Mikael Karttunen: Nauti työstäsi ja kurkota tähtiin

Olen tehnyt töitä juomien parissa nyt 22 vuotta. Matkan varrella olen tehnyt huomioita asioista, jotka vaikuttavat ratkaisevasti työuramme suuntaan. Ne eivät ole monimutkaisia asioita, mutta monelta ne saattavat jäädä huomaamatta.

Haluaisin nyt jakaa kolme tärkeintä oivallusta, jotka ovat muokanneet ymmärrystäni työuran tietoisesta kehittämisestä haluttuun suuntaan.

1. Tee työstäsi nautittavaa

Ravintolatyö opitaan useimmiten tekemällä ja yleensä työssä oppimista edistävät virkaiältään vanhemmat työtoverit. Tämä johtaa helposti siihen, että työntekijä kokee velvollisuudekseen kopioida vanhempien työtovereiden työtavat. Joissakin paikoissa tätä jopa edellytetään.

Talon tapoja on tietenkin syytä noudattaa, jotta vieraille taataan tasalaatuinen elämys. Silti jokaisessa työssä on asioita, jotka voi tehdä omalla, itselleen miellyttävimmällä tavalla. Tässä muutamia esimerkkejä, joissa asiakaspalvelijan kannattaa laittaa persoonaa peliin: Vieraiden tervehtiminen tullessa ja lähtiessä, tarvekartoitus, tuotteiden esittely, laadun varmistus ja miksei myös vieraiden erilaisiin kysymyksiin vastaaminen. Näin teet työssäsi menestymisen itsellesi helpommaksi, mikä taas vuorostaan ruokkii työstä saamaasi nautintoa.

2. Tee itsellesi suunnitelma

Mikäli haluat ravintolatyöstä uran, perehdy alan erilaisiin tehtäviin ja mieti millaiset tehtävät sinua kiinnostaisivat tulevaisuudessa. Älä anna vaatimattomuutesi vaikuttaa vaan kurkota tähtiin. Jos koet, että johtotehtävät olisivat juttusi, älä pysähdy ravintolapäällikköön vaan mieti kuka on ravintolapäällikön esimiehen esimies.

Kun tiedät lopullisen päämääräsi, kartoita välietapit: vuoropäällikkö, ravintolapäällikkö, ravintolatoimenjohtaja, kenties toimitusjohtaja? Mieti, millaista koulutusta tehtäviin pätevöityminen vaatii ja kirjoita ne ylös eri etappien kohdalle.

Tee itsellesi myös aikajana. Tässä kohtaa on tärkeää olla realisti ja mahdollisesti jopa tiedustella eri johtotehtävissä olevilta henkilöiltä, millaisia heidän kokemuksensa uralla etenemisestä ovat. Lähtökohtaisesti kannattaa varata vähintään viisi vuotta kuhunkin välietappiin, sillä esimerkiksi ravintolapäälliköksi eteneminen alle kymmenen vuoden kokemuksella ei palvele ketään, vaikka se olisikin mahdollista.

Hanki itsellesi hikoiluttava harrastus, josta saat onnistumisen elämyksiä.”

Oma urani eteni lähinnä sivuttain, kunnes pääsin, jälkikäteen ajateltuna onnekkaasti, baarimestariksi Torni American Bariin. Vasta silloin sain tietää Altia Akatemiasta, jonka valmentajaksi edeltäjäni American Barista eteni. Päätin tehdä viisivuotissuunnitelman, jonka tavoitteena oli saavuttaa Altia Akatemian valmentajan paikka. Kun päätöksestä oli kulunut kolme kuukautta vajaat viisi vuotta, minulla oli Altian työsopimus taskussani.

3. Löydä liikunnallinen harrastus ja merkityksellisiä ihmissuhteita

Älä tee ravintolasta itsellesi 24/7 oleskelupaikkaa. Hanki itsellesi hikoiluttava harrastus, josta saat onnistumisen elämyksiä ja tapaat ihmisiä alan ulkopuolelta.

Mikäli sinulla on jo alan ulkopuolisia merkityksellisiä ihmissuhteita, tee kaikkesi niiden vaalimisen eteen. Jos sinulla ei niitä vielä ole, suosittelen näkemään asian eteen vaivaa. Merkitykselliset ihmissuhteet ovat tervey­dellesi aivan yhtä tärkeitä kuin liikunta, oikea ravinto ja hyvä uni. Toki myös alalla olevat ihmiset käyvät ystäviksi, mutta pidemmän päälle on hyvä olla olemassa ystäviä, joiden kanssa ei tarvitse edes sivuta ravintolajuttuja.

Mikael Karttunen

Altian Global Brand Ambassador

Julkaistu Shakerissa 4/20.

Sulje mainos Tilaa Shaker