Olutklassikko täyttää tänään 60 vuotta

Sinebrychoff Porteria on valmistettu yhtäjaksoisesti vuodesta 1957. Porterin kehittivät panimomestarit Boris Orlo ja Nils Sandman sekä laboratoriopäällikkö Aarne Rahiala. Koffin Porter on Suomen kansainvälisesti tunnetuin ja palkituin olut.

Sinebrychoff Porter on kiistatta suurin suomalainen olutklassikko. Vaikka sen myynti on litramääräisesti pientä, Porterin Sinebrychoffille tuottama imagoarvo on mittaamaton.

Koffin Porter on käsinkosketeltava osoitus siitä, että myös iso panimo voi taitaa erikoisoluen valmistuksen.

PORTTERI tai porter on tumma pintahiivaolut, joka on tehty paahdetuista maltaista. Nimensä se on saanut 1700-luvun alun lontoolaisilta kantajilta (eng. porter), jotka joivat täyttävää olutta työn ohessa saadakseen energiaa ja ravintoa.

Alkujaan portteri oli väriltään tummanruskeaa ja se valmistettiin sekoittamalla vahvaan brown aleen muita pintahiivaoluita. Sittemmin sen väri tummeni lähes mustaan ja siitä tuli ensimmäinen teollisesti pantu olut.

Portteri maistuu yleensä kahvimaiselle ja hedelmäiselle. Kahvimaiset aromit tulevat maltaiden paahtamisesta ja hedelmäisyys johtuu valmistukseen käytetystä hiivakannasta.

Sinebrychoff Porterin makuprofiilista löytyy mallasmaisen paahteisuuden lisäksi lakritsin, tervan ja kypsien tummien marjojen aromeja.

OLUTHARRASTAJIEN keskuudessa Porter on kuolematon puheenaihe. Yhdelle se edustaa klassista esimerkkiä portterista oluttyylinä, toisen mielestä se on imperial stout ja kolmas vannoo baltic porterin nimeen.

Oluttyylien määritelmät ovat monissa tapauksissa niin häilyviä, etteivät edes alan kovimmat ammattilaiset osaa vetää rajoja niiden välille.

Yhtä mieltä ollaan kuitenkin siitä, että Koffin Porter on kaikilla mittareilla erinomainen olut nautittavaksi sellaisenaan tai ruokapöytään.

Mutta tyyliseikkojakin enemmän puhuttaa Porterissa käytetyn hiivan alkuperä. Siitäkin on monta tarinaa.

Varmuudella tiedetään, että panimomestari Boris Orlo toi hiivan Lontoosta Park Royal -panimosta. Mutta se, miten se päätyi hänen haltuunsa ja lopulta Porterin raaka-aineeksi, jäänee ikuiseksi arvoitukseksi.

Saatiinko hiiva panimolta tai Alfred Jörgensenin hiivapankista Tanskasta, varastettiinko, salakuljetettiinko vai kasvatettiinko se Guinness Foreign Extra Stoutin sedimentistä? Kaikille tarinoille löytyy yhtä uskottavat lähteensä.

PALKINTOJA ja tunnustuksia Sinebrychoff Porter on kerännyt vuosien mittaan runsaasti Suomessa ja ulkomailla voittaen esimerkiksi ensimmäisen Suomen Paras Olut -kilpailun vuonna 2011.

Maailman arvostetuimmassa The Brewing Industry International Awards -kilpailussa Porter on saanut kahdesti hopeaa, vuosina 1998 ja 2002.

The Beverage Testing Institute (BTI) valitsi Porterin vuonna 2000 Yhdysvaltain parhaiden tuontioluiden joukkoon. Myös amerikkalainen Men's Journal -lehti on noteerannut sen 25 parhaan oluen listallaan vuosina 2010 ja 2011 sekä todennut, että Sinebrychoff Porter luo kansainväliset standardit vahvoille porttereille ja tummille pintahiivaoluille.

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska