MaRan Timo Lappi: "Meneillään on rajujen tappioiden vuosi"

MaRan jäsenkyselyn mukaan palvelujen kysyntä oli heikkoa kesäkuun alusta juhannukseen. Ravintola- ja matkailualan yritysten näkymät ovat vaimeat myös heinä-elokuussa. Toimiala tarvitsee MaRan mukaan määräaikaisen arvonlisäverojen alentamisen palvelujen kysynnän ja työllisyyden vahvistamiseksi.

Kokoontumis-, matkustus- ja ravintolatoiminnan rajoitukset, asiakkaiden varovaisuus, etätyöt ja erityisesti ulkomaalaisten asiakkaiden vähäisyys kurittavat matkailu- ja ravintola-alaa. Suuri ongelma on, että viidestä tärkeimmästä Suomeen suuntautuvan matkailun lähtömaasta neljästä ei saa matkustaa Suomeen, ja Saksastakin saa matkustaa Suomeen vasta 13.7.2020 lähtien. Suuri osa alan työntekijöistä on edelleen lomautettuna. 

Kysyntä edelleen kaukana normaalista

Vaikka eduskunta ja hallitus ovat purkaneet matkustus- ja kokoontumisrajoituksia sekä lieventäneet ravintolatoiminnan rajoituksia, matkailu- ja ravintola-alan palvelujen kysyntä on edelleen kaukana normaalista. Tämä heijastuu erittäin negatiivisesti myös alan työntekijöihin. Hallituksen tulee syksyn budjettiriihessään alentaa kotimaan henkilöliikenteen, majoituksen sekä kulttuuri- ja liikuntapalvelujen arvonlisävero 24 kuukauden määräajaksi 5 prosenttiin. Ravintolapalvelujen arvonlisävero tulee alentaa 10 prosenttiin 12 kuukauden määräajaksi, sanotaan MaRan tiedotteessa.

– Hallituksen kesäkuun lisätalousarviossa päättämät koronakriisin akuutin vaiheen jälkeiset elvytystoimet eivät ole kohdistuneet lainkaan suurista toimialoista koronasta pahiten kärsivään matkailu- ja ravintola-alaan. Jos hallitus ei ota huomioon toimialan ahdinkoa, se vaikuttaa hyvin negatiivisesti paitsi toimialan yrityksiin myös sen työntekijöihin ja työllisyyteen, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

Konkurssi uhkaa joka kymmenettä

MaRan teettämän kyselyn mukaan ravintoloista ja kahviloista yli 50 prosenttia on menettänyt vähintään 50 prosenttia liikevaihdostaan kesäkuussa. Yli 40 prosenttia ravintoloista ja kahviloista arvioi menettävänsä vähintään 50 prosenttia liikevaihdostaan heinä-elokuussa. Ravintoloiden ja kahviloiden henkilökunnasta yli 40 prosenttia on edelleen lomautettuna 40 prosentissa ravintoloista ja kahviloista. Noin 10 prosenttia ravintoloista ja kahviloista arvioi olevansa konkurssiuhan alla kuuden kuukauden kuluttua.

– Hallituksen tulisi purkaa kokoontumis- ja matkustusrajoituksia niin pian kuin mahdollista. Suomen matkailualan kannalta suuren ongelman muodostaa se, että viidestä suuresta lähtömaasta neljästä eli Venäjältä, Ruotsista, Iso-Britanniasta ja Kiinasta ei saa vielä matkustaa Suomeen. Ymmärrämme, ettei näistä maista voida vielä matkustaa Suomeen, mutta tilanne vaikeuttaa kotimaisen matkailu- ja ravintola-alan ahdinkoa, kun samanaikaisesti Suomesta voidaan matkustaa useisiin suosikkikohteisiin ulkomailla. Kysyntä on pitkälle ensi vuoteen kotimaisten asiakkaiden varassa. Erityisen ongelmallinen tilanne on tulevan talvimatkailusesongin yrityksille. Myös etätyösuositukset tulisi purkaa mahdollisimman pian, Lappi toteaa.

Etenkin pääkaupunkiseudun ravintolat ja hotellit kärsivät kansainvälisten kokous- ja kongressivieraiden puuttuessa kokonaan. Etätyösuositus kurittaa lounasravintoloita, sillä lounas nautitaan kotona eikä ravintolassa. 

Lapin mukaan optimistisimpien ennusteiden mukaan alalla saavutetaan normaalioloja vastaava liiketoiminta aikaisintaan ensi vuoden syksyllä.

– Ala ei tule selviämään, jos korona kurittaa toisen aallon muodossa ja aiheuttaa vastaavan kaltaiset rajoitukset kuin tänä keväänä ja kesän aikana, toteaa Lappi. 

MaRan jäsenkysely toteutettiin 23.–25.6.2020. Kyselyyn tuli 635 vastausta.

Tilaa lehti!

Sulje mainos Tilaa Shaker