Mate Hospitality tähtää avoimempaan työkulttuuriin

Mate Hospitality on Mika Ammunétin luoma kanava, jonka tarkoituksena on toimia alan keskustelufoorumina. Hän haluaa yhdessä alan tekijöiden kanssa viedä baarikenttää kohti parempaa työkulttuuria, jossa keskiössä ovat itseohjautuvuus, ihmisten kohtaaminen kokonaisuuksina sekä merkityksellisyys.

Uransa alusta lähtien kansainvälisyydestä kiinnostunut Mika Ammunét palasi Austra­liasta Helsinkiin kahden vuoden jälkeen vuonna 2020. Samoihin aikoihin syntyi Ammunétin vetämä Mate Hospitality, kanava, jonka kautta pyritään luomaan alalle keskustelua sekä luomaan rakenteellista muutosta baarien toimintamalleihin. Tarkoituksena on yhdessä muiden alan tekijöiden kanssa valmentaa baarikenttää kohti parempaa työkulttuuria.

– Mate Hospitality on näkemykseni maailmasta sen perusteella, mitä olen oppinut ja lukenut.

Ammunét on yhdistänyt omiin ajatuksiinsa muiden näkemyksiä, ja Mate Hospitalityn ideologiassa onkin vahvasti nähtävissä startup-maailmasta tuttu teal-ajatusmalli, jossa yrityksen päätöksenteko toimii itseohjautuvasti ilman perinteistä hierarkiaa tai titteleitä. Ravintola-alalla yleisempiä toimintamalleja ovat vahvasti hierarkinen red-malli ja mekaanisen koneiston lailla toimiva amber-malli.

Ammunét haluaisikin kehittää baarien toimintaa itseohjautuvaan suuntaan, jossa ihmiset nähtäisiin kokonaisuuksina ja merkityksellisyys nousisi motivaatiokeinona rahan edelle.

– Ajattelen, että tämä voisi olla tulevaisuuden työympäristö, jota haluan edistää. Olen nähnyt tämän toimivan myös käytännössä esimerkiksi Bulletin Placessa.

Ammunét työskenteli Bulletin Place Barissa asuessaan Sydneyssä. The World’s 50 Best Bars -listan sijalta 39 löytyvässä baarissa hyödynnetään vertaisjohtamista, jossa roolit vaihtuvat päivittäin, minkä ansiosta toiminta on hyvin ketterää. Päivittäin vaihtuvasta drinkkilistasta vastaa vuorotellen yksi baarin seitsemästä baarimestarista. Seuraavana päivänä hänen tehtävänsä saattaa olla tarjoilu tai ruuanvalmistus.

– Jos joku oli poissa, oli mahdollista pyöräyttää palettia. Luo vahvan pohjan koko yritykselle, kun toiminta ei ole kiinni yhdestä ihmisestä.

Ravintoloissa vastuu lepää usein yhden ihmisen, kuten ravintolapäällikön tai pääbaarimestarin harteilla. Ammunét kokee, että laskemalla yhden vastuuta ja jakamalla sitä tasaisesti muille saataisiin luotua yhdessä johdettu symbioosi.

Avoimuutta myös rekrytointiin

Mistä sitten pitää lähteä liikkeelle, jos ha­luaa lähteä viemään baaria kohti teal-ideologian mukaista työkulttuuria? Ammunétin mukaan tällainen työpaikka voi toteutua silloin, kun siellä työskentelevät ihmiset uskaltavat olla avoimia. Tähän tarvitaan turvallinen työympäristö, jossa saa olla oma itsensä, kertoa tarpeistaan ja tuoda myös muiden tekemät virheet esille. Ensimmäiseksi pitääkin löytää aikaa keskustelulle.

– Työnantajana, päällikkönä tai keskitason päällikkönä pitäisi olla läsnä enemmän, ja aikataulussa pitäisi olla vapaita hetkiä, jotka antavat mahdollisuuden kysyä ja jutella.

Mitä enemmän paikallaoloa ja läsnäoloa harjoittaa, sitä syvällisempiin keskusteluihin päästään. Työn lomassa pitäisi pystyä luontevasti kysymään, mitä perheelle kuuluu tai mitä tulevaisuuden suunnitelmia työntekijällä on myös työympäristön ulkopuolella. Sitä kautta saadaan ihmisten muureja alas.

Avoimuus pitäisi ottaa myös osaksi rekrytointia. Ammunétin mukaan haastatteluun päätyvät hakijat voitaisiin valita yhdessä työntekijöiden kanssa. Myös haastattelutilanteeseen voisi ottaa työnantajan lisäksi muutakin henkilökuntaa, jotta he voivat tutustua mahdolliseen tulevaan työkaveriinsa. Lisäksi koevuoroon pitäisi jättää aikaa tiimiin tutustumiselle.

Kun on tehty tilaa keskustelulle, myös konfliktitilanteista pystytään selviämään kunnialla. Ammunétin mukaan avoimessa työkulttuurissa työkaveria arvostetaan niin paljon, että vaikka hänen kanssaan olisi eri mieltä, voidaan silti olla yhdessä töissä. Konflikteja saadaan myös vähennettyä, kun pyritään toimintamalliin, jossa työkaverille huomautetaan virheestä saman tien, eikä joskus myöhemmin. Esimerkiksi Bulletin Place Barissa juomia maistoi valmistajan lisäksi koristelun hoitanut baarimikko ja tarjoilusta vastannut työntekijä. Nämä huomauttivat, jos drinkissä oli heidän mielestään jotain vikaa.

– Mahdolliset virheet eivät jääneet vaivaamaan, koska palaute tuli saman tien.

Kun nämä peruspilarit on kunnossa, päästään tasolle, jossa työpaikalla on turvallinen olo: työpaikkaan voi luottaa ja päätöksiä pystyy tekemään itse.

– Ja vaikka se päätös olisikin huono, ei tarvitse pelätä, että siitä tulee sanktioita. Silloin aletaan päästä itsejohtamisen alueelle. 

Pandan Forest

  • 4 cl Kyrö Dark Giniä
  • 6 cl pandan- ja herukanlehti­hauduketta*
  • 2 cl verjusia (lisää 4 g sitruunahappoa ja 1 g viinihappoa per 250 g)
  • 1 cl inkiväärisiirappia
  • 1 cl miriniä

* Lisää 1 litraan kuumaa vettä 100 g herukanlehtiä, 25 g pandanlehtiä ja anna hautua 24 h.

Mittaa jääkaappikylmät raaka-aineet PET-pulloon ja hiilihapota koko juoma kolmeen kertaan hiilidioksidipulloa ja regulaattoria käyttäen. Avaa korkki varovasti ja kaada 1,4 dl valmista cocktailia highball lasiin, ison jääpalan päälle. Koristele herukanlehdellä.

 

Kuka?

Mika Ammunét

  • Työskentelee Helsingissä Lily Lee -ravintolan pääbaari- mestarina. On myös ravintolan epävirallinen yhteishengen luoja.
  • Opiskellut ravintolan liikkeenjohtoa englanninkielisellä linjalla Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.
  • Aloittanut ravintola-alalla vuonna 2012.
  • Ensimmäinen alan työpaikka Storyville, josta siirtyi Sling In Barin kautta Son of a Punchille.
  • Lähti vuonna 2017 töihin Australiaan kahdeksi vuodeksi, työskenteli Sydneyssä muun muassa Big Poppa’s -ravintolassa ja Bulletin Place Barissa.

Julkaistu Shaker-lehdessä 2/2021.

Sulje mainos Tilaa Shaker