Minnes sitten avataan baari?

Suutarin tulee olla lähellä kenkiä, leipurin leipä on näppärää ostaa kävelymatkan varrelta, ja on mukava kun naapurin vaatturi osaa tehdä minulle hyvät housut. On täysin loogista, että kaupungit ovat kehittyneet sellaisiksi kuin ne ovat. Keskuksiksi, joissa tarvikkeet, palvelut ja sosiaaliset verkostot on koottu miltei saman katon alle. Samalla asuinpaikkana kaupunkikeskustat ovat kalliita, koska kaikki haluaisivat elää näin näppärästi.

Sitten maailma muuttui. Autot, junat ja muut kulkuneuvot nopeuttivat tavaran ja ihmisten kulkua. Kaupunkien esikaupunkialueet levittäytyivät laajemmalle kuin koskaan. Kuitenkin viime aikoihin asti keskusta on ollut kuningas. Mutta jos pitäisi avata baari, olisiko keskusta paras vaihtoehto tulevaisuudessa?

Verkkokauppa vähentää fyysisen käynnin tarvetta kivijaloissa, verkkopankki on jättänyt suurimman osan meistä vaille tarvetta käydä pankissa lainkaan ja niin edelleen. Kivijalka alkaa viimeistään tutista, kun Postin verkkokauppatutkimuksessa (2020) povataan kivijalansijan puolittuvan vuoteen 2025 mennessä. Jos kuluja ei vuolla samaa tahtia, mitä kauppaa siirtyy pois kaupungeista, alkaa lesti käydä kapeaksi. Vähemmän liikkeitä tarkoittaa myös vähemmän asiakkaita, ja sitä mukaa myös vähemmän tarvetta liikkeille. Syntyy noidankehä, joka pikkuhiljaa nakertaa pois keskustojen asiakaskuntaa kaikilta siitä riippuvaisilta bisneksiltä, myös baareilta.

Vähemmän liikkeitä tarkoittaa myös vähemmän asiakkaita.”

No vieläkin voidaan taikinoida lisää. Lisätään päälle yksi kerros maailmanlaajuista pandemiaa, niin alkaa olla soppa valmis. Nyt verkkokauppa kasvaa pelottavalla tahdilla, ja yhä useampi törmää ostamisen helppouteen. Koitat housuja kotona, jos ne ovat liian suuret, voit palauttaa ne postiin. Ruokakassin saat tilattua ovelle vitosella, kun samalla käyt ääreistärkeää johtokunnan kokousta Teamsin välityksellä. Vuoden jälkeen huomataankin, että Teamsin ja verkkokaupan ansios­ta on viikossa miltei kahdeksan tuntia lisäaikaa. Ei tarvitse murehtia ruuhkista tai parkkipaikoista. Moni toivoo, että tämä voisi jatkua pandemian jälkeenkin. Loppuun kulutettu sana: uusi normaali. Ja itse asiassa näillä keskustojen hinnoilla moni voi ostaa kodin lisäksi parikymmentä metriä rantaviivaa hieman kauem­paa. Toimistojenkaan ei tarvitse olla enää niin isoja ja niin keskeisellä paikalla.

Yllä oleva on ajatus siitä, miten kaupungeista kehittyy donitsin mallisia, ja siitä kuinka palveluala voi toimia ehkä tulevaisuudessa aivan yhtä hyvin, ellei jopa tehokkaamminkin donitsin ulkoreunoilla.

Tähänkö ollaan menossa? Ovatko esikaupungit uusi musta? Mene ja tiedä tulevaisuudesta, mutta tällä logiikalla donitsin vihertävillä ulkoreunoilla olisi autuasta elellä ja tarjoilla cocktaileja ja purtavaa.

Julkaistu Shakerissa 1/21.

Sulje mainos Tilaa Shaker