Maistelusetit – neljä kärpästä yhdellä iskulla

Keväällä päivittäiskauppojen hyllyille ilmestyi kahdelta pienpanimolta neljän eri oluen tölkkipakkaus. Maku Brewing ja Pyynikin Käsityöläispanimo osuivat iskevästi nimetyillä maisteluseteillään olutnautiskelijan sieluun.

Erilaisten käsityöoluiden monipakkaukset eivät sinällään ole mikään uusi ilmiö. Jo vuonna 2015 Pyynikin Käsityöläispanimo lanseerasi suurta julkisuutta saaneen kuuden eri kauppavahvuisen oluen Sessiosarja-sixpackin, joka alkuhypetyksen ansiosta myi varsin hyvin, mutta jäi olutharrastajien arvioissa harmittavan latteaksi.

Uutuusarvo piileekin siinä, että viimeinkin pullot ovat vaihtuneet tölkkeihin ja pakkausten sisältö on mietitty tarkemmin. Uusista tölkkinelosista ei juuri heikkoa lenkkiä löydy.

MAKU BREWING Tuusulasta ehti apajille niukasti ennen tamperelaispanimoa. Kolmanneslitran tölkeistä koottu pakkaus sisältää tutut ruokakauppavahvuiset suosikit: Pale Ale, Amber Ale, Golden Ale ja Vehnä.

Rennosti Makustelusetiksi ristitty olutkuutio on helppo poimia mukaan hyllystä ja ottaa mukaan vaikka piknikille tai grillijuhliin. Kuutiossa on mukana paitsi perustiedot kaikista oluista myös inspiroivat ruokasuositukset ja maisteluvinkkejä.

– Halusimme tuoda moninaisuutta ja nautintoa maamme kehittyvään olutkulttuuriin. Lähdimme ideoimaan meidän näköistä tuotetta, ja neljän tölkin kuutiosta tuli sekä ulkonäöltään että uutuusarvoltaan mieluinen paketti, johon on lisättynä makusteluun sopivaa kevyttä ohjeistusta ja fiilistelyä, kertoo makumestari Jussi Tamminen.

Fiilistelyäpä todellakin, sillä ensimmäistä kertaa suomalaisessa panimohistoriassa oluentekijä listaa mukaan olutnautintoa täydentäviä musiikki- ja biisivalintoja.

Makuflow'n nimellä kulkevat musafiilistelyt alkavat tunnelman nostattajasta, johon avaimet tarjoaa Golden Ale ja kotimainen rap, täsmäsuosituksena JVG:n Voitolla yöhön.

Vehnäolut kaatuu kurkkuun rennosti reggaen ja Bob Marleyn Jamming-kappaleen tahdissa, kun taas Amber Alen parina toimii parhaiten takkatuliballadi, esimerkiksi Ed Sheeranin I See Fire.

Sitten bileet pystyyn ja kannat kattoon täräyttää stadionrockin tyyliin Van Halenin ikoninen Jump yhdessä Pale Alen kanssa. Varokaa vaan meluherkät naapurit!

PYYNIKIN KÄSITYÖLÄISPANIMO ei jää pekkaa pahemmaksi, ainakaan mitä tulee pakkauksen nimeämiseen. Neljästä puolen litran tölkistä koostuva setti on tietenkin Iso Nelonen.

Heikosta Sessiosarjasta Isoon Neloseen on kelpuutettu onneksi vain Session vahvin lenkki American IPA. Lisäksi pakkaukseen kuuluu Dammer Pils, Cloudberry Saison ja vuonna 2016 World Beer Awards -kilpailussa maailman parhaana mietona tummana ale-oluena palkittu Ruby Jazz Ale. Nyt on kattaus kohdallaan!

Iso Nelonen on paitsi erinomaisen onnistunut maistelusetti myös kelpo tuliainen mökkivierailuille tai kesäisten juhlien isäntäväelle.

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska