Toukokuussa 2015 Helsingissä Iso Roobertinkadulla ovensa avanneesta The Riffistä on lyhyessä ajassa muodostunut monen kotimaisen ja ulkomaalaisen rockmuusikon kantapaikka. Yksi syy on se, että omistajakolmikkoon kuuluu The 69 Eyesin rumpali Jussi 69, jonka moni kansainvälinen tähti tuntee.

Yksi kilpailuvaltti on ulkomaalaisista rockpaikoista vaikutteita saanut miljöö, joka eroaa vahvasti muista suomalaisista rockbaareista. The Riffin isoista ikkunoista virtaa valoa tyylikkäästi sisustettuun tummasävyiseen baariin. Seinillä on rockhenkistä rekvisiittaa kuten kuvia HIM:n Ville Valosta ja baariin ihastuneen Five Finger Death Punchin basistin Chris Kaelin soitin. Kabinetti on nimetty Children of Bodomin mukaan, ja sitä vuokrataan asiakkaille, jos bändi ei ole kaupungissa.

– Tästä on tullut monen bändin faneille eräänlainen pyhiinvaelluskohde, ja meillä käy paljon turistejakin. Halusimme tehdä baarista tyylikkään paikan, jossa sisustus ja tuotevalikoima ovat kunnossa ja esimerkiksi vessojen siisteys huippuluokkaa, Jussi 69 kertoo.

Tuotevalikoima ja miljöö ovatkin olleet yksi syy siihen, ettei baarin asiakaskunta suinkaan koostu pelkästään pitkän linjan rockmuusikoista ja faneista. The Riffissä on tarjolla laaja valikoima laseittain myytäviä viinejä, 30 olutta ja kausittain vaihtuvia talon omia cocktaileja. Tasokkaat erikoiskahvit houkuttelevat asiakkaita etenkin kesäisin päiväsaikaan terassille.

– Meillä on todella laaja asiakaskunta. Ikähaitari taitaa tällä hetkellä olla 20–70 vuotta. Iäkkäämpi asiakaskunta saattaa aluksi vähän ujostella, mutta se hälvenee pian. Kyseessä on riskialtis toimiala, mutta toiminta lähti hyvin käyntiin. Ensimmäisen vuoden tavoitteemme tuplaantui.

Viikonloppuisin on vilkkainta, ja silloin tupa on täynnä. Tiistai ja torstai ovat nousseet uusiksi suosikkipäiviksi. Sunnuntaisin on ravintola-alan ammattilaisille suunnattu Jetlag Sunday.

Jack Daniel’s hanassa

Koska kyseessä on rockhenkinen paikka, löytyy baarista luonnollisesti myös Jack Daniel’sia, kuuluuhan se monen rokkarin lempijuomiin. Tunnetuin heistä lienee Motörhead-yhtyeen laulaja-basisti Ian ”Lemmy” Kilmister, jonka kuoleman jälkeen Jack Daniel’s colalla ristittiin Lemmyksi. The Riffissä kyseinen viski on kuin ”talon viini” – menekistä kertoo sekin, että viski löytyy pullon sijaan hanasta.

– Oli itsestään selvää, että otamme kyseisen viskin valikoimaamme, ja se tulee näkymään myös baarin sisustuksessa. Voitimme viime syksynä Wennercon Jack Daniel'sin tislaamon 150-vuotisjuhlan kunniaksi järjestämän myyntikilpailun ja pääsimme käymään paikan päällä. Kisa kesti seitsemän kuukautta ja tuotteen osuus tuon ajan myynnistämme oli kymmenen prosenttia, sanoo baarin omistajiin kuuluva Veikka Moilanen.

Maailman paras äänentoisto

Vaikka rockmusiikki näyttelee isoa roolia baarissa, asiakkaat pystyvät sekä nauttimaan musiikista että keskustelemaan keskenään. Tämän mahdollistaa äänentoisto, jota Jussi 69 kuvailee maailman parhaaksi. Baarin kaiuttimet on valmistanut iisalmelainen Genelec.

– Meillä on niin hyvät kaiuttimet, ettei musiikkia tarvitse soittaa täysillä. Siitä on tullut asiakkailta kiitosta. Soittolistoista vastaa koko henkilökunta. Yllätyn aina positiivisesti, kun tulen käymään täällä, hän kiittelee.

Moilasen ja Jussi 69:n lisäksi The Riffissä on yrittäjänä Oskari Kovalainen. Kolmikko tunsi toisensa erilaisista työkuvioista entuudestaan ja ajatus omasta baarista oli muhinut takaraivossa jo pidemmän aikaa.

– Vaikeinta oli nimen keksiminen. Avajaiset lähestyivät kovaa vauhtia ja oli pakko kehittää jotain. Silloin tuli mieleen riffi, johon kaikki musiikki perustuu ja joka toimii hyvin myös puhekielessä. Nimi oli ilmeisen onnistunut, sillä puoli vuotta myöhemmin Los Angelesissa aukesi saman niminen baari. Lähetin onnittelut hyvästä nimivalinnasta, Jussi 69 kertoo naurahtaen.