Olutmessias kävi kylässä

Uniq Drinks Finland järjesti uuden kalifornialaisen päämiehensä kunniaksi useita tastingeja medialle ja olutharrastajille. Firestone Walkerin markkinointitykki Adrian Walker kiersi Tampereella ja Helsingissä kuin tulisieluinen hyvän oluen evankeliumia julistava lähetyssaarnaaja.

Vuonna 1996 perustettu Firestone Walker kuuluu Yhdysvaltain 15 suurimman käsityöpanimon joukkoon. Se sijaitsee 32 tuhannen asukkaan Paso Roblesin kaupungissa Los Angelesin ja San Franciscon puolivälissä. Nykyään panimo kuuluu belgialaisen Duvel Moortgat Breweryn omistukseen.

FIRESTONE WALKER aloitti toimintansa Walkerin perheen viinitilalla Los Olivosissa, mutta laajentui nopeasti ja siirsi panimonsa Paso Roblesiin. Koska panimon perustajien tausta oli tukevasti viinibisneksessä, tuntui luontevalta aloittaa muös oluiden kypsytys tammitynnyreissä.

Vuonna 2012 Firestone Walker perusti Barrelworks-ohjelman ja avasi samalla toisen tuotantolaitoksensa Kalifornian Bueltoniin, jossa oluen kypsytykseen käytetään muun muassa bourbon-, brandy- ja tequilatynnyreitä.

Lokakuun lopussa Firestone Walker tuli Suomeen kolmen oluen voimin, kun Uniq Drinks Finland hankki panimon katalogiinsa. Oluiden määrää on tarkoitus kasvattaa lähitulevaisuudessa.

OSALLISTUIN TASTINGIIN, jota isännöimään oli saapunut olutmessias Adrian Walker. Intohimoinen panimomies piti esitelmän, joka ei taatusti jättänyt kuulijoita kylmäksi.

– Rakastakaa käsityöolutta, koska se ansaitsee sen. Jos ette tee pirun hyvää ja tasalaatuista olutta joka päivä, niin tehkää sitten vaikka vaahtokarkkeja, Walker tykittää.

Niin, voisiko sen paremmin sanoa.

Tastingissa oli tarjolla Suomeen tuotavien oluiden (Easy Jack, Union Jack, Double Barrel Ale) lisäksi Pivo Hoppy Pils sekä tynnytrikypsytetyt tämän vuoden vuosikertaoluet Stickee Monkee ja Parabola.

Erinomaisia oluita kaikki tyynni, mutta etenkin Stickee Monkee iski tajuntaan kain kuuma rautakanki voihin.

Lämmittävässä tuoksussa on vaniljaa banaania ja kookosta. Suutuntuma on makea, siirappinen. Makuprofiilista löytyy saaristolaisleipää, kirsikkaa, mantelia ja taatelia. Runsas jälkimaku kestää kuin tauti ja suutelee hyvästiksi.

Ainoa virhe Adrian Walkerin mukaan on, että Stickee Monkee tarjoillaan pullosta.

– Pullot ovat saatanasta, lopettakaa niiden ostaminen!

Walker tarkoittaa pullovihallaan sitä, että niistä ei ikinä saa kaikkea happea ulos, eikä tumminkaan lasi täysin suojele olutta valon kiroilta.

– Tölkki on paljon parempi pakkaus, ostakaa tölkkejä. Tölkki on kegi pienoiskoossa!

PALATAAN VIELÄ Suomessa jo saatavilla olevaan valikoimaan.

Easy Jack on panimomestari Matt Brynildsonin visioista syntynyt ruokakauppavahvuinen Session IPA; raikas ja hedelmäinen janonsammuttaja, jossa on maltillisesti alkoholia mutta reilusti makua. Sen keitossa ja kuivahumaloinnissa on käytetty lajitelma parhaita humalalajikkeita Euroopasta, Uudesta-Seelannista ja Pohjois-Amerikasta.

Union Jack puolestaan on ronskilla kädellä humaloitu West Coast IPA, jolle Ratebeer-arviointisivusto on antanut huimat 99 pistettä.

 

Panimon historian ensimmäinen olut Double Barrel Ale on pysynyt tuotannossa alusta asti. Siitä on muodostunut Firestone Walkerin lippulaivaolut. Oranssinruskea väri, tukeva mallasrunko ja suuta hyväilevä karamellimaisuus muodostaa tästä tasapainoisen ja tyylipuhtaan kokonaisuuden, joka maistuu etenkin brittioluiden ystäville.

FIRESTONE WALKER toimii läpi vuoden käytännössä täydellä kapasiteetilla ja Adrian Walker kiertää maailmaa julistamassa rakkaudella pannun käsityöoluen evankeliumia.

Oluen pitää saada arvoistaan kohtelua ja se tulee tarjota kuluttajille tuoreena. Firestone Walkerin oluiden matka Kalifornian lämmöstä Suomeen kestää vaivaiset 45 päivää. Se on tavattoman lyhyt aika jenkkioluelle.

Annetaan siis messiaalle viimeinen sana.

– Älkää koskaan juoko vanhaa olutta, älkääkä ikinä luottako kaveriin, joka juo Heinekeniä!

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska