Mocktailien menekki kasvaa

Vaikka mocktail on monelle kuluttajalle vielä vieras käsite, on alkoholittomien cocktailien menekki kasvussa. Reseptit kannattaakin suunnitella niin, että ainakin osa juomista on helppo valmistaa sekä mocktailina että cocktailina.

Helsinkiläisen Izakayan lista on suunniteltu niin, että cocktaileista kolme voi toteuttaa helposti myös alkoholittomana. Mocktail on monelle vielä terminä hankala, siksi ravintolassa puhutaan mieluummin alkoholittomista cocktaileista.

– Alkoholitonta versiota menee yleensä silloin, kun joku seurueesta tilaa cocktailin. Siinä vaiheessa toinen asiakas saattaa tiedustella alkoholitonta versiota. Meillä käy myös perheitä syömässä ja lapsille kehitämme omat mocktailit, jotka ovat yleensä värikkäitä ja makeita, kertoo haastattelua tehtäessä Izakayan pääbaarimestarina toiminut Aleksi Mero.

Kun cocktail Muutetaan mocktailiksi, pelkkä alkoholin poistaminen ei riitä.

Eniten cocktaileja tehdään erilaisiin tapahtumiin. Izakayan baarissa valmistuvat juomat myös Tokyo55- ja Mamma Rosa -ravintoloihin, joista etenkin jälkimmäisen tilaisuuksissa mocktailit ovat suosittuja. Tilaisuuksiin ideoidaan tarjolla olevaa cocktailia mahdollisimman hyvin muistuttava alkoholiton versio.

– Asiakkaat antavat yleensä niin ravintolan puolella kuin tapahtumissakin hyvin vapaat kädet alkoholittomien cocktailien suhteen. Yleensä ohjeistus liikkuu makeampaa-kirpeämpää-akselilla. Jos joku antaa tarkemman ohjeistuksen, on se yleensä Mojito.

Kun cocktail muutetaan mocktailiksi, pelkkä alkoholin poistaminen ei riitä. Kannattaa myös muistaa, ettei vahvasti alkoholillista juomaa ole järkeä yrittää muuttaa. Balanssi pitää löytää lisäämällä tilalle muita elementtejä, kuten tuoretta omenaa tai mehua.

– Meidän drinkeissämme on se hyvä puoli, että esimerkiksi saken ja umeshun maku on mieto. Niinpä niiden muuttaminen alkoholittomaksi on helpompaa. Samoin Itachi Ginger Martinin nimikin kertoo, mistä hallitseva maku tulee.

Izakayassa listacocktailit maksavat 11 euroa, mocktailin saa 8 eurolla.

– Harva alkoholittoman cocktailin tilaaja kyselee hintaa, ja edullisempi hinta tuleekin yleensä iloisena yllätyksenä. Asiakkaat arvostavat laatua ja ovat valmiita maksamaan siitä, Mero kertoo.

 

Matcha Mule

kourallinen minttua

1/2 tl matcha-teetä

3 cl tuorepuristettua greippimehua

Täytä ginger beerillä.

Cocktail: lisää 4 cl vodkaa.

 

El Otoño Sabroso

4 cl persikkapyreetä

2 cl limemehua

1 cl sitruunaruohosiirappia

hyppysellinen rosmariinia

Cocktail: lisää esimerkiksi makuvodkia tai sopivia liköörejä, varo kuitenkin liiallista makeutta.

Kurkku

4 cl omenamehua

2 cl kurkkusiirappia

2 cl limemehua

pala kurkkua

Spritea

Murskaa kurkku, lisää muut aineet. Ravista. Pidennä Spritella.

Cocktail: lisää vodkaa ja omena- likööriä.

 

Ruusunmarja

1 rkl ruusunmarjahilloa

2 cl agavea

pari tippaa Tabascoa

6 cl karpalomehua

jäämurskaa

Ravista ja pidennä murskalla. Koristele.

Cocktail: lisää spicy brandya tai rommia.

Lakka

2 cl agavea

1 tl vaniljasokeria

2 cl sitruunamehua

1 rkl lakkahilloa

ginger alea

pala rosmariinia 

Ravista ja pidennä. Koristele.

Cocktail: lisää giniä ja lakkalikööriä.

 

Verigreippi

3 cl verigreippisiirappia

4 cl verigreippimehua

4 cl karpalomehua

1 cl limemehua

soodaa

Ravista, pidennä ja koristele.

Cocktail: lisää giniä.

Pihlajanmarja

4 cl karpalomehua

2 cl pihlajanmarjasiirappia

1 cl sitruunamehua

1 tl puolukkahilloa

Spritea

Ravista ja siivilöi. Koristele.

Cocktail: lisää giniä.

 

Itachi Ginger Martini

5–6 tippaa tuorepuristettua inkivääriä

4 cl tuorepuristettua sitruunamehua

2 cl sokerilientä

4 cl omenamehua tai tuoretta omenaa

munanvalkuainen

Cocktail: korvaa omena sakella ja hunajaumeshulla, lisäksi 2 tippaa Angostura orange bittersiä.

Hime Izakaya Sour

2 cl omenamehua

2 cl tuorepuristettua appelsiinimehua

3 cl sitruunamehua

1 cl sitruunaruohosokeri- siirappia

munanvalkuainen

Cocktail: korvaa omena ja appelsiini käyttämällä 3/1 scochua ja appelsiinilikööriä, lisäksi Angostura orange bittersiä.

 

Sky Stalker

espressoshotti

kourallinen minttua

hyppysellinen kanelia

Cocktail: käytä suhteessa

3/1 caramel vodkaa ja kahvilikööriä.

Juomien monimuotoisuus ei vaadi alkoholia

Vaikka mocktail on terminä monelle vielä tuntematon, on alkoholittomien cocktailien kysyntä kasvussa. Baarimestari Jan Lindgren laskee tehneensä kesästä lähtien yli kymmenen keikkaa, joissa on ollut tarjolla mocktaileja.

– Kysyntä on kasvanut huimasti jo viimeisen vuoden aikana. Uskon, että tähän osaltaan vaikuttaa vallalla oleva fitness- ja terveysbuumi. Tuntuu myös, että yritystapahtumiin halutaan entistä enemmän alkoholitonta tarjontaa.

Lindgren kumoaa heti kättelyssä mielikuvan, että monimuotoisiin juomasekoituksiin tarvittaisiin alkoholia. Hyvin tehty mocktail on jotain ihan muuta kuin makusiirappi Spritellä.

– Olen saanut mocktaileistani positiivista palautetta. Yksi asiakas oli sitä mieltä, että hänen juomansa oli parempaa kuin alkoholillinen versio. On hyvä muistaa, että mocktaileissa voi kikkailla jopa enemmän, kun mukana ei ole alkoholia.

Juomat Lindgren suunnittelee asiak­kaiden toiveiden mukaan. Hän haluaa tuoda esille suomalaisuutta ja pohjoismaalaisuutta, ja niinpä raaka-ainelistalla on usein marjoja ja raparperia. Lisävivahdetta juomiin saa etikoilla, suolalla, mausteilla ja yrteillä.

– Yksi toimiva makuyhdistelmä on timjami, lakka ja vanilja. Makeutuksena käytän siirappeja, sokeria, agavea ja hunajaa, kuten cocktaileissakin. Muutenkin mocktaileissa kannattaa muistaa samat lainalaisuudet balanssin suhteen. Alkoholin tilalle voi laittaa saman määrän omenamehua, joka on neutraali, mutta tukee hyvin muita makuja, Lindgren vinkkaa.