Linnan juhlissa tanssahdeltiin ensimmäistä kertaa teeman sävyttämissä tunnelmissa. 101-vuotiasta Suomea juhlittiin osuvasti luonnon ja ympäristön merkeissä. Teema näkyi oikeaoppisesti muun muassa rouva Jenni Haukion puvussa, tarjoiluissa ja vieraiden valinnassa.

Vuoden kenties seuratuin kohokohta oli Helsinki Summit 2018. Suurvaltioiden johtajien tapaamista seurattiin ja analysoitiin maailmanlaajuisesti. Tapahtuma ja sen yksityiskohdat herättivät voimakkaita tunteita: hämmästystä, ihastusta ja vihastusta. Ennen kaikkea poikkeuksellisen aktiivista keskustelua ja huomiota, kuten pitääkin. Ammattilaisten näkökulmasta haastavinta oli parin viikon varoitusajalla järjestetty mittava tapahtuma. Ajankohtana, jolloin Suomi oli jo suunnistanut kesälomille. Järjestelyt vaativat poikkeuksellisia turvajärjestelyjä ja ennakkoluulotonta otetta – tinkimätöntä määrätietoisuutta ja saumatonta yhteistyötä. Alalta löytyy todistetusti rikkumatonta uskoa toisiinsa ja tekemiseensä. Nyt ponnistetaan kohti heinäkuussa käynnistyvää Suomen kolmatta EU-puheenjohtajuuskautta. Sitä on valmisteltu jo pitkään juhlapölyn keskellä.

Vaikka virtuaalimaailma kiehtoo ja koukuttaa meistä jokaista, kohtaamisten ja elämysten janomme ei näytä sammuvan. Hyvä niin. Se tietää tapahtuma-alalle hyvää jatkossakin.

Yleisön kiinnostus tapahtumia ja kulttuuria kohtaan on huipussaan. Museot, teatterit ja tapahtuma-areenat tekevät uutta nousuaan. Paikoin jopa niin valtavaa harppausta, että järjestäjien on keksittävä vastauksia yllättäviin, suosion aiheuttamiin haasteisiin.

Taidemuseo Amos Rexin valtava suosio pakotti miettimään ajanvarausjärjestelmän käyttöönottoa. Helsingin keskustakirjasto Oodille povattiin jo ennakkoon yleisösuosiota. Silti sen kävijämäärät yllättivät. Ruuhkahuipun vaikutuksista on kamppailtu kahviloita myöten. Valofestivaali Lux Helsingin keräämä valtava väkimäärä liikenneohjauksineen viivästytti perinteisen loppiaisaattona järjestettävän Strauss-konsertin alkua. Poikkeukselliset aikataulut ja olosuhteet vaativat viranomaisilta, organisaatioilta ja henkilöstöltä tilannetajua sekä reagointiherkkyyttä. Yllätyksistä on tullut osa arkeamme. Tärkeintä on, että järjestäjän vastuut ja velvollisuudet tunnetaan eikä turvallisuudesta tingitä.

Menestyksen huumaan ei pidä tuudittautua. Vaikka tällä hetkellä menee hyvin, on katsottava tulevaisuuteen ja pidettävä tavoitteet korkealla jatkossakin, totesi johtaja Miikka Valo Visit Espoosta, kun tieto Espoon yllättävästä valinnasta Vuoden matkailukohteeksi saapui.

Pyrkikäämme siis paranoideiksi optimisteiksi, kuten Risto Siilasmaa samannimisessä kirjassaan toteaa.

Menestyksekästä vuotta sinulle!

 

Heli Koivuniemi

vastaava päätoimittaja