Makusiirappi drinkeissä – nyt taas in

Muistaako kukaan, kun 1990-luvulla eriväriset makusiirapit olivat jokaisen baarin vakiovalikoimaa? Ne tuoksuivat aivan irtokarkeilta, ja niiden kanssa saatiin aikaan hedelmäisiä, runsaan makeita juomia. Siirappeja oli vaikka minkä värisiä ja makuisia, sillä ne olivat helppo tie monelle sopiviin cocktaileihin.

Sitten, yhtäkkiä makusiirapit menivät pois muodista. Jokainen baarimestari käytti siirappien sijaan hedelmäpyreitä, mausteita, bittereitä tai vaikka maustettuja etikoita. Makusiirapit katosivat trendikkäistä baareista, jääden perusdrinkkien raaka-aineiksi.

Mutta nyt makusiirapit ovat takaisin, tietysti hieman erilaisina kuin viime kerralla. Nyt näkee paljon itsetehtyjä, hauskan erilaisia siirappeja, joissa voidaan käyttää kahta, jopa kolmeakin eri makukomponenttia ja näin saada aikaan jännittäviä makuja cocktaileihin.

Olen viimeisen puolen vuoden aikana törmännyt erilaisiin teesiirappeihin, maustesiirappeihin, viskitynnyrin makuiseen siirappiin ja alkoholijuomista keitettyihin siirappeihin, kuten lonkero- tai samppanjasiirappi. Näillä juomaan kuin juomaan tulee ihan uutta makua.

Makusiirapeista ja niistä tehtävistä juomista onkin monella taholla ennustettu yhtä vuoden 2017 drinkkitrendeistä. Tuntuu, että yksi pinnalla oleva cocktailkategoria, sour-juomat, ovat varsinkin nyt usein siirappien maustamia. Makusiirapit ovatkin osa drinkkien suunnittelua – niitä keitellään hartaasti ja niiden makua mietitään tarkkaan.

Oikein käytettynä siirapeista saakin jännittäviä aromeja, samalla kun ne makeudellaan tukevat ja tuovat esiin juoman muita raaka-aineita. Makusiirapit ovat jännittävimpiä kuin pitkään aikaan. Modo-siirapin järjestämässä kisassa baarimestarit saivat itse kehittää siirapin ja siihen soveltuvan juoman. Kymmenen finalistin juomista löytyy niin tee-, kasvis- kuin marjasiirappeja, raaka-aineina muun muassa punajuurta, tyrniä ja ruusunmarjateetä.

Trendien mukaan monilla kilpailijoilla on makusiirappien mausteena myös tuoreyrttiä, kuten tilliä tai timjamia ja löytyy kisasta pippurisiirappiakin sekä jopa sherrytynnyrilastuilla maustettua siirappia. Tule seuraamaan Modo-siirappikisan finaalin maanantaina 19. kesäkuuta kello 14 alkaen helsinkiläiseen Tislaamo Baariin!

Anikó Lehtinen on olutkirjailija ja juoma-asiantuntija, joka kirjoittaa ruokajuttuja ja väitöskirjaa. Anikó luennoi oluesta, rakastaa ravintoloita ja hyvää kahvia sekä yrittää ehtiä oluentekoon vapaa-aikanaan.