Hirvihaaran kartanon luomupuutarhuri Suvi Lehtonen käyttäisi drinkeissä enemmänkin villiyrttejä.

– Etenkin keväällä villiyrttejä kannattaa rohkeammin suosia. Metsä näkyy ja maistuu myös lasissa ja upeat vihreän voiman kuusenkerkät sopivat moniin juomasekoituksiin ja booleihin.

Touko-kesäkuussa kerätyt pehmeät, kirkkaan vaaleanvihreät kuusen vuosikasvaimet sopivat Lehtosen mielestä sekä ruoanlaittoon että juomiin.

– Kuusenkerkkäsmoothie on esimerkiksi virkistävä alkoholiton vaihtoehto. Keväinen metsä maistuu esimerkiksi kuusenkerkkäoksalla koristetuissa gin- ja vodka-pohjaisissa drinkeissä. 

Lehtonen kehottaa menemään rohkeasti metsään ja niityille etsimään upeita luonnon tarjoamia makuja ja koristeita drinkkeihin.

– Kasvit toki täytyy osata tunnistaa, pelkkä googlettaminen ei aina takaa kasvin turvallista käyttöä, hän sanoo. 

Jos villiyrttejä ei ole tarjolla, löytyy hyviä vaihtoehtoja myös kaupoista. Mintut ovat esimerkiksi kiitollisia yrttejä jokaiselle baarimestarille. Niistä löytyy Lehtosen mukaan vaihtoehtoja vaativampaankin makuun.

– Suosikkejani ovat suklaaminttu ja mansikkaminttu. Muitakin makuminttulajikkeita löytyy lähes jokaisesta puutarhaliikkeestä taimina, joita on helppo kasvattaa ruukussa.  

Kasvata hiekassa tai pöytäpuutarhassa

Jos yrttien kasvattaminen kiinnostaa, niitä voi kokeilla kasvattaa esimerkiksi hiekassa.

– Se sopii ravintola- ja baaritiskeille paremmin kuin multa, Lehtonen sanoo.

Baareihin Lehtonen suosittelee hankkimaan yrttien kasvatusta varten pöytäpuutarhan. Siinä on myös kastelujärjestelmä ja kasvivalaisimet, ja monia yrttejä voidaan kasvattaa läpi vuoden. Varsinkin oreganot, basilikat, timjamit ja korianterit hyötyvät pöytäpuutarhan tasaisesta lämmöstä ja valosta. Rosmariinit, salviat, laventelit tyytyvät vähäisempäänkin lämpötilaan. 

Jos pöytäpuutarhalle ei ole tilaa sisätiloissa, osan yrteistä voi hyvin kasvattaa ulkonakin. Esimerkiksi mintut viihtyvät vaatimattomammassakin maassa ja kasvupaikaksi sopii aurinkoinen ja puolivarjoinenkin paikka.

– Mintun ja muidenkin yrttien eteeristä öljyä muodostuu kuitenkin aina enemmän lämpimässä aurinkoisessa kasvupaikassa. 

Ulkona kasvatettavien yrttien keräämiseen Lehtoselta löytyy myös ohjeet.

– Yrtit on hyvä kerätä aina kuivalla, aurinkoisella ilmalla, jolloin ne säilyvätkin paremmin ja aromit ovat parhaimmillaan. 

Ostoksilla katse juuripaakkuun

Kun yrttien itse kasvattaminen ei ole vaihtoehto, yrtit saa yhtä hyvin ostettua kaupasta tai tukusta. Ostoksilla on hyvä kiinnittää huomiota erityisesti juuripaakkuun.

– Kaupassa valmiiksi kuivunut yrttien juuripaakku on turmiollinen yrteille. Toivottavaa olisi myös, että yrttejä on säilytetty niille suositellussa lämpötilassa.

Lehtonen suosittelee vaihtamaan ostetut yrtit heti isompaan ruukkuun ja siirtämään ne valoisaan lämpöiseen paikkaan.

– Jääkaapissa säilytetään ainoastaan tilliä, ruohosipulia ja persiljaa ja mieluiten pystyasennossa. Basilikalle ja sitruunamelissalle viileys ja veto sekä liika kosteus ovat haitallisia.  

Hiero hellästi ja uuta, älä pakasta

Yrtit tarvitsevat hellää käsittelyä, jotta niiden maku ei muutu. Minttuja, eikä muitakaan yrttejä, kannata murskata liikaa, koska niistä tulee helposti kitkeriä.

– Yrtin lehden varovainen hierominen tai läpsyttely vapauttaa parhaimman aromin yrtistä.

Kaikkia yrttejä voidaan Lehtosen mukaan kuitenkin uuttaa. Tinktuuran valmistukseen tarvitaan puhtaita tuoreita yrttejä ja steriili lasipurkki, joka täytetään yrteillä ja maustamattomalla viinalla. Anna seoksen tekeytyä vähintään kuukausi pimeässä. Suodata pari kertaa ja sinulla on kirkas yrteille tuoksuva ja maistuva tinktuura esimerkiksi kuusenkerkälle maistuva metsäviina. 

Vaikka kotona yrttejä joskus pakastetaan, Lehtonen ei suosittele pakastamaan drinkkeihin käytettäviä yrttejä.

– Yrttien eteeriset öljyt jäävät usein pakkaseen, joten ne on parempi käyttää tuoreena.

Hyödynnä sesonkeja

Juomalistojen suunnittelussa on hyvä huomioida sesonkien tarjonta. Ympäri vuoden on saatavilla muun muassa minttua, basilikaa ja rosmariinia. Tuoreena pakastettuja mustaherukan lehtiä saa nykyisin myös ympäri vuoden, samoin Kotipellon puutarhan syötäviä kukkia.

– Yrttien on oltava maultaan voimakkaita, ja ulkomaalaisia yrtti-lajikkeita käytetään tästä syystä. Suosituimpia yrttejä ovat minttu ja basilika, kertoo Vihannespörssin myyjä Jukka Kuitunen.

Sesonkien vaihtelu näkyy varsinkin hedelmien ja marjojen tarjonnassa.

– Veriappelsiinin ja bergamon-sitruunan kausi on jo ohitse, mutta raparperin kausi alkaa juuri, Kuitunen toteaa.

Mitä sesongissa?

Joulukuu–maaliskuu

  • Veriappelsiini

Lokakuu–helmikuu

  • Bergamonsitruuna

Huhtikuu–kesäkuu

  • Raparperi

Kesällä

  • Kotimaiset marjat ja hedelmät

Ympäri vuoden

  • Pakastetut mustaherukanlehdet

Kevätkerkkä-juoma

1 l puhtaita kuusenkerkkiä

4 l  vettä

pala tuoretta inkivääriä    

sitruunaa

2 dl hunajaa  

Keitä kerkkiä noin 20 minuuttia. Siivilöi neste ja lisää inkiväärit, sitruuna ja hunaja. Anna tekeytyä viileässä vuorokausi ja siivilöi vielä kerran. Valmis kevätkerkkä maistuu alkoholittomanakin juomana.