Mitäs tehdään nyt, baarimestari?

Koronakriisi on verottanut pääosan työpaikoista, varsinkin cocktail-henkisistä baareista, juoma- ja seurusteluravintoloista ja kaikista muistakin, joissa haettava ruoka ei taivu päätuotteeksi. Monelle kauan alalla pitkää päivää painaneelle tämä tarkoittaa taloudellisen ahdingon lisäksi myös ihan uutta tilannetta henkisesti. Miten voi sietää yhtäkkistä vapaa-ajan paljoutta, kun elämää on määrittänyt työ?

Monet paljon työtä tehneet varmaan saivat pari ensimmäistä päivää tai viikonkin kulutettua nukkumalla univelat pois ja katsomalla Netflixiä. Kai joku kaappejakin siivoaa, laittaa asunnon paikat kuntoon tai virittelee terassia. Kuitenkin tilanteen ollessa se, että ravintolat ovat kiinni ainakin toukokuun loppuun ja kokoontumisiakaan ei sallita, moni voi kokea entisen elämän vieroitusoireita.

Eräs vaihtoehto, joka voi monelle olla pakon sanelema, on mennä toisen alan töihin. Sillä saa täytettyä päiväänsä ja parhaimmillaan uuden tai väliaikaisen työyhteisön, mielekästä tekemistä päiviin ja tarkoituksen joka-aamuiseen heräämiseen. Jopa ehkä tuntumaa erilaiseen työaikaan ja osaamista eri alan työhön.

Baarialan yrittäjille koronakriisi on ollut mahdollisuus analysoida ja innovoida omaa työtä uudelleen, ja olemme nähneet niin baarista muodostuneen radioaseman, kuin cocktail-boxien myymiseen ja kuljettamiseen muutetun ravintolan. Vaikka kriisiaika on niin taloudellisesti kuin henkisestikin vaikeaa, se mahdollistaa myös täysin uudenlaisen toiminnan aloittamisen, josta voi olla hyötyä myös koronakriisin jälkeisessä elämässä.

Opiskelu tekee hyvää päälle, ja nyt kun aikaa on, sitä kannattaa tehdä.”

Opiskelu tekee hyvää päälle, ja nyt kun aikaa on, sitä kannattaa tehdä. Aina ei tarvitse edes opiskella omaa alaa, onneksi usea korkeakoulu ja opisto on avannut tarjontaansa lomautetuille ja työttömille. Käytä siis aikaasi vaikka opiskelemalla jotain ihan muuta, joka ei liity varsinaiseen leipätyöhösi.

Myös baarialan intohimoisille opiskelijoille cocktail-virtuaaliopintoja on tarjolla nyt mielin määrin. Me FBSK:ssa pidämme omaa Baarimestarin Karanteenikalenteria, johon kokoamme kaikki alan koulutukset. Joten jos cocktail-alan koulutus kiinnostaa, sinne vaan!

Tärkeintä olisi kuitenkin nyt myös levätä ja viettää aikaa niiden läheisten kanssa, joiden kanssa voi. Jos sinulla on perhe tai samassa tilanteessa oleva ystävä, jonka kanssa on turvallista viettää aikaa, niin käytä mahdollisuus hyväksi.

Jos fyysinen läsnäolo muiden kanssa ei onnistu, muista virtuaalisen tapaamisen mahdollisuudet. Perhettä, ystäviä ja työkavereita voi sopia tapaavansa vaikka säännöllisesti sovittuna aikana erilaisten virtuaalialustojen kautta. Uusi elämys on kokeilla osallistua virtuaalitastingeihin tai viettää kahvihetkeä kaverin kanssa kaksistaan etänä. Tärkeää on, että näemme toisia ihmisiä ja pääsemme juttelemaan. Ravintola-alan ihmiset ovat yleensä poikkeuksellisen sosiaalisia, joten tarvitsemme ympärillemme toisia, vaikka puhelimen ruudun välityksellä.

Lopuksi, tuuleta päätä ulkoilemalla joka päivä. Se on pidemmän päälle tylsää, mutta auttaa selviämään. Koska kyllä me tästä selviämme.

Julkaistu Shakerissa 2/20.

Tilaa lehti!