Barley & Bait -ravintolan yrittäjät Miika Posio ja Toni Moilanen.
Barley & Bait -ravintolan yrittäjät Miika Posio ja Toni Moilanen.

Osaava palvelu siivittää lisämyyntiin baareissa

Ammattilaisen näkökulmasta esimerkiksi imperial stoutien ja barley winejen yksi parhaista ominaisuuksista on lisämyynnin luontevuus.

Klassinen tapa on neuvoa asiakasta odottamaan, että jääkaapista nostettu pullo ehtii lämmetä riittävästi, ja asiakas ehtii odottaessaan nauttia vaikkapa raikkaan hanaoluen, joka samalla kalibroi makuaistin.

Lisämyynti ja se, kuinka paljon asiakas on halukas kuluttamaan rahaa, lähtee osaavasta palvelusta. Vahvojen oluiden kohdalla palvelussa korostuu lasivalinta, sillä oikea lasi on jo puoli nautintoa.

Imperial stoutit ja barley winet kuuluu tarjota tulppaani- tai aromilasista. Jos oluen kaataa pintin perustuoppiin, suurin osa aromeista lentää taivaan tuuliin. Mikäli pienehköä aromilasia ei ole tarjolla, viinilasi on usein hyvä kompromissi.

Viski oluen kaverina

Kun perusasiat ovat hallussa, lisämyynti voi alkaa. Ehkäpä shotti Jallua alkuun tai pari senttiä viskiä oluen kylkeen?

Helsinkiläisen Barley & Bait -ravintolan liikeideaan kuuluu oluen ja viskin yhdisteleminen. Yrittäjät Miika Posio ja Toni Moilanen kertovat, että imperial stoutille on maailman helpointa löytää sopiva viskiparitus, eikä se barley winenkään kohdalla ole vaikeaa.

– Imperial stoutille sopii yleensä joku Islayn saaren tuhti ja makeahko savuviski. Barley winelle puolestaan lähtisin etsimään paria sherrytynnyriviimeistellyistä viskeistä, joiden makumaailmoissa on oluen kanssa samoja elementtejä: makeutta, rusinaisuutta, kevyttä luumuisuutta ja kivellisiä hedelmiä, Moilanen pohtii.

Pyynnöstä miehet etsivät viskiparit kahdelle kotimaiselle käsityöoluelle, Koskipanimon Siperia Stoutille ja Maku Brewingin Barley Winelle.

– Siperian kanssa valitsen 16-vuotiaan Lagavulinin, klassikkoviskin, joka korostaa imperial stoutin luumuisuutta ja makeutta. Vastavuoroisesti Siperia pyöristää viskin savuisuutta ja tekee siitä entistä makeamman, Moilanen esittää.

Imperial stoutit ja barley winet kuuluu tarjota tulppaani- tai aromilasista.”

Barley Winen rinnalle mies nostaa hyllystä Longmornin 18-vuotiaan.

– Todella hedelmäinen, ja siinä on barley winen kanssa hyvin keskustelevaa rusinaisuutta.

Posion valinnat menevät samaan suuntaan. Siperian viereen nousee 12-vuotias Caol Ila ja Barley Wine saa seurakseen GlenDronach 12-vuotiaan.

– Caol Ila sopii hyvin yhteen Siperian kanssa, joka on hyvin tasapainoinen ja prosenteiltaan sangen maltillinen imperial stout. GlenDronach puolestaan osaa sherrytynnyriviimeistelyn ja saa sen pysymään viskin maussa pitkään. Viski korostaa oluen kuivahedelmäisyyttä, muttei kuitenkaan jää barley winen alle, mies perustelee.

Juustotkin ovat ystäviä

Juustot ovat erinomaisia tarjottavia vahvojen oluiden rinnalla. Herkullinen juustoannos on nopea valmistaa ja annoskoko pieni. Oikein valitut juustot lisäävät oluen arvokkuutta ja elämyksellisyyttä. Asiakas kiittää ja kiinnostuu lisää.

Imperial stout jumaloi kypsytettyjä sinihomejuustoja kuten Roquefordia, Stiltonia ja Bleu de Laguiolea, jotka sopivat myös barley winen viereen. Samoin suolaiset juustot, Manchego ja laadukas Parmesan esimerkiksi, tarjoavat oivan makuparin, jossa juuston suolaisuus saa kaunista vastakaikua barley winen makeudesta.

Opi lukemaan asiakasta

Lukeminen kannattaa aina, varsinkin asiakkaan lukeminen palvelutilanteessa. Imperial stout on helppo myydä korostamalla sen suklaisuutta ja paahteisuutta. Barley winen tekee houkuttelevaksi tuhti hedelmäisyys ja alkoholin lämmittävyys.

Jos päätös kestää tai vaihtoehtojen määrä on suuri, voi aina ehdottaa vaikkapa ”mietintäjallua” tai haastaa asiakkaan kokeilemaan eri vaihtoehtoja.

– Toisinaan olen tehnyt niin, että jos asiakas miettii, ottaisiko oluen kaveriksi viskin, niin olenkin myynyt kaksi erilaista kahden sentin annosta ja haastanut asiakkaan testaamaan, kumpi niistä sopii paremmin, ja olemme molemmat tyytyväisiä, vinkkaa Toni Moilanen.

Julkaistu Shakerissa 1/21.

Sulje mainos Tilaa Shaker