Oluen ja ruoan juhlaa Rautatientorilla

Suuret Oluet - Pienet Panimot (SOPP) -festivaali kokoaa heinäkuun viimeisenä viikonloppuna jopa 30 000 oluenystävää Helsingin Rautatientorille. Tulevalla viikolla olutväkeä hemmotellaan Suomen Paras Olut -gaalaillallisella sekä Syystober ja Herkkujen Suomi -tapahtumalla.

SOPP-kiertue saapui Helsinkiin jo 14. kerran. Kreivin aikaan, voisi moni sanoa, sillä tuulinen ja sateinen kesä vaihtui auringonpaisteeseen kuin taikaiskusta, mikä sai alueen täyttymään janoisista oluenystävistä jo keskiviikkona iltapäivästä.

Reilusti yli 350 kotimaista ja ulkolaista pienpanimotuotetta 40 panimolta houkuttelivat paikalle myös kymmeniä bloggaajia ja reittaajia muistivihkoineen.

– Tämän vuoden olutkatselmus on toistaiseksi laajin pienpanimoiden yhteisesiintyminen Suomessa, toteaa tapahtuman järjestäjä Pekka Kääriäinen.  

SOPP-TAPAHTUMIEN ideana on luoda suora kontakti panimoammattilaisten ja kuluttajien välille.

Jokaisen tiskin takaa löytyy panimohenkilökuntaa, jotka tietävät tuotteistaan kaiken mahdollisen ja osaavat vastata asiakkaiden kysymyksiin.

SOPP-kiertue alkoi toukokuussa Tampereen Keskustorilta ja on sittemmin vieraillut Lahdessa ja Jyväskylässä. Helsingin jälkeen karavaani pysähtyy Turun Vanhalla Suurtorilla (17.–19.8.) ja Oulun Kauppatorilla (31.8.–2.9.)

Maata kiertävä olutfestivaali tarjoaa ennen kaikkea kattavan läpileikkauksen kotimaisten pienpanimoiden tuotteisiin ja toimintaan, mutta samalla se toimii kuluttafoorumina, joka tuo merkittävän panoksen keskusteluun Suomen alkoholipolitiikasta.

– Täällä keskustelua ei hallitse oluen alkoholiprosentti vaan makujen kirjo, Kääriäinen summaa.

TAPAHTUMAN YHTEYDESSÄ järjestettiin Suomen Paras Olut -kilpailu, johon osallistui ennätykselliset 212 olutta 44 panimolta.

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi kilpailun tuomaristoon oli kutsuttu kahdeksan huipputuomaria eri puolilta maailmaa. Lisäksi oluita oli arvioimassa yli 30 kotimaista oluttuomaria.

Ensimmäistä kertaa Suomessa vieraillut Mareike Hasenbeck viihtyi sekä tuomaristossa että yleisön joukossa ja jutteli pitkään useiden oluenvalmistajien kanssa.

Happamien oluiden ystäväksi tunnustautunut Hasenbeck löysi mieluisia tuotteita muun muassa Donut Island Brewingin tiskiltä.

– Vaikka tulen Münchenista, pidän todella paljon hapanoluista ja marjaoluista. Ne ovat täällä erinomaisia. Ylipäätään festivaalitunnelma on todella hyvä ja ihmiset ystävällisiä. Rakastuin tapahtumaan ja tulen paikalle myös ensi vuonna, olutsommelieeriksi kouluttautunut saksalainen hehkui.

Hollantilainen Theo Flissebaalje puolestaan monen muun kollegansa tavoin kertoi olevansa erityisen kiinnostunut sahdista ja oluiden suomalaisista raaka-aineista. Kilpailusta puhuttaessa sarjojen väljyys sai kritiikkiä kokeneelta tuomarilta.

– Toivoisin kilpailuun enemmän sarjoja, jotta erikoisemmatkin oluet pääsisivät paremmin esiin oikeissa viiteryhmissään.

 

KILPAILUN VOITTAJAOLUT sekä jokaisen sarjan kolme parasta julkistetaan ja palkitaan yleisögaalassa keskiviikkona 2. elokuuta. Yli 300 hengen gaalaillallinen rakennetaan kahdeksan sarjavoittajan ympärille.

– Oluiden lisäksi pöytiin tarjoiltavien annosten keskiössä ovat maku, alkuperä, intohimo ja kotimaiset raaka-aineet, paljastaa tapahtumapäällikkö Hanna Paksula.

Osa illallisen raaka-aineista on jo päätetty. Ennakkotietojen mukaan alkuruoassa on käytetty ainakin merilevää, pääruoassa kalkkunaa ja jälkiruoassa mäntyä.

Olutgaalan jälkeen oluen ja ruoan ystäviä hemmotellaan vielä torstaista lauantaihin kestävällä Syystober ja Herkkujen Suomi -lähiruokatapahtumalla. Siellä suomalaiset käsityöoluet löytävät kumppaneikseen runsaasti lähiruokaa ja eri maakuntien elintarvikkeita.

Tänä vuonna tapahtuma on osa virallista Suomi 100 -juhavuoden ohjelmaa. Uudistetulla ja laajennetulla Syystoberin anniskelualueella on mahdollisuus nauttia suomalaista street foodia yön pikkutunneille asti.

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska