Norjan edustaja Christian André Pettersen, mikä vaikutus pitkällä harjoittelulla ja kilpailuaikataulun venymisellä on?

Välillä on pystytty etenemään ja sitten on taas tullut pysähdys, mikä on ollut haastavaa minulle ja tiimilleni. Meillä on ison tiimin kanssa paljon aikatauluja koordinoitavana. Tämä koskee tietysti kaikkia maita, ja syynä on koronan aiheuttama force majeure -tilanne. Ei auta kuin katsoa eteenpäin – ei ole syytä hautautua menneeseen.

Miten otit vastaan tehtävät, jotka heijastavat muuttuvaa kulinaarista maailmaa? Miten suhtaudut take away -tehtävään, muuttaako se jotenkin kilpailua? Mitä kaikkea siinä pitää ottaa huomioon?

Take away -tehtävä on todellinen haaste, ja otimme sen sellaisena. Tehtävä on sama kaikille, ja astumme kaikki tuntemattomalle maaperälle. Kisan henki kuitenkin pysyy: kyse on ammattilaisuudesta ja luovuudesta, kovan tason kokkaamisesta ja hyvästä mausta.

Korona-aikana olemme nähneet, miten karanteenit ovat muuttaneet ihmisten käytöstä. Moderni take away on mielestäni terveellistä, luonnollista ruokaa parhaista ravintoloista. Tulemme näkemään yhä enemmän tätä, ja on hienoa, jos Bocuse d’Or ”keksintölaboratoriona” pystyy luomaan take awayn muutokseen kaivattuja ideoita ja ratkaisuja. 

Käytännössä kilpailupäivästä tulee kiireisempi kuin ennen, sillä 14 annoksen sijaan valmistamme boksiin 42 annosta ja 14 kastiketta. Mutta kaikki tekevät tämän saman!

Take away -ideamme on vielä salaisuus. Sen voin paljastaa, että haaste oli kova. Käytimme tunteja idean hiomiseen. Uskon, että onnistuimme luomaan hyvin kiinnostavan kokonaisuuden. Kisan siirtyminen on antanut meille aikaa ymmärtää omaa perintöämme tässä suhteessa ja tehdä kokeiluja muun muassa laajan tomaattirepertuaarin kanssa. 

Norjalainen gastronomia on avoin maailman keittiöille, erityisesti ranskalaiselle keittiölle, mutta myös muille. Ideamme on – äh, se selviää Lyonissa!

Lue myös: Suomen edustaja Mikko Kaukonen uskoo, että take away -tehtävä ratkaiseen Bocuse d'Or- kilpailun voiton.

Oletko tyytyväinen kilpailujärjestykseen?

Kilpailemme keittiössä yksi ensimmäisenä päivänä. Se on hyvä järjestys.

Kuka on pahin vastustajasi?

Haastavin vastustaja olet aina sinä itse – erityisesti Bocuse d’Orissa ja etenkin nyt, kun kisassa on niin paljon uusia osa-alueita. 

Miksi Pohjoismaat menestyvät näissä kisoissa?

Vaikea kysymys. Yksi tekijä saattaa olla se, että meidän ruokakulttuurimme eivät ole niin rikkaita ja ennalta määriteltyjä kuin useiden toisten maiden. Pohjoismaisten kokkien vahvuus on avoimuus yhdistettynä perinteistä vapaaseen ajatteluun.

New Nordic -keittiöllä on ollut voimakas vaikutus maailmanlaajuisesti viimeisen 30 vuoden aikana: kaikkialla ihannoidaan tapaamme luoda keveämpiä ruokia ja korostaa raaka-aineiden luonnollisuutta. 

Maissamme on myös vahva kilpailuperinne, ja kokkiyhteisöt tukevat valittuja kandidaatteja parhaalla mahdollisella tavalla. Se on ison mittakaavan tiimityötä, ja koen sen hyvin tärkeäksi. 

Mikä ratkaisee Bocuse d’Or -kullan 2021?

Maku!

Viime hetken tunnelmat harjoituskeittiössäsi?

Nyt on vallalla optimismi ja kova halu kilpailla. Kilpailussa luodaan ystävyyssuhteita, joten kilpailemme ankarasti voidaksemme olla elinikäisiä ystäviä. 

 

Christian André Pettersen ja Mikko Kaukonen ovat niiden 22 kilpailijan joukossa, joiden kahden vuoden valmistautuminen punnitaan Lyonissa 26.–27. syyskuuta Bocuse d'Or -keittiöissä.