Pääkirjoitus: Etätyö pysyy – tapaamiset palaavat

Pandemia ei muuta kaikkea, mutta jättää pysyviä jälkiä työelämään, ennustaa konsulttiyhtiö McKinsey helmikuussa ilmestyneessä raportissaan Future of work after Covid-19. Aineisto on koottu kahdeksasta maasta, aakkosjärjestyksessä Espanja, Intia, Iso-Britannia, Japani, Kiina, Ranska, Saksa ja Yhdysvallat. Yhdessä ne muodostavat 62 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta ja lähes puolet väestöstä.

McKinseyn raportti kuluneesta vuodesta ei juuri poikkea suomalaisen työelämän arkikokemuksesta. Dramaattisimpia muutoksia ovat etätyön ja verkkokaupan nopea kasvu sekä matkustamisen romahtaminen. Erityisesti ovat kasvaneet ruokakaupan sekä ravintolaruoan kotiinkuljetus. Koulutus on siirtynyt verkkoon kokoontumisrajoitusten takia.

Mielenkiintoisin osa raportissa ovat sen ennusteet. Verkkokaupan kasvu jatkuu, mutta huomattavasti loivemmalla kulmakertoimella kuin pandemian aikana. Ruokakaupan ja ravintolaruoan kotiinkuljetusten ennustetaan palautuvan lähes koronaa edeltävälle tasolle. Teknologia avaa uusia mahdollisuuksia, mutta ihmiset kaipaavat kontakteja, kaupassa käyntejä ja ravintolaelämää.

Pandemia-ajan ehkä pysyvin perintö tulee McKinseyn mukaan olemaan etätyön laajeneminen. Tutkimuksessa on havaittu, että varsinkin toimistotyötä tekevät voisivat hyvin työskennellä muutaman päivän viikosta kotona työn tulosten tai tuottavuuden kärsimättä, pikemminkin päinvastoin. Kokemusten perusteella myös työnantajien asenteiden etätyötä kohtaan arvioidaan muuttuneen. On mahdollista, että joissakin raportin kohdemaissa muutokset perinteiseen työkulttuuriin tulevat olemaan paljon suurempia kuin esimerkiksi meillä Pohjoismaissa.

Teknologia avaa mahdollisuuksia, mutta ihmiset kaipaavat kontakteja.”

Virtuaalitapaamisten yleistyminen tulee korvaamaan matkustusta, mutta raportti ennustaa liikematkustuksen palautuvan lähes pandemiaa edeltävälle tasolle. Vapaa-ajan matkailun näkymät ovat hyvät, kun rajoitusten aikana syntyneet paineet pääsevät purkautumaan. Saman tyyppisiä paineita on koulutuspuolella. Webinaarit ja striimaus pysyvät, mutta seminaarit ja ihmisten tapaamiset tulevat takaisin.

Tapahtuma-alan rajoituksia on ryhdytty varovaisesti purkamaan ja Suomen aikuisväestöstä suurin osa saadaan arvioiden mukaan rokotettua heinäkuun loppuun mennessä. Tapahtumaelinkeinolle paineiden purkautuminen aiheuttaa uuden ja oudon ongelman. Syksyltä on enää vaikea löytää tiloja vähänkään suuremmille tapahtumille.

Yli vuoden kestäneen lähes totaalisen tauon jälkeen ongelma on kuitenkin positiivinen, ja saattaa edellyttää rajoja rikkovaa mielikuvitusta. Kun virus saadaan nujerrettua, ala voi valmistautua ennätysvilkkaaseen syksyyn. Nyt positiivisella mielellä kesään.

 

Kimmo Kallonen

vastaava päätoimittaja (vt.)

 

Julkaistu Evento-lehdessä 3/2021.

Sulje mainos Tilaa Shaker