1. Tiskin takana tarkoituksella

Vietin ensimmäiset vuoteni baarin takana vain tehden töitä henkeni pitimiksi miettimättä sen enempää työn tarkoitusta. Motivaatio ei voi säilyä hengissä ilman työn merkityksen sisäistämistä. Niinpä koin työn usein raskaaksi ja palkitsemattomaksi ja mietin useaan otteeseen alan vaihtoa. Siirryin jopa muihin tehtäviin hetkeksi, mutta matkapuhelinliittymien myyminen ei tuntunut sitäkään vähää omalta, joten palasin baariin. Työn merkitys kirkastui, kun tajusin saaneeni tilaisuuden tarjota iloa ja parempaa elämää vierailleni yksi juoma ja kohtaaminen kerrallaan. Silloin tajusin löytäneeni kutsumukseni. Siispä kysy aina ensin: ”Miksi?”

2. Yhtä oikeaa tietä tai lopputulosta ei ole olemassa

Lähes koko aktiivisen baarimestarin urani olin vakuuttunut, että on olemassa vain yksi tapa valmistaa juomia oikein, ja näin ollen vain yksi oikea lopputulos. Kilpaileminen korostaa tällaista näkemystä, sillä kilpailussa oikeita tapoja on vain yksi. Sittemmin olen päässyt näkemään useita eri kulttuureja ja satoja, ellei tuhansia, erilaisia tapoja tehdä asioita. Erilaisia lopputuloksia on ollut aivan yhtä monta, ja todella monet niistä aivan erinomaisia. Erilaisia, mutta yhtä hyviä.

Olen saanut vuosien varrella oppia, että yhteen oikeaan tapaan nojaaminen tekee osaamisen kirjosta köyhää, kun taas useiden eri tapojen hyväksyminen ja arviointi nostaa työkalupakin monimuotoisuuden moninkertaiseksi. Siispä katsele kaikkea tekemistä avoimin mielin ja poimi mukaasi parhaat palat.

Ennen kaikkea muuta pidä huolta itsestäsi.

3. Elämän on oltava muutakin kuin pelkkää baaria

Kun löysin baarityöstä kutsumukseni, heittäydyin siihen täysillä. Ryhdyin 24/7-baarimestariksi. Kun en ollut töissä, notkuin baarien tiskeillä yrittäen oppia kaiken mahdollisen. Ilmoitin bändikavereille, että aika ei valitettavasti enää riitä soittamiseen, ja jätin kaupallisen tutkinnon opiskelutkin kesken. Näitä molempia päätöksiä olen jälkeenpäin katunut useaan otteeseen.

Kun lopulta muutaman vuoden jälkeen löysin itseni sängynpohjalta itkemässä kykenemättä nousemaan ylös, tajusin, että vastassa oli seinä, josta ei päässyt mihinkään suuntaan ilman, että jotain muuttuu. Se oli pohjakosketus, joka opetti minulle, että ihmistä ei ole rakennettu kestämään ilman kunnollista lepoa ja muita tasapainottavia kiinnostuksen kohteita. Myös alkoholia oli alkanut kulumaan liikaa. Terapia, itsensä tutkiskelu ja 15 kuukauden tipattomuus hälvensivät lopulta seinän, ja pystyin taas näkemään tulevaisuuteen.

Tuosta kokemuksesta oli kuitenkin se hyöty, että opin tärkeitä asioita itsestäni, ja olen niiden oppien kautta onnistunut välttämään vastaavat tilanteet myöhemmällä urallani. Monipuoliset kiinnostuksen kohteet, terveellinen ruokavalio ja riittävä uni sekä erittäin varovainen suhtautuminen päihteisiin ovat mielekkään ja pitkän uran kulmakivet. Siispä varmista, että ennen kaikkea muuta pidät huolta itsestäsi. Vain siten voit pitää huolta muista ja nauttia siitä.

Julkaistu Shakerissa 4/21.

Tilaa Shaker!