Man’s world Zurich

Mietin muutama vuosi sitten lukiessani naisten messuista Helsingissä, että minkähänlaiset miesten messut olisivat. Siitä ei mennyt kauaakaan, kun ensimmäinen Man’s world järjestettiin Zürichissa. Nyt tyylikäs tapahtuma on organisoitu jo useampana vuonna, kiertäen Hampurista Zürichin kautta Milanoon.

Sukupuolet ovat tällä vuosikymmenellä vahvasti esillä iltapäivälehtien lööpeissä, ja poliittinen korrektius jaksaa puhuttaa päivästä toiseen. Äkkiseltään voisi kuvitella miesten messut lapselliseksi kaljoitteluksi, tissien tiirailuksi ja salaisen agentin urasta haaveiluksi, tai ainakin hänen leluista. Eikä hän aivan väärässä olisikaan, mutta miesten kiinnostuksen kohteetkin voi toteuttaa tyylillä, minkä nämä messut hallitsevat. Tapahtumahalli oli viihtyisästi sisustettu ja valaistus erittäin onnistunut.

Esillä oli useita palveluiden tuottajia, jotka helpottavat menestyvän, kiireisen miehen arkea ja juhlaa. Nasevasti nimetty Batmaid onnistuu tuomaan uutta glamouria siivouspalveluihin. Yhdet tarjosivat 3D-printtauksia sisustukseen, toiset miesluolan kuningaspelejä eli flippereitä. Onpa joku onnistunut brändäämään helppohoitoiset viherkasvitkin miehille. Anopinkieli oli nimetty Harryksi. Parranajotuotteiden lisäksi paikalla oli myös jopa muuta kauneudenhoitoa, sekä tietysti muutama moottoripyörä ja kelloja.

Hauskan ohjelmanumeron esitteli nuorehko kolmikko Magic Circlen takana. Missiona on palauttaa lapsuuden nostalgiset taikatemput trendin harjalle tapahtumiin ja illanistujaisiin. Olipa mukana yksi keittiövalmistajakin, kenen ständillä pari keittokirjaa rustannut ruokabloggari Saksasta paistoi pihvejä. Viereisellä ruokapöydällä miehille oli esillä erilaisia kattausvinkkejä. Kauniita, käsintaottuja ja arvokkaita keittiöveitsiä myytiin, sekä tietysti arkisemmat Sveitsin armeijan linkkuveitset olivat esillä. Tissejä tai muuta erotiikkaa ei tässä tapahtumassa ole, sillehän on sitten omat tapahtumansa.

No niin ja sitten siihen ruoka- ja juomapuoleen. Sveitsin johtava viskikauppa piti viskibaaria, missä pääsi erittäin kohtuuhintaan maistelemaan arvokkaampiakin tuotteita. Pulloja sai ostaa mukaansa, ken kykeni. Yllättäen Johnnie Walker on tehnyt White walker -viskin yhteistyössä Game of Thrones -sarjan kanssa.

Eräät baarimestarit ovat räätälöineet palvelunsa kotiin tilattavaksi Barty-paketiksi. Toiset ovat pullottaneet valmiita cocktaileja kauniisiin apteekkaripulloihin, joten asiakkaan tarvitsee enää kaataa juoma lasiin ja lisätä tarvittaessa jäät ja koristehedelmät. Hendrick’s gin tietää tyylinsä ja toimii sen mukaan. Ilmeisesti Negroni eye -niminen steampunk-tyylinen häkkyrä keräsi kiinnostuneita ympärilleen. Asiakas sai itse valmistaa Negroninsa operoimalla houkuttelevaa kojetta. Ensin kolmesta pullosta tippui 2 cl jokaisesta silmäksi naamioituun säiliöön värjäten sen punaiseksi. Venttiilin avaamalla neste valui allaolevan jääastian läpi juomalasiin, mistä baarimestari vielä korjasi juoman koristeltavaksi sivuun. Schwarzwaldin ylpeys Monkey 47 gin osaa markkinoinnin myös.

Salaperäinen Cultweine oli esillä myös, mutta viinejä maistattaneet miehenalut eivät olleet kiinnostuneita minusta, enkä minä olisi kiinnostunut ostamaan viinejä heiltä, vaikka osassa hienot etiketit onkin.  Trendikkäitä kahvipaahtimoja paikalla oli useampikin, saksalainen Dead or Alive Coffee tekee kahvinjuonnista extremeä, kun taas Corado luotti messujen kauneimpiin baristoihin, siis naispuolisiin.

Grillivalmistajan ständin vieressä oli myynnissä mittavahko chilikastikevalikoima. Saksalaisia BBQ-kastikkeita myytiin myös. Välissä tarvitsi jo olutta, mitä Feldshlösschen myi, samalla oluenpanoa kiinnostuneille esitellen. Sveitsissä oli vielä viisi vuotta sitten noin 400 panimoa, nyt niitä on yli 900, eniten maailmassa väkilukuun suhteutettuna.  Tosin jo yli 300 litraa valmistavat panimot täytyy rekisteröidä, joten suuri osa tästä ryntäyksestä on vain omaan käyttöön.

Ravintola-alue oli rakennettu juhlateltta varsinaisen messurakennuksen ulkopuolella, mikä tammikuisen hyisessä säässä ei ollut kovin miellyttävää, mutta eihän meitä miehiä nyt pikku pakkanen estä lihaa nauttimasta. Alex Kunert, grillauksen maailmanmestari oli paikalla myymässä loimutettua Pork bellyä, mihin hän oli saanut idean loimulohesta Ruotsin matkallaan. Ensin hän hauduttaa sianlihaa 10 tuntia sous vide -menetelmällä, minkä jälkeen hän sitoo lihan levyihin ja antaa niiden hitaasti paahtua nuotion liekkien hivelemänä. Büffel Bill myi hampurilaisia vieressä itse tekemällään buffalo mozzarellalla. Mukana oli myös argentiinalainen pihvi- ja saksalainen makkaramyyjä food truckeillaan. Käytännön syistähän oli ehdottomasti parempi vaihtoehto sijoittaa savuttavat grillit ulkotiloihin, vaikka sikarilounge onnistuttiin kuitenkin rakentamaan sisätiloihin. Nyhtökauraa tai muitakaan vegetrendejä ei näillä messuilla näkynyt. Ehkä sitten ensi vuonna.

www.mansworld.com

cultweine.ch

www.mk-catering.ch

Kirjoittaja toimii ravintola-ammattilaisena Zürichissa. Aiempina kausina hän on edustanut Helsingin ohella Kööpenhaminan, Lontoon ja Pietarin ravintoloissa.