneiden osakkeenomistajien tulisi kotiuttaa mahdollisia voittojaan. Yrityksen arvon määritteleekin hänen mukaansa sen ratkaiseman ongelman suuruus.

Työkseen bisnestä ja samalla maailmaa parantavan asiantuntijan ajatukset herättävät pohtimaan, miten tapahtumien tavoitteita ja mittaristoa voitaisiin kehittää niin, että ne tukisivat yhä tukevammin vastuullisia tekoja ja muutosta – jopa kohti parempaa maailmaa.

Käsi sydämellä, mitä tapahtumasi muutti? Minkä tai kuinka ison ongelman se ratkaisi? Oletko asettanut tapahtumallesi muitakin tavoitteita sen jälkeen tehtyjen kauppojen, eurojen, someklikkausten, kävijämäärien ja -tyytyväisyyden lisäksi? Miten mittasit onnistumista?

On varmaa, että vastuullisten tekojen arvioiminen ja todentaminen vaativat kylmähermoista luonnetta. Tuloksia ei välttämättä synny heti, tässä ja nyt. Mutta jos jokin mättää, pystypöytien ääressä ja so­siaalisessa mediassa heilutetaan ruoskaa välittömästi. Vappu todisti surullisella tavalla kaksinaismoralismimme. Virtuaalinen kaunopuheisuus muovijätteistä ja vastuullisuudesta kaikkosi skumpan virratessa, ja kaupungin puhtaanapidon annettiin hoitaa välinpitämättömyyden jäljet.

Evento Awards -kimalluksen himmennyttyä on aika kohdistaa katseet tulevaan ja pohtia, mitä vastuullisuus tapahtuma-alalla tarkoittaa. Onko sinulla uusia ideoita siitä, miten alan vastuullisuutta voisi edistää? Saadaanko alalle luotua uusi mittaristo? Miten ala voi omalla toiminnallaan ratkaista asiakkaidensa suuria ongelmia? Kysymyksiä on paljon, vastauksia vielä varsin vähän, mutta ne löytyvät yhdessä avoimesti pohtien.

Kun seuraavan kerran järjestät tapahtumaa, mieti mitä ongelmia tapahtumalla ratkaistiin ja miten ne edistivät vastuullisuutta.

Evento Awards -finaaliin yltäneiden tahojen perusteluista ja juhlapuheiden rivien välistä oli aistittavissa oikeansuuntaista otetta. Jos teit todellisuudessa enemmänkin, viesti siitä reippaasti. Älä kainostele!

 

Heli Koivuniemi

vastaava päätoimittaja