Toki allergikolla itselläänkin on vastuu omasta hyvinvoinnistaan. Tuskin moni kuluttaja on kuitenkaan tietoinen siitä, että juomasekoituksesta voi löytyä samoja raaka-aineita, joita hänen on ruokaillessaan vältettävä.

Varsinkin silloin, kun asiakas tilaa ”jotain kivaa”, on hyvä varmistaa, mitä raaka-aineita juomaan saa laittaa. Asiakas ei pysty ennakoimaan, mitä baarimestarin mielessä liikkuu, kun hän saa vapaat kädet. Kannattaa muistaa, että esimerkiksi villiyrttien, siitepölyjen ja pähkinöiden käyttö on lisännyt vakavan allergisen reaktion riskiä.

Erityisruokavalioita noudattavista on hyvä huomioida varsinkin vegaanit, keliaakikot ja laktoosi-intoleranssista kärsivät asiakkaat. Vegaanien rajoitukset saattavat olla haaste tiettyjen juomien, kuten sourien, valmistamisessa. Kikherneliemen avulla kyseiset juomat onnistuvat silloinkin, kun kananmunan-valkuaisen käyttö on poissuljettu vaihtoehto.

Jaana Vainio

toimituspäällikkö

jaana.vainio@aromilehti.fi