Monikäyttöiset bitterit trendien aallonharjalla

Katkerat ja happamat maut ovat juuri nyt pinnalla monessakin mielessä. Oluissa IPAt ja hapanoluet valtaavat alaa, ravintoloiden ruoka-annoksissa puolestaan käytetään paljon happamia makumaailmoja ja erilaisia hieman kitkeriäkin kasviksia. Näin kuluttajan suuta ja makuaistia haastetaan täysin uudella tavalla.

Tähän trendiin juoma-maailmassa vastaavat myös erilaiset bitterit. Bitterit, joita suomeksi myös katkeroiksi kutsutaan, ovat yhteisnimitys yrttisen katkerille viinoille, joihin on yleensä lisätty erilaisia mausteita, jotka antavat bittereille tunnusomaisen mausteisen tai yrttisen katkeruuden. Katkerot ovat alkujaan syntyneet lääkkeiksi, kun erilaisia yrttejä on sekoitettu alkoholijuomiin joko maseroimalla eli uuttamalla tai sekoittamalla ja niitä on saatettu kypsyttää vaikka tammitynnyrissä jonkin aikaa. Katkeroiden raaka-aineita saattoi olla useita kymmeniä ja niiden sekoitussuhde oli yleensä suuri salaisuus. Monen katkeron takana ovatkin luostarimunkit tai kuninkaalliset apteekkarit, jotka ovat näillä katkeroilla lääkinneet sairaita. Nyt näitä bittereitä, joita on käytetty alun perin lääkkeenä käytetään drinkkien mausteena tai nautiskelujuomina.

Katkerot jaetaan usein mahakatkeroihin, maustekatkeroihin ja grogikatkeroihin. Mahakatkeroita kuten Unicumia, Underbergiä ja vaikka Avernaa, käytetään digestiivinä, mutta maustekatkero kuten Angostura Bitter on ollut jo kauan tunnettu nimenomaan drinkkikäytöstään. Miedompiin grogikatkeroihin kuuluu muun muassa Campari. Kaikkia näitä voi helposti käyttää myös cocktailien raaka-aineena.

Viime aikoina erilaisia katkeroita on tullut runsaasti markkinoille lisää, ja niitä maustetaan niin kahvilla, villiyrteillä kuin sitrushedelmän kuorillakin. Useimmiten bitterin perusta on neutraalin makuinen tisle ja maku tulee nimenomaan käytetyistä mausteista. Näin sekoitetuista bittereistä edelleen osa nautitaan digestiivinä, osaa käytetään taas drinkintekoon tai vaikka molempiin.

Perinteisissä cocktaileissa, kuten Old Fashioned ja samppanjacocktail, bitterit ovat aromimaailman suhteen suuressa roolissa ja näiden nousun myötä bitterit ovat saaneet entistä suurempaa merkitystä jälleen myös cocktailmaailman puolella.  Myös uudempia cocktaileja on ruvettu maustamaan bittereillä ja on jopa baareja, jotka uuttavat kaikki bitterinsä itse, jolloin jokaisen bitterin voi räätälöidä baarissa tarjottavan drinkin mukaan.

 

 

 

 

Uusimpia suomalaisia tulijoita katkero-markkinoille ovat Kyrö Distilleryn bitterit, jotka ovat enemmän ehkä mahakatkeroita, vaikka niitä toki voi erittäin hyvin käyttää myös drinkkien raaka-aineena. Väriltään vaalea Pale Rye Bitter on maultaan miedompi, hieman marjainen ja jopa metsäisen aromikas, kun taas tumma Dark Rye Bitter on aromiltaan savuisampi ja intensiivisempi, olen myös maultaan huomattavasti katkerampi. Molemmat bitterit ovat syntyneet pitkän kehitystyön tuloksena ruistisleestä ja bittereiden valmistuksessa maserointi on ollut vahvassa roolissa.  Digestiiviksi tai IPA-oluen seuraan sopiva tumma Dark Rye Bitter on saanut värinsä muun muassa mustikasta ja vaalea Pale Rye Bitter on markkinoilla harvinaisempi tuote, joka sopii vaikka martinin pohjaksi tai aperitiiviksi.

Anikó Lehtinen on vapaa olutkirjailija ja juoma-asiantuntija, joka kirjoittaa ruokajuttuja ja väitöskirjaa. Anikó luennoi oluesta, rakastaa ravintoloita ja hyvää kahvia sekä yrittää ehtiä oluentekoon vapaa-aikanaan.