Lähetän terveisiä sinne kotiin täältä Grizzly Jack’s Grand Bear Lodge -kelohotellista, Uticasta, keskeltä Yhdysvaltojen keskilänttä. Päädyimme tähän erämaamajoitukseen pakoon elämäni massiivisinta lumimyrskyä, joka tylysti keskeytti eeppisen ajomatkamme kolmen osavaltion läpi Kansas Citystä Detroitiin. Jotenkin väistämättä tulee mieleen eräs Hohto-niminen Stanley Kubrickin mestariteos. No, onneksi täällä on hyvin lämmin tunnelma ja toistaiseksi kaikki ovat olleet erittäin ystävällisiä ja vieraanvaraisia.

Brand Ambassadorin tehtävät ovat kuljetelleet minut tällä kertaa kuukauden mittaiselle kiertueelle Yhdysvaltoihin, viemään suomalaisen juomaosaamisen ilosanomaa keskilännen jokaiseen kolkkaan, Minnesotasta Illinoisiin ja Missourista Michiganiin.

Haluaisin jakaa kanssanne muutamia mielenkiintoisia huomioita matkan ensimmäiseltä viikolta.

Me asumme Suomessa lintukotoisessa kuplassamme, jossa kierrätys on itsestäänselvyys ja tietoisuus esimerkiksi muovin vaikutuksista luontoon on jokaisen tiedossa. Siinä omassa kuplassaan sitä miettii, että miten ihmeessä sellainen meressä kelluva Teksasin kokoinen muovilautta on oikein saatu aikaiseksi. Eipä tarvinnut viettää täällä viikkoakaan, kun lautan syntymekanismi oli tullut minulle päivänselväksi. Nyt jos koskaan katson hyvässä nosteessa olevaa kestävän kehityksen trendiä juomamaailmassa aivan uusin silmin. Jokaisen meistä on ryhdyttävä tuon liikkeen tinkimättömäksi lähettilääksi nyt heti. Ellei se ole jo liian myöhäistä.

Me olemme uskomattoman pieni maa ja kansa. Merkittävimmät kaupunkimme, Helsinki, Turku ja Tampere ovat kaikki suuren maailman mittakaavassa pikkuruisia. Sekä huippuluokan juomanvalmistajien että kansainvälisen tason huippubaarimestareiden määrä maassamme on täysin poikkeuksellista. Olkaamme tästä ylpeitä ja tukekaamme toinen toisiamme kaikin tavoin sen sijaan, että kilpailisimme keskenämme. Niitä kilpailijoita on maailmassa muutenkin aika lailla tarpeeksi. Tajusin tämän todella vasta siinä vaiheessa, kun laskin St. Louisin suurimman alkoholiliikkeen vodkahyllyjen kokonaismetrejä. Hyllyjä viisi, metrejä noin 30. Yhteensä semmoiset 150 hyllymetriä pelkkää vodkaa. Mahtaisiko siinä olla kilpailua ihan riittämiin?

Joudumme kestämään kylmää ja pimeää liian ison osan vuodesta. On ymmärrettävää, että olosuhteilla on meihin ihmisinä vaikutus. Olosuhteista huolimatta, olisi kuitenkin sekä oman hyvinvointimme että oikeastaan ihan kaiken muunkin kannalta parempi, jos kasvoillamme olisi useammin hymy. Jos ottaisimme tehtäväksemme olla ympärillämme oleville ihmisille se aurinko, jota me kaikki niin kipeästi kaipaamme suurimman osan vuodesta. Se olisi ihan mahtavaa.

Ja sitten vielä, syökää salmiakkia ja vastaleivottua ruisleipää kuin viimeistä päivää. Ne eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Siinäpä taisikin olla kaikki tällä kertaa. Pitäkää itsestänne ja läheisistänne huolta. Over and out.