Miedot drinkit vetoavat katteiden laskijaan ja trenditietoiseen nautiskelijaan

Cocktailin ei tarvitse olla väkevä ollakseen vakavasti otettava. Oikeilla raaka-aineilla ja tekniikoilla alkoholipitoisuudeltaan matalammasta juomasta saa yhtä lailla maukkaan ja elämyksellisen kuin väkevästä juomasekoituksesta.

Mikä sitten on mieto drinkki? Kansainvälisessä mittakaavassa Suomessa drinkkeihin käytettävät alkoholimäärät voidaan nähdä varsin mietoina. Esimerkiksi arvostetun Difford’s Guiden Dry Martini -resepti kehottaa käyttämään juomaan kahdeksan senttilitraa alkoholia, kun Suomessa se on totuttu valmistamaan neljällä. Vaikka lainsäädäntö vapautuikin käytettävän alkoholin osalta vuonna 2018, on monin paikoin pitäydytty neljän senttilitran mitassa.

Suomessa olisikin syytä miettiä, mitä ”mieto drinkki” meidän kontekstissamme tarkoittaa. Sosiaalisessa mediassa on käyty keskustelua siitä, pitäisikö näille juomille olla joku prosenttiraja, jota ne eivät saa ylittää. Toisena vaihtoehtona on esitetty, että mieto tuote vastaisi alkoholipitoisuudeltaan puolta vastaavan väkevän juoman vahvuudesta. Näin ollen Dry Martini -henkisten, lähinnä alkoholeja sisältävän miedon drinkin vahvuus tulisi olla noin 13 tilavuusprosenttia ja miksereitä sisältävien pitkien juomien viiden tilavuusprosentin paikkeilla. Jotta maailmalla yleistyvästä mietojen drinkkien trendistä saadaan Suomessakin otettua kaikki irti, yhteneväinen linja koko alalle ei olisi pahitteeksi.

Selkeästä viestinnästä hyötyvät niin kuluttaja kuin baari

Terveellisten elämäntapojen suosimisen ja alkoholin käytön vähentämisen pysyessä pinnalla täytyy myös miettiä, miten listalta löytyvät miedot drinkit saadaan parhaiten kommunikoitua asiakkaille. Terveyshyötyihin vetoaminen ei alkoholin yhteydessä liene hyvien tapojen tai Valviran ohjeistusten mukaista, vaikka monelle miedon juoman valitsemisen syy onkin juuri terveys. Toisaalta monella asiakkaalla jää drinkki tilaamatta, koska mielikuvana saattaa olla niiden voimakas päihdyttävä vaikutus ja viinilasillinen tuntuu turvallisemmalta vaihtoehdolta. Näiden asiakkaiden drinkkikokemus jää luomatta, jos listalla tai palvelun kautta ei saada kerrottua miedoista vaihtoehdoista houkuttelevalla tavalla. Maailmalla yleinen Low ABV -termi (Low alcohol by volyme, suomeksi matala alkoholipitoisuus) tuskin aukeaa kovin monelle kuluttajalle ilman Googlen apua.

Miedoista drinkeistä viestiminen ravintolan ulkopuolella on myös mielenkiintoinen mahdollisuus. Alkoholipitoisuudeltaan alle 22 % juomien markkinoiminen kun on pääsääntöisesti sallittua. Tämä ei kuitenkaan päde drinkkeihin, joiden lopullinen alkoholipitoisuus on mieto, mutta joihin on käytetty myös väkeviä tuotteita. Valviran ohjeistukset päivittyvät aika ajoin, joten tarkista viimeisin ohjeistus aina viraston nettisivuilta.

Katteet tykkäävät miedoista juomista

Miedot drinkit ovat myös liiketoiminnan kannalta fiksu valinta. Alkoholipitoisuudeltaan alle 22% tuotteiden, kuten vermuttien, sherryjen ja erilaisten väkevöityjen viinien litrahinta, on keskimäärin huomattavasti halvempi kuin 40 tilavuusprosentin katkeroissa ja likööreissä, puhumattakaan muista väkevistä. Jokaisesta tuoteryhmästä löytyy tietysti tuotteita myös hintahaitarin ylä- ja alapäähän.

Halvemmasta litrahinnasta ei kuitenkaan ole mitään hyötyä, jos tuotteet päätyvät viemäriin. Erityisesti viinipohjaiset miedot tuotteet hapettuvat helposti, jos niitä ei säilytetä oikein. Vermutit, sherryt ja väkevöidyt viinit tulisikin avaamisen jälkeen säilyttää viileässä. Ilma on näiden tuotteiden pahin vihollinen, joten illan ja varsinkin viikonlopun päätteeksi tuotteiden ilmaaminen ei ole ollenkaan huono idea. Hävikkiin joutumista saa vältettyä tietysti myös järkevän kokoisella tuotevalikoimalla, jolloin kierto toteutuu paremmin eivätkä tuotteet pääse pilaantumaan.

Miedot drinkit haastavat viinin ruokapöydässä

Cocktailien avulla voidaan luoda uudenlaisia makuelämyksiä myös ruokaravintolan puolella. Väkevät drinkit toimivat kuitenkin huonosti ruokajuomina pienen kokonsa ja korkean alkoholipitoisuutensa vuoksi. Miedoilla drinkeillä sen sijaan voidaan hyvinkin haastaa viinin asemaa ruokapöydän yksinvaltiaana. Erityisesti kuohuviinin ystäville highball-henkiset kuohuvat drinkit tarjoa­vat hyvää vaihtelua. Viinin juojia on helpompi houkutella drinkkien pariin viinipohjaisia tuotteita sisältävillä juomilla, joiden kanssa siirtymä drinkkien maailmaan on kevyempi. Ja kuka on sanonut, ettei viiniä voisi käyttää drinkin raaka-aineena?

Vinkit mietojen drinkkien suunnitteluun

  • Kiinnitä huomiota juoman tekstuuriin – esimerkiksi hiilihapollisilla raaka-aineilla saat mielenkiintoa muuten helposti ohuiksi jääviin juomiin.
  • Vältä miedoille juomille tyypillistä mehumaisuutta käyttämällä karvaita raaka-aineita, kuten teetä, olutta, sitrushedelmiä, katkeroita ja bittereitä.
  • Rakenna juomat esimerkiksi erilaisten väkevöityjen viinien, sherryjen ja vermuttien ympärille.
  • Pienellä määrällä high proof -alkoholia saat lisättyä makua ja selkärankaa ilman, että alkoholipitoisuus nousee liikaa. Kokeile esimerkiksi Navy Strength -giniä tai overproof-rommia.
  • Miedot drinkit vettyvät väkeviä herkemmin – ota tämä huomioon valitessasi valmistus- ja tarjoilutapaa.

Julkaistu Shakerissa 1/20.

Tea time (10,5 %).

Tea time (10,5 %)

4 cl valkoista portviiniä

1 cl bourbonia

2 cl mustaa teetä (1 teepussi per 1 dl kiehuvaa vettä, haudutus 4 min)

1 cl hunajasiirappia (1 osa kiinteää hunajaa, 1 osa kiehuvaa vettä)

Valmistustapa: hämmennys

Lasi: coupette

Mittaa kaikki raaka-aineet hämmennyslasiin. Lisää jäät ja hämmennä juoma kylmäksi. Tuplasiivilöi jäähdytettyyn coupe-lasiin.

 

Pink & Bitter (4 %).

Pink & Bitter (4 %)

2 cl punaista katkeroa

8 cl tuorepuristettua verigreippimehua

2 cl sokerisiirappia

10 cl vaaleaa ale-olutta

Valmistustapa: rakennus

Lasi: goblet tai viinilasi

Mittaa jäähdytettyyn lasiin katkero, verigreippimehu ja sokerisiirappi. Lisää olut ja nostele kevyesti sekaisin. Purista pinnalle öljyt verigreipin kuoresta.

 

Rose & Tonic (4,1 %).

Rose & Tonic (4,1 %)

4 cl rose vermuttia

0,5 cl ruusuvettä tonicia

Valmistustapa: rakennus

Lasi: highball

Mittaa vermutti ja ruusuvesi lasiin. Täytä lasi jäillä. Lisää tonic ja nostele kevyesti sekaisin.