Mutta onneksi maailma muuttuu! Nyt näyttää siltä että nyt oluen esiinmarssin rinnalla myös oluen käyttö drinkkien raaka-aineena on yleistynyt. Onneksi. Näyttöjä tästä trendistä on ympäri maailmaa, myös Suomessa. Kävin itse luennoimassa olutdrinkeistä yllättävän ison yleisön edessä ravintolatapahtuma Art goes Kapakassa, missä kiinnostus oli suurta. Juuri järjestetyssä kansainvälisessä FBSK:n Nuorten Baarimestareiden kilpailussa drinkkien teemana olivat juuri olutcocktailit. Voi että, ne olivatkin hyviä! Erinomaista oli huomata miten baarimestarit eri maista olivat käyttäneet todella monipuolisesti erilaisia oluita lagereista IPA-oluisiin ja tuhteihin porttereihin.

Oluessa onkin hyvin paljon mukavia aromeja, joita voi yhdistellä drinkeissä:  Maltaisuus, humalan katkeruus ja hiilihappoisuus tekevät oluesta mielenkiintoisen raaka-aineen myös cocktaileissa.  Vaalean oluen mieto maltaisuus toimii hyvin makeuttajana monissa drinkeissä. Vaaleita oluita kannattaakin hyödyntää pitkissä seurustelujuomissa sekä kesäisissä kannujuomissa. Periaatteessa vaaleat, miedon maltaiset oluet, kuten lagerit, vaaleat ale-oluet ja kevyen happamat vehnäoluet käyvätkin pidentäjäksi mihin tahansa hedelmäisiin ja raikkaisiin makuihin.

Tumman paahteisia ja täyteläisiä oluita voi taas käyttää hyvin nautiskelu- , jälkiruoka- ja digestiivityyppisiin cocktaileihin. Oluiden paahteiset sävyt sopivat erityisesti  tummien alkoholien, kuten viskien ja rommien kanssa. Monesti tummista oluista tehdäänkin suklaisia, kahvisia sävyjä sisältäviä juomasekoituksia, mutta myös erilaiset lämpimän mausteiset maut ja kermaiset koostumukset palvelevat tummia oluita hyvin.

Oluessa oleva, humaloinnin aiheuttama katkero erottaa sen useimmista pidentäijistä. Katkeruus kannattaa ottaa huomioon, koska se helposti jyrään kaikki muut maut. Siksi kun  harjoittelemaan olutdrinkkien kanssa, kannattaa aloittaa miedosti katkeroiduista mutta aromaattisista oluista, kuten kevyet pale alet, golden alet  tai  hedelmäisen happamat vehnäoluet. Siitä on hyvä edetä hienostuneesti  humaloitujen pilsnereiden ja lagereiden kautta voimakkaasti katkeriin mutta sitrusmaisiin IPA-oluisiin. Erityistä tarkkuutta vaaditaan ,kun käytetään cocktaileissa jämäkän katkeria bitter-oluita.

Oluiden hiilidioksidi vaikuttaa juoman makuun myös keventävästi, joten kun oluita käyttää cocktailien pidentäjänä, tämä kannattaa ottaa myös huomioon.  Ja tietysti kaikki tietävät, että jos oluessa on paljon hiilidioksidia, sitä ei välttämättä kannata ravistaa muiden drinkin raaka-aineiden kanssa vaan pidentää juoma lopuksi oluella.

Täydellinen olutcocktailista tulee kun saa oluen raaka-aineet yhdistymään toisiin raaka-aineisiin niin kuin kunnon cocktailissa kuuluu. Olutta kannattaa siis kokeilla juomasekoitusten osana, se on taas erilainen ja maukas tapa nauttia olutta!

Katso Olutbaarimestari-blogista lisää olutdrinkeistä:

http://olutbaarimestari.iblogger.org/?ckattempt=1

Katso muutaman erinomaisen olutcocktailin ohje:

http://punavuorigourmet.blogspot.fi/2015/09/nousussa-taas-olutcocktailit-ja.html