Olli Nurmilahti: Pflalz – maailman kokonaisvaltaisin viinialue

Eräs suomalainen keihäänheitossa kunnostautunut urheilusankari lausui muinoin kuuluisan lauseen Saksasta maana. Paljon on sen jälkeen virrannut vettä Reinissä ja asiat ovat muuttuneet. Muutos on mennyt parempaan suuntaan. Jos minun nyt pitäisi valita joku alue, minkä viinejä joisin koko loppuelämäni, vastaus löytyy Saksasta.

Eräs suomalainen keihäänheitossa kunnostautunut urheilusankari lausui muinoin kuuluisan lauseen Saksasta maana. Paljon on sen jälkeen virrannut vettä Reinissä ja asiat ovat muuttuneet. Muutos on mennyt parempaan suuntaan. Jos minun nyt pitäisi valita joku alue, minkä viinejä joisin koko loppuelämäni, vastaus löytyy Saksasta.

Samppanja on tietenkin kuohuviinien kruununjalokivi, mutta alueelta ei tule mainittavia punaviinejä, valkoviinejä tai makeita viinejä. Bordeaux on tunnettu punaviineistään, sieltä tulee myös hyviä valkoisia ja huippulaatuisia makeita viinejä, mutta kuplat loistavat poissaolollaan. Burgundi, pinot noir ja chardonnay toimivat, mutta kuohuviini on keskinkertaista eikä makea viini ole mielenkiintoista. Toscana ja punaviinit, Mosel ja riesling. Siinä on listattuna muutamia klassisia viinialueita ja niiden tarjontaa. Jokaisella alueella on omat erikoisuutensa, mutta harva tarjoaa kaikkea. Pfalz sen sijaan tarjoaa kaikkea viininystävälle laidasta laitaan: Karl Schaeferin Sekt (kuohuviini), Von Winningin rieslingit, Beckerin punaiset ja eiswein. Pfalzilla on koko kirjo käytössään.

Saksa maana ei missään nimessä ole millään tavalla seksikäs. Ranskassa on Champagne, Burgundi ja Bordeaux. Ankanmaksa, etanat ja entrecote. Kuuluisia, legendaarisia viinialueita ja suuria herkkuruokia, jotka tunnetaan ympäri maailmaa. Ranskalainen keittiö ja laatuviinit ovat klassinen yhdistelmä. Tätäkin kirjoittaessani herahtaa vesi kielelle. Ranska on myös rakkauden ja romantiikan kieli. Saksa puolestaan tunnetaan enemmänkin oluesta ja keittiöstään, josta löytyvät bratwurst ja hapankaali. Saksa myöskään kielenä ei ole se kaikkein romanttisin ja kaunein. Kliseisesti sanottuna Saksa on myös jalkapallosta puhuttaessa konemainen ja ennalta-arvattava. Tässä mielessä Saksa on vähän epäreilussa tilanteessa. Asia pitää siis korjata.

Saksalla on Suomessa varsinkin vanhemman väestön keskuudessa kyseenalainen maine viinimaana. Syy siihen on vuosikymmeniä sitten Alkossa vahvasti edustettuna ollut Liebfraumilch – tuo puolimakea vaalea muller-thurgau-rypäleestä valmistettu nektariini, joka kummittelee vielä useiden ihmisten mielessä Saksan viineistä puhuttaessa. Kysyntä parempilaatuisten viinien suhteen kuitenkin alkoi kasvaa ja laatutietoisten tuottajien vuosikymmenten pitkäjänteinen työ kantaa hedelmää ja esimerkiksi Pfalzista on tullut 2000-luvun aikana yksi koko Euroopan mielenkiintoisimmista ja ennen kaikkea monipuolisimmista viinialueista.

Allekirjoittaneella on vahvaa omakohtaista kokemusta Pfalzin viineistä. Olen käynyt alueella neljä kertaa, ensimmäisen kerran keväällä 2015. Ihastuin paikkaan ja sen viineihin välittömästi.

Matkojeni aikana minun ja Pfalzin välille on syntynyt ehkä vähän kieroutunutkin rakkaussuhde. Tämän suhteen takia annan paljon Pfalzille anteeksi ja katson sitä rakastunein silmin, enkä näe välttämättä sellaisia puutteita ja virheitä, mitä muut näkevät. Konossöörien ja ammattilaisten keskuudessa Pfalzin väittäminen maailman täydellisimmäksi viinialueeksi on kenties varmasti hölmö ja posketon väite, mutta pysyn silti kannassani. Tuo alue on tarjoillut minulle niin monia muistoja ja kokemuksia, joiden perusteella pystyn suosittelemaan Pfalzia ja sen viinejä kaikille tasapuolisesti.

Sommelier, Ravintola Palace