Suomen edustaja Mikko Kaukonen, mikä vaikutus pitkällä harjoittelulla ja kilpailuaikataulun venymisellä on?

Ei sillä kauheasti ole ollut vaikutusta. Tehtävät on annettu suunnilleen normaalissa rytmissä, emme saaneet lisäaikaa niiden treenaamiseen. Tietysti tuntui tyhmältä, kun Tallinnassa järjestetyn Euroopan karsintakilpailun jälkeen jouduimme odottelemaan monta kuukautta ennen kuin loppukilpailun siirtämisestä ilmoitettiin. 

Miten otit vastaan tehtävät, jotka heijastavat muuttuvaa kulinaarista maailmaa? Miten suhtaudut take away -tehtävään, muuttaako se kilpailua jotenkin? Mitä kaikkea siinä pitää ottaa huomioon?

Mielestäni take away -tehtävä ei sinällään muuta kilpailua, sillä jo pitkään toinen tehtävä on ollut klassinen lihavati ja toinen on vaihdellut.

Take away -tehtävän erikoisuus on noutolaatikko, joka meidän piti suunnitella. Saamme kilpailun järjestäjiltä käyttöömme lautaset, joiden on mahduttava boksiin. Boksin on oltava tietyn kokoinen, uudelleen käytettävä, kierrätettävä ja pinottava, eikä se saa pohjautua muoviin. Meidän boksimme on koivuvaneria. 

Tehtävänä tämä oli mielenkiintoinen: Pääsimme haastamaan itseämme erilaisella tehtävällä, jonka haasteena oli moniulotteisuus. Tehtävään kuului muun muassa 42 lautasta eri lämpötiloissa tarjoiltavia annoksia samasta pääraaka-aineesta. 

Tehtävänantoon kuuluu valmistaa kylmä alkuruoka, lämmin pääruoka ja jälkiruoka, joiden kaikkien raaka-aineena on ranskalainen kirsikkatomaatti. Alkuruoka on kasvispohjainen, mutta kananmunaa saa käyttää. Pääruuassa tomaatin makuparina on nigerialainen tiikerirapu. Raaka-aineiden on oltava tunnistettavissa paitsi makuina myös visuaalisesti. Jälkiruuan on oltava ravintolamainen annos.

Oletko tyytyväinen kilpailujärjestykseen?

Keittiöni on toisen päivän seitsemäs. Se on ihan ok paikka kilpailla. Toki henkisesti helpompaa olisi kilpailla ensimmäisenä päivänä. Silloin ei ehdi tarkkailla, mitä muut tekevät. Pitää vain luottaa omaan tekemiseen, eikä miettiä liikaa muita.

Kuka on pahin vastustajasi?

Norja, Ruotsi ja Tanska ovat aina Suomen pahimmat vastustajat. Uskon, että tänä vuonna Norja ja Tanska ovat kovimmat maat.

Miksi Pohjoismaat menestyvät näissä kisoissa?

Pohjoismaissa on ihan omanlaisensa kilpailukulttuuri, ja näissä maissa satsataan myös Bocuse d'Oriin. Ei välttämättä joka maassa valita esimerkiksi Vuoden kokkia, kuten monessa Pohjoismaassa, mikä luo pohjaa myös Bocuse d`Or -kilpailuun.

Mikä ratkaisee Bocuse d’Or -kullan 2021?

Take away -tehtävä. Se joka onnistuu siinä parhaiten, voittaa kultaa. 

Viime hetken tunnelmat harjoituskeittiössäsi?

Erinomainen fiilis! Teemme vielä yhdet treenit, sitten pakkaamme, lähdemme matkaan ja alamme keskittymään kilpailuun.