Olutnörtit vaeltavat Kaapelitehtaalle

HBF juhlii 20-vuotista taivaltaan tarjoamalla jälleen ihan uuden maan oluita maisteltaviksi.

On taas se aika vuodesta, kun olutnörtit vaeltavat Kaapelitehtaalle. HBF juhlii 20-vuotistataivaltaan tarjoamalla jälleen ihan uuden maan oluita maisteltaviksi.

HBF:n teemamaana on tänä vuonna Slovenia. Slovenialaisia oluita on yhteensä 114, kaikki suodattamattomia käsityöoluita. Eikä siinä vielä kaikki: samalla matkalla pakuun kerättiin lastit olutta myös Unkarista, Kroatiasta, Itävallasta, Italiasta ja Belgiasta! Näiden maiden oluisiin voi tutustua niiden omilla kojuilla.

Teemabaarissa on perinteisesti ollut myös real alea tarjolla. Tänä vuonna real alet ovat kaikki suomalaisilta panimoilta. Festivaalin kansainvälisyyttä lisäävät pienet uudet panimot Venäjältä ja Belgiasta.

Belgialaiset Bryggja Brewery ja Bossuwé Brewing Co esittäytyivät kutsuvieraille jo Belgian suurlähetystön olut- ja suklaaillassa festivaalia edeltävänä päivänä.

Bryggjan taustalla on vuoden 2012 kotiolutkisan voitto. Toiminnan kaupallistamista on vauhdittanut hevimusiikki! Kävi nimittäin niin, että norjalainen metallibändi Mysticum ihastui oluisiin ja teetti nimikkosarjan. Se taas kiinnosti Norjassa niin paljon, että yhtäkkiä Bryggjan oluilla oli 500 myyntipistettä vuonojen maassa. Nyt panimo hakee kumppaneita Suomesta.

Bossuwén nuoret oluentekijät Géraldine Legein ja Gaëtan Vandenbulcke ovat tehneet kaupallisia kokeiluja vasta 1,5 vuoden ajan. Heidän oluensa on siitä huolimatta palkittu kultamitalilla jo kolmesti. Panimon graafisesta ilmeestä voisi päätellä, että toimintaan ei ole päästetty sekaantumaan ketään täysikäistä. Myös oluiden nimet ja kuvaukset ovat hulvattomia. Niinpä olikin isoyllätys, kun pullosta lasiin valutettiin kerta toisensa jälkeen tasapainoisia ja harkittuja oluita.

World Beer Awardsin 2017 paras erikoisriisiolut Betty B. oli mainio tuttavuus, olihan siinä onnistuttu verhoamaan raaka-aineelle ominainen kevyt runko taidokkaasti Sorachi Acella. Tässäpä muuten kiva kesäolut, sopisi myös vähittäiskauppaan! I-Pits- A -niminen vanhan koulun jenkki-IPA oli myös hyvin virkistävä kokemus kaikenlaisten IPA-viritelmien aikakaudella. Straightforward, ei kikkailuja. Kyllä vanha IPAn rakastaja tykkää! Erityisen ylpeitä Bossuwén oluenpanijat ovat ruisoluistaan. Kaikki alkoi rukiista, ja tarina on jo saanut jatkoa Moab-O! -nimisellä pommilla, jossa on överisti kaikkea, mutta ei silti mitään ylimääräistä.

Yli viisisataa olutta

HBF:n järjestäjät lupaavat, että ulkomaan ihmeiden ja kotimaan panimoiden koko tarjooman myötä maisteltavana on yli viisisataa erilaista olutta sekä kymmenittäin siidereitä ja vahvempia alkoholijuomia. Perinteikkääseen Vuoden olut -kilpailuun Markku Korhonen hyväksyi vain 150 olutta, ja kunnianhimoisena tavoitteena on viedä kilpailu läpi yhden päivän aikana. Tuloksia ja niiden julkistusajankohtaa jännätessä…

Yksi festivaalin perinteistä on Vuoden olutravintolan palkitseminen. Jos et pääse paikalle, kuuntele vaikka iltapäivällä Ylen suoraa lähetystä festareilta! Vuoden olutravintolan OnePintin omistajaperheen Montinien edustaja pääsee kehumaan omaansa kilvan valintaraadin puheenjohtajan kanssa.

Kirjoittaja on vapaa olut- ja ruokatoimittaja.