Onko akvaviitti seuraava drinkkitrendi?

Akvaviitti, tuo pohjoismaalaisen juomakulttuurin perinneryyppy, on ollut tunnettu Suomessakin jo kauan. Ruotsalaisten juhlista snapsina tunnettu juoma on kuitenkin paljon enemmän kuin vain pienestä lasista tarjoiltava ryyppy.

Akvaviitti on mielenkiintoinen alkoholijuoma kuten ginikin, koska siinä on maustamisen takia paljon makuja omasta takaa. Akvaviitin mausteet hieman vaihtelevat, mutta tunnusmaisen maun antaa yhä kumina, lisäksi siinä voi maustua parikymmentä muutakin maustetta pomeranssikuoresta fenkolin kautta anikseen.

Perinteisesti elämän veden latinankielisestä termistä aque vitae -nimensä saanut akvaviitti nautitaan pakkaskylmänä, mutta se on itse asiassa juoman tuhlausta. Parhaiten mausteet tuovat makuun lisää nautintoa, kun akvaviitin juo melkein huoneenlämpöisenä, jolloin juoman tuoksuva luonne tulee esiin.

Viime aikoina on ollut signaaleja myös akvaviitin käytöstä nimenomaan osana juomasekoituksia. Ja miksikäs ei, akvaviitin sitruksisen mausteinen aromi sopii erinomaisesti myös cocktaileihin, vaikka sitä ei (vielä) niin paljon drinkeissä näekään. 

Ehkä Suomi voisi olla tässä edelläkävijä, meillä kun akvaviitin snapsikäyttö ei ole niin perinteistä kuin Ruotsissa. Suomessa sekä Helsinki Distilling Company että Ägräs Distillery tekevät erinomaista akvaviittia, joten cocktaileissa voi käyttää jopa kotimaista tuotetta.

Millaisten makujen kanssa akvaviittia sitten yhdistetään? Monet käyttävät sitä ikään kuin ginin sijaan, sillä onhan aromimaailma hieman yhteneväinen.  Raikkaisiin pitkiin juomiin akvaviitin sitruksiset maut sopivat hyvin, mutta sijansa sillä on myös lyhyissä juomissa, jota voisi nauttia vaikka aperitiivina.  Suomalaisten makujen, kuten marjojen tai metsämäisten aromien kanssa yhdisteltävänä akvaviitti on omiaan. Hauska kokonaisuus oli esimerkiksi Ägräs Distilleryn ja A21Decades-baarin ideoima pitkä juoma, jossa yhdistyi akvaviitin monimakuisuus, nokkosen villi maku, fenkolinsiementen mausteisuus ja tonicin raikas katkeruus.  

Forbes-lehdessä akvaviittiä cocktaileissa povattiin yhdeksi vuoden 2017 juomatrendiksi. https://www.forbes.com/sites/adammorganstern/2016/12/28/the-best-spirits-and-cocktails-for-2017/#56124370bb66  

Anikó Lehtinen on olutkirjailija ja juoma-asiantuntija, joka kirjoittaa ruokajuttuja ja väitöskirjaa. Anikó luennoi oluesta, rakastaa ravintoloita ja hyvää kahvia sekä yrittää ehtiä oluentekoon vapaa-aikanaan.