Euroopan unioniin liittymisen myötä ulkomaille lähtö on tullut yhä helpommaksi, vaikka aina on tiedetty, että ravintolatöitä voi tehdä missä tahansa. Helsinkiläinen keittiömestari Mic Vettenranta muutti vuosi sitten kertaheitolla Australian Melbourneen asti. Haastattelin herraa hänen arjestaan toisella puolella maailmaa.

EU:n ulkopuolelle muuttamiseen saattaa liittyä yllättäviäkin byrokratian rattaita ja lupamenettelyjä. Mic sai byrokratian hoidettua vajaassa puolessa vuodessa, mikä ei onneksi estänyt hänen työntekoaan jo aiemmin. Palkka tulikin tarpeeseen, sillä kaikkinensa byrokratia kustansi noin 3500 euroa, minkä lisäksi rahaa tarvittiin lentoihin ja asunnon vuokraukseen. Kahden kuukauden vuokratakuu on normi Melbournessakin. Maksut Mic näkee investointina omaan tulevaisuuteensa ja uraansa.

Työpaikka löytyi oman verkoston kautta. Mic työskentelee Left Bank -nimisessä ravintolassa. Supersuosittu ravintola sijaitsee Melbournen keskustassa, tarkemmin sanottuna South Bankissa, erittäin vilkkaalla alueella Yarra riverin välittömässä läheisyydessä. Ruokatyyliltään ravintola on helposti lähestyttävä bistro, josta saa myös pitsaa.

Pitsat leipoo erittäin taitava ja kunnianhimoinen italialainen pitsakokki, jonka reviiriille Micillä ei ole asiaa. Melbournessa kokit tekevät viisipäiväistä työviikkoa, tunteja kertyy keskimäärin 60, joillakin jopa 80. Suurin osa ravintolatyöntekijöistä on vielä australialaisia, mutta paljon on muitakin kansalaisuuksia, italialaisten osuuden ollessa suurin. Micillä on kollegoja noin 20 eri maasta.

Vähällä vapaa-ajalla Mic pyöräilee, tutustuu kaupunkiin ja lähiympäristöön ja syö hyvin. Hintataso Melbournessa on hieman Helsinkiä edullisempi, mutta ahkeralle gourmandille 7000 ravintolan kaupunki tarjoaa paljon houkutuksia. Mic asuu suomalaisen tyttöystävänsä kanssa kompaktissa kaksiossa. Asuntotilanne Melbournessa on hyvä, eikä laadusta tarvitse tinkiä.

Koti ei kuitenkaan tunnu olevan paikallisille yhtä tärkeä kuin Suomessa, vapaa-aikaa vietetään ahkerasti ravintoloissa, aamusta iltaan. Micin suosikkiharrastuksiin kuuluukin brunssien testailu. Jos joku ravintola sattuu olemaan täynnä, kivenheiton päästä löytyy takuulla yhtä hyvä, ellei parempikin. Hampurilais- ja sandwichtarjonta ovat myös maailmanluokkaa. Kodin lähikortteleista löytyy tusinoittain hyviä aasialaisravintoloita, mistä ei voi puhua samana päivänä Suomen aasialaistarjonnan kanssa. Kiinalainen, japanilainen, korealainen, vietnamilainen ja intialainen keittiö ovat kaikki vahvasti edustettuna Melbournessa.

Myös afterwork –kulttuuri on voimissaan, eikä ihmisillä ole samalla tavalla kiire suoraan töistä kotiin, vaan välissä käydään tukemassa mielellään kotimaista viinituotantoa.

Vero- ja sosiaaliturvamaksut ovat matalammat kuin Suomessa, miksi käteen jää kokillakin enemmän rahaa. Monet ihmiset täydentävät kuitenkin esimerkiksi sairasvakuutustaan vapaaehtoisesti, sillä jos jotain sattuu, saattaa yllättäviä laskuja tulla vaikkapa ambulanssikyydistä.

Elämänlaatu maistuu Micille Melbournessa ja ylennyksestäkin on keskusteltu. Perhe ja ystävät Helsingissä ovat kuitenkin todella kaukana uudesta kodista ja vuoden kokemuksen jälkeen onkin aika miettiä mihin elämä vie. Haastattelua tehdessäni vastaus jäi vielä avoimeksi.