Modernin mocktailin anatomia

Mocktailia tehdessä lasiin ei eksy enää mehua ja soodaa, vaan nykyaikaiset mocktailit rakentuvat tuoreista marjoista, yrteistä, hedelmistä ja laadukkaista mausteista. Moderni mocktail rakentuu myös infuusioista, fermentoinnista, satokauden vihanneksista ja maustetuista vesistä.

Mocktailit ovat tulleet jäädäkseen, ja niistä onkin tullut valtavirtaa ohimenevän trendin sijaan. Vastuullisuus ja kohtuullisuus korostuvat päivittäisessä elämässä hyvinvointiin panostamisena, terveellisinä elämäntapoina ja ruotsalaisena lagom-ajatteluna: kaikkea on juuri sopivasti ja tasapainossa. Enää ihmisten ei tarvitse perustella juomistaan tai juomattomuuttaan. Mocktailit tarjoavat laadukkaita ja innovatiivisia makuelämyksiä ilman selittelyjä.

Lajitoverit lasissa

Mocktailien valmistaminen ja suunnittelu vaatii samaa kehitystyötä ja rakkautta kuin cocktailienkin. Molempien anatomia on hyvin samanlainen, ja samaa DNA-ketjua seuraamalla onnistutaan saamaan mocktailista nimensä arvoinen inspiroiva ja innostava juomasekoitus.

Cocktailin anatomia jakautuu kolmeen pääkomponenttiin: base spirit, modifier ja accent.

Mocktailin anatomia poik­keaa cocktailista pohja-alkoholin eli base spiritin suhteen. Mocktailia suunnitellessa pohja-alkoholin voi korvata alkoholittomalla vaihtoehdolla tai lähteä purkamaan DNA-ketjua tarinan, raaka-aineen tai valmistustavan kautta. Modifier eli mocktailin runko tuo juomaan uutta ulottuvuutta ja suuntaa, kun taas accent tuo juomaan nimensä mukaisesti korostusta, erilaisia sävyjä ja nyansseja.

Mocktailien valmistaminen ja suunnittelu vaatii samaa kehitystyötä ja rakkautta kuin cocktailienkin.

Mocktailin evoluutio ja alkoholiton tisle

Cocktailit ovat vuosisatojen saatossa muuntuneet alkuperäisestä määritelmästään, joten on luonnollista, että myös mocktailit kehittyvät samalla. Näiden lajitoverusten trendit ja kehitys seuraavat paljon toisiaan ja esimerkiksi satokausiajattelu näkyy vahvasti lasissa kummankin kohdalla.

Evoluution uranuurtajana on jo monille cocktail-listoille kivunnut Seedlip eli alkoholiton maustettu tisle, joka mullistaa mocktailien geeniperimän ja tarjoaa näin innovatiivisia mahdollisuuksia alkoholittomien juomien genreen.

Kasvistisleiden monivivahteisuus avautuu erityisesti mocktaileissa tai esimerkiksi tonic-veden kanssa käytettäessä. Tisleet eivät sisällä sokeria, makeutusaineita, eivätkä allergeeneja. Tisleet avaavatkin rajattomasti mahdollisuuksia uudenlaiselle mocktail-ajattelulle.

Julkaistu Shaker-lehdessä 2/2019.

Kirjoittaja on pitkän linjan baarimestari, joka on palannut koulun penkille ja haaveilee urasta sisällöntuotannon ja kirjoittamisen parissa.