Olutrendit näkyivät Tallin Craft Beer Weekendissä

Jo kolmatta kertaa järjestetty Tallin Craft Beer Weekend -oluttapahtuma toi maisteluun hurjan määrän erilaisia oluita pienpanimoilta ympäri maailmaa ja sai oluen ystävät kokoontumaan Tallinnaan. Tämä kaksipäiväinen tapahtuma on yhä suositumpi ja palvelee varsinkin oluesta kiinnostuneita suomalaisia, sillä tapahtumaan on helppo piipahtaa vaikka päiväksikin.

Paikalla oli runsaasti Suomessakin tunnettuja pienpanimoita, kuten Loverbeer, Lervig ja Stone, mutta samalla virolaiset pienpanimot esiintyivät laajasti. Erikoishuomiota sai ruotsalaisen Omnipollon tiski, jonka slush-koneen kautta tarjoiltavia oluita jotkut jonottivat jopa tunnin. Panimo myikin oluensa loppuun perjantaina ennen kuin tapahtuma päättyi.

Oluita oli paljon erilaisia, mutta päätrendit olivat selkeästi havaittavissa.  Hapanoluet jylläsivät, niitä oli niin kevyinä ja hedelmäisinä kuin tuhteina ja intensiivisen makuisina. Hedelmillä maustaminen oli yleistä, mutta uudempana oli erilaisten kasvisten kuten kurkun tai punajuuren käyttö hapanoluissa.  Berliner Weisse -olutta löytyi useammaltakin panimolta ja sour alet olivat myös yleisiä. Yksi festivaalin maukkaimmista oluista oli virolaisen Tanker-panimon mustaherukka sour ale, jossa oli käytetty mustaherukkaa oluen valmistuksessa jopa 400 kiloa.

Toinen selkeä trendi, joka jatkuu edelleen, on vahvojen oluiden kypsyttäminen tynnyreissä. Festivaaleilla löytyi oluita niin punaviini-, rommi- kuin akvaviittitynnyreissä. Usein nämä oluet on maustettu myös jollain muullakin mausteella – tapahtumassa paljon näki kookosta, vaniljaa ja rommirusinaakin oluissa. Kahvi oli paljon käytetty mauste, tuhdin kahvisia oluita oli hyvin monella panimolla. 

Pääosin tarjolla oli erilaisia ale-oluita, joten lagerin nousevasta trendikkyydestä ei ainakaan näillä festivaaleilla ollut merkkejä.

Käymisessä oli käytetty paljon laktoosia ja rustiikit saison-oluet olivat myös yleisiä. IPA-oluita oli sekä kevyempänä session-versiona, että tuhteina imperial- ja double-nimisinä.

Osa festivaalin tarjontaa oli myös hauskan persoonalliset olutnimet, jotka ovat jo käsite monen pienpanimon kohdalla. Parhaita ovat nimet, jotka ovat samalla hauskoja, mutta kertovat jotain myös oluen luonteesta, kuten Hip Hop Milk (laktoosi-vanilja pale ale), Gandalf the Pink (sour ale tynnyrikypsytettynä), Afraid the Dark (kahviportteri) ja Raspberry is my Missionary (vadelma berliner weisse).  

Festareilla vieraiden käytös oli pääosin hyvää ja oluiden maku oli suuressa roolissa. Paljon auttoi myös se, että oluita anniskeltiin kerralla pieniä määriä, maistelulasikin oli vain muutaman desin kokoinen.

Kokonaisuutena Tallin Craft Beer Weekend on hyvä tapahtuma niin oluen todellisille harrastajille kuin oluesta kiinnostuneillekin.

Katso koko olutlista: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1gPfH2FmRsETwqEJ-QqjqqzyMyW5cFy3_J7EVH__nzgU/edit#gid=1171269594  

Anikó Lehtinen on olutkirjailija ja juoma-asiantuntija, joka kirjoittaa ruokajuttuja ja väitöskirjaa. Anikó luennoi oluesta, rakastaa ravintoloita ja hyvää kahvia sekä yrittää ehtiä oluentekoon vapaa-aikanaan.