Mäkkärin kassalta ravintola-alan vaikuttajaksi

26-vuotiaasta Noora Nyrhilästä tuli helmikuun lopulla FBSK:n Helsingin osaston puheenjohtaja. Tarkemmin sanottuna osaston historian yksi nuorimmista – ja ensimmäinen naispuheenjohtaja. Puheenjohtajuuden lisäksi Nooran työhistoria on melko vaikuttava, etenkin hänen nuoreen ikäänsä nähden. Kuinka huipulle sitten on mahdollista päästä näin nopeasti ja mitä tulevaisuudessa on luvassa?

Keskustelimme Nooran kanssa urakehityksestä ja pääsin kahden vuoden poissaoloni jälkeen myös kurkistamaan Nooran kautta kerhotoiminnan ja Suomen baariscenen nykytilaan.

Nooran uran alku on melko tavanomainen. Koulu ei pahemmin kiinnostanut, joten hän päätyi 18 vuotiaana Mc Donaldsin kautta Bakersin rokkipubiin töihin. Noora opiskeli Perhossa tarjoilijaksi kaksi vuotta, mutta halusi pian opiskelujen sijaan töihin, joten koulu jäi kesken. Vuonna 2012 Noora päätyi polulle, joka ennen pitkää muutti työn uraksi.

Äitinsä painostamana Noora päätti antaa opiskelulle vielä yhden mahdollisuuden ja haki Omnian baarimestarikoulutukseen, jonne hänet myös hyväksyttiin. Opiskelujen aikana alkoi muodostua käsitys siitä, että baarimestarin työ voisikin olla myös pitempiaikainen suunnitelma. Omniassa myös minä tapasin Nooran ensimmäistä kertaa. Kurssin aikana emme jostain syystä olleet kovinkaan sosiaalisia, mutta alkuvuodesta 2013 järjestetyllä opintomatkalla Lontooseen meidät laitettiin samaan hotellihuoneeseen ja huomasimme pian meitä yhdistävän kiinnostus viskiin. Pian sainkin houkuteltua Nooran töihin silloiseen työpaikkaani Lady Mooniin kesätyöntekijäksi.

3,5 vuodessa Nooran ura Lady Moonissa eteni kesätyöntekijästä pääbaarimestariksi. Noora liittyi työkavereiden painostuksesta FBSK:n oppilasjäseneksi vuonna 2014 ja aloitti kisaamisen vuonna 2015 nuorten baarimestarien kisoissa. Tätä seurasivat toinen edustus samoissa kisoissa 2016 sekä kakkossija SM-kisoissa 2016 ja kolmossija vuonna 2017, samana vuonna hän voitti myös Calvados Trophy -kisat ja lähti edustamaan Suomea Ranskaan.

Vuosi 2017 osoittautuikin tapahtumarikkaaksi, kun menestys aktiivijäsentestissä toi mahdollisuuden baarimestariopintojen täydentämiseen IBA European Training Centerissä Tallinnassa. Suomalaiset naisbaarimestarit olivat siellä niittäneet mainetta aiemminkin,tuoden Suomeen kaksi edellistä Top Student- titteliä. Noora piti tiukasti kiinni perinteistä tuoden tittelin jälleen Suomeen.

Kisaaminen nosti  motivaatiota ja antoi myös uskoa omaan osaamiseen. Keskustelumme aikana Noora mainitsi useaan otteeseen vertaistuen tärkeyden kisaamisessa. On tärkeää, että voi harjoitella yhdessä ja pallotella ideoita. Yhdessä treenaaminen on hauskempaa ja yksin saattaa jäädä jumiin yhden idean kanssa. Muut taas voivat auttaa huomaamaan heikkouksia ja näkemään oman kuplan ulkopuolelle.

Loppuvuodesta 2016 Nooralle tarjottiin työtä avausvaiheessa olevasta Helsinki Distilling Companyn Tislaamo-baarista. Työ oli tuolloin avoimessa haussa, mutta Noora itse ei sitä ollut hakenut, koska piti työstään Lady Moonin pääbaarimestarina. Työtarjous oli seuraamusta kisanäkyvyydestä ja verkostoitumisesta. Itse Tislaamon porukkaan Noora oli tutustunut Berliinin Bar Conventissa.

Puolitoista vuotta myöhemmin olikin jo aika uusille haasteille. Takana oli monta pitkää työsuhdetta. Noora huomasi, että häneltä puuttui laajempi kuva erilaisista paikoista ja hän halusi kartuttaa näkemystään eri alueilta.

Nyt kun Helsingin cocktailpaikkoja on tullut kierreltyä, on aika asettua jälleen aloilleen. Noora pitää uusien paikkojen avaamisesta, sillä niissä pääsee vaikuttamaan asioihin alusta pitäen. Ei siis olekaan ihme, että hänet nähdään myös kevään aikana ovensa avaavan uuden designhotelli St. Georgen avaustiimissä. Porukasta löytyy paljon eri kansallisuuksia, mikä tuo monia erilaisia näkemyksiä. Onkin tärkeää, että tiimi toimii ja tässä auttaa, kun jokainen keskittyy omiin vahvuuksiinsa. St. George on on valtava projekti, suuruusluokaltaan sellainen, että Helsingissä vastaavaa tapahtuu kerran sadassa vuodessa. Noora sanookin, että Tislaamon avaaminen pari vuotta sitten oli hyvää harjoittelua tähän.

Mitä kiireinen nainen sitten ajattelee FBSK Helsingin toiminnasta ja tulevaisuudesta? FBSK:n tärkeimpiä tehtäviä on innostaa ja kouluttaa uusia baarimestareita ja tällä on ollut myös Nooran uran alkutaipaleella suuri merkitys. Hän haluaa painottaa, ettei kilpailuihin motivoiminen ja yhdessä treenaaminen ole pelkästään agentuurien tehtävä, vaan juuri tässä FBSK:n täytyy ottaa isompaa roolia tulevaisuudessa.

Myös ikuisuusongelma päivittäytyminen nousee keskustelussamme esiin. Prosessin on oltava jatkuvaa, jotta pysymme aallon harjalla tällä jatkuvasti muuttuvalla alalla. Noora sanoo haluavansa toimia yhdistävänä tekijänä alan toimijoille niin FBSKn sisällä kuin sen ulkopuolellakin. Tiimi oli ennestään hyvä, mutta Helsingin osastolla oli tarvetta johtohahmolle, joka ottaisi ohjat käsiinsä ja delegoisi tehtävät eteenpäin. Tavoitteena on myös järjestää koulutuksia hieman harvemmin mutta laadukkaammin. Helsingissä koulutuksista on ehkä jopa hieman runsaudenpulaa, kun esimerkiksi Lapissa taas koulutuksiin saatetaan saapua sadankin kilometrin päästä.

Suomen baariscenestä ja myös FBSK:sta löytyy Nooran mukaan paljon hyviä roolimalleja aloitteleville baarimestareille ja hän toivoo pystyvänsä itse olemaan yksi heistä ja sitä hän minusta ehdottomasti onkin. Nainen, joka tekee työnsä aina täysillä, ei turhista hermostu ja on aina halukas kehittymään. Hän on päässyt asemaansa 26-vuotiaana mäkkärin kassalta, mikä sinua estää?

Karoliina Pekkala on Tanskassa työskentelevä ja Suomessa pitkän uran tehnyt baarimestari, jolla on takana myös laaja kilpailuhistoria. Hän haluaa viedä alaa eteenpäin ja toivoo, että pystyy olemaan positiivisena ja inspiroivana esimerkkinä muille.