Rupesinkin miettimään tätä. Olen itse puoliksi unkarilainen ja kotona on hyvin pitkälle eletty unkarilaisen kulttuurin tavoin. Joten meillekin mallina pienestä asti on ollut se, että jos alkoholia nautitaan kotona tai ravintolassa, sen kanssa AINA syödään jotain. Sen ei tarvitse olla mitään ihmeellistä tai kallista. Unkarissa on esimerkiksi hyvin yleistä mennä ravintolaan maistamaan viinejä, ja samalla nauttia isoja viipaleita rapeakuorista maalaisleipää, johon on sivelty paksulti valkoista sianihraa päälle paprikajauheen kanssa. Hyvin yksinkertaista. Ja tehokasta, koska tuollainen rasvainen herkkupala nimenomaan hidastaa sekä alkoholin nautintavauhtia että itse imeytymistä.  

Mutta Suomessa ravintolat  ja niihin liittyvät luvat ovat erilaisia. Täällä on tehokkaasti säädelty ravintolaa sitä mukaan, onko niistä tarkoitus syödä vai juoda.  Ruoan tarjoilemista ravintolassa säätelee niin moni lupa ja säädös, ettei siihen aina kaikki viitsi edes ryhtyä. Täytyy olla omavalvontasuunnitelma, ruoanvalmistuskeittiöt, vesipisteet, hygieniapassit ja vaikka mitkä, jos haluaa tehdä edes vähän jotain oikeaa ruokaa muistuttavaa tarjottavaa.  Usein halu ruokatarjoiluun kompastuukin nimenomaan byrokratiaan tai siitä johtuviin syihin.

Lisäksi on hassua, että meillä alkoholi edelleen liitetään vahvasti viikonloppuun ja nimenomaan arjesta irtautumiseen.  Monissa muissa maissa varsinkin mieto alkoholijuoma – viini tai olut – on luontainen osa jokapäiväistä ateriaa. Näin yksi lasillinen olutta tai viiniä tukee maultaan ja muilta ominaisuuksiltaan ruoan ominaisuuksia.  Suomessa taas välillä tuntuu, että protestanttisen työmoraalin katseet porautuvat selkään, jos hyvän lounaan kanssa uskaltaa ottaa pullon olutta tai lasin viiniä. Vaikka tämän tyyppinen käyttö on juuri sitä parhainta ja kohtuullisinta alkoholinkäyttöä – hyvän ruuan kanssa, pieniä määriä kerralla.

Sitä paitsi alkoholi ainakin minulla lisää näläntunnetta ja nälkäisenä olen kiukkuinen. Enkä ole ainoa. Joten ehkä muutama kapakkatappelukin olisi vältettävissä, jos ihmiset söisivät alkoholijuomansa kera. On vanha tapa juoda tyhjään vatsaan niin, että nousee paremmin päähän. Unohdetaan se. Toivon, ettei uudet sukupolvet sitä edes muista. Kun katsotaan nuorten aikuisten alkoholikäyttäytymistä, niin onneksi tuntuu että näin on osaltaan jo käynytkin. Ja kun alkoholin ja ruuan välistä sidettä vahvistettaisiin vielä viranomaiskäytännöin ja ravintoloiden aktiivisuudella, uskon että tulevaisuus olisi valoisampi.

Itse niin toivoisin tulevaisuutta, jossa osa alkoholipolitiikkaa olisi nimenomaan korostaa ruoan osuutta kun nautitaan alkoholia. Se on sekä terveellistä että juomakulttuuria elävöittävää. Tehdään ravintoloille niin helpoksi ja veroiltaan halvaksi tarjoilla jotain ruokaa kaikissa pisteissä, että kuluttajat myös tottuvat ruokaa aina olevan tarjolla.  Niin ehkä ruoan tilaaminen ravintolassa muodostuisikin tavaksi, nykyisen tyhjään vatsaan juomisen sijaan.  Ei myöskään jaeta anniskelu- tai muilla luvilla ravintolan juojia ja syöjiä eri karsinoihin, vaan annetaan enemmän nautintoon ja ruuan kanssa nauttimiseen perustuvan alkoholikulttuurin levitä luontaisesti.

Eli niin kuin Unkarissa sanotaan: ”Syö kun juot.”

Hyvä napostelupala viinin kanssa blogissa:

http://punavuorigourmet.blogspot.dk/2014/08/viikonlopuksi-safkaa-ja-viinia.html

Tee hyvää pubiruokaa itse:

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/286581-tama-on-pubiruuan-salaisuus-ja-nain-yhdistat-sen-eri-oluttyyppeihin

Katso koko YLEn juttu:

http://yle.fi/uutiset/miksi_suomessa_ei_syoda_viinan_kanssa__paihdetutkija_ehkaisisi_monta_rahinaa/8291390