Luontokokoukset saaristossa koetaan edelleen turvallisiksi

Yritystilaisuuksien varaustilanne saariston kokouskohteissa näyttää positiiviselta koronapandemiasta huolimatta.

Fyysisen yhdessäolon ja tiimiytymisen merkitys on edelleen suuri. Kun tarve yhteen kokoontumiselle tulee, koetaan turvalliseksi lähteä kokoustamaan ja virkistäytymään ulos luontoon, missä on tilaa.

Ryhmät voidaan kuljettaa saariston kokouskohteisiin omalla yksityisbussilla tai -veneellä, ja useisiin paikkoihin pääsee autolla perille saakka. Kohteet sijaitsevat yleensä omassa rauhassaan, joten kokouksen osallistujat eivät ole kontaktissa paikallisväestöön. Kun kokoukset ja ruokailut ovat yksityisiä oman ryhmän kesken, myös kontaktit muihin kokousryhmiin jäävät minimiin. Kotimaan matkailussa on saariston oma matkailukupla siis jo olemassa, mikäli palvelu on huolella suunniteltu ja tuotteistettu.

– Yritystilaisuus saaristoluonnon keskellä on hyvä lähtökohta myydä luonnollisia, eristettyjä matkailukäytäviä tai -polkuja Suomessa. Tämä edellyttää, että palvelumuotoilussa on oikeasti suunnittelun kautta eliminoitu mahdolliset kontaktipinnat. Korostan myös matkailijoiden oman vastuullisuuden osuutta, hygieniaohjeistuksia tulee noudattaa, sanoo Executive Director Paavo Virkkunen Visit Finlandista.

– Nyt, kun osataan jo vähän ennakoida viruksen käyttäytymistä ja miten sen kanssa pystyy elämään, on loistavaa, että matkailuyrittäjät kehittävät itse aktiivisesti liiketoimintaansa ylläpitäviä ja sitä edistäviä palveluita. Myös testausmenetelmien kehittyminen ja uudet innovaatiot digiympäristössä luovat mahdollisuuksia matkailuelinkeinon kehittymiselle niin kutsutussa uudessa normaalissa.

Esimerkiksi Naantalin saaristossa sijaitsevan Herrankukkaron ympärivuotinen Luontokokous-tuote on kehitetty sopivaksi myös nykyiseen pandemia-aikaan. Yritysryhmiä olikin elokuussa lähes yhtä paljon kuin viime vuonna, tosin ryhmäkoot olivat pienempiä. Myös syksyn ja talven varaustilanne näyttää hyvältä.

Innovatiivisena tunnettu matkailuyrittäjä Pentti-Oskari Kangas luonnehtii tilannetta tyydyttävän hyväksi ja kiittää avaraa luontoa.

– Asiakkaistamme 95 prosenttia on kotimaisia kokous- ja koulutusvieraita. Luontokokouksemme on saanut hyvän vastaanoton ja kehitämme tällä periaatteella palvelutuotteitamme jatkossakin. Ryhmillä on käytössään omat tilat koko tapahtuman ajan ja kokoustaa voi myös ulkoilmassa. Saariston villiruokaa tarjotaan turvallisesti yksityistiloissa ja mennään vuodenajasta riippumatta rantalaavulle, nuotion ääreen, kesällä myös laiturille tai vaikkapa rantaan ankkuroituun rysäveneeseen. Oheisaktiviteetit pidetään myös puhtaan ja raikkaan luonnon keskellä, tilaa on yli viisi hehtaaria. Niinpä turvavälien sijaan meillä onkin alettu puhua huutoetäisyyksistä.

Visit Naantali myy ryhmä- ja kokousmatkoja oheisohjelmineen Naantaliin ja saaristoon ympäri vuoden.

– Kulunut kesä on ollut saariston kannalta loistava, matkailijat ovat löytäneet saariston. Uskomme ja toivomme, että suosio jatkuu myös syksyllä ja talvella, sanoo Visit Naantalin toimitusjohtaja Tarja Rautiainen.

Julkaistu Evento-lehdessä 5/2020.

Tilaa Evento!

Tilaa digilehti!