Linje Tio – matkalla maailmankartalle

Tukholmalainen Linje Tio nousi vuonna 2016 ensimmäisenä ruotsalaisena baarina World’s 50 Best Bars -listalle ja kurvasi suoraan sijalle 25. Välimerellistä makumaailmaa cocktaileihinsa ammentavan baarin henkilökunta on kuitenkin säilyttänyt nöyrän asenteensa ja nostaa mieluummin vieraansa jalustalle.

Linje Tio on osa kokonaisuutta, johon kuuluu Etelä-Euroopasta inspiraationsa saavan ravintolan ja baarin lisäksi Roy & Son -parturi sekä Hornstull’s Bodega -viinibaari. Yhdessä ne muodostavat Tjogetin, jonka tarkoituksena on toimia markkinapaikkana ja olohuoneena aamusta iltaan viikon jokaisena päivänä. 

Idean takana olivat parturin ja arkkitehdin lisäksi baarimestarit Andreas Bergman ja Joel Söderbäck. He halusivat luoda välimerellisen ravintolan ja baarin, jossa tarjoiltaisiin jaettavaa ruokaa ja sen kanssa sopivia viinejä, oluita sekä cocktaileja.

Tjoget sai nimensä vuonna 1994 sulkeutuneelta olutkahvilalta, joka sijaitsi Hornstullin alueella. Perustajat halusivat säilyttää vanhan nimen muistoksi alueen yhteisölle, ja samalla muistuttaa Hornstullin rajusta menneisyydestä öykkäreineen ja riitapukareineen. Knivsöderin (Veitsietelä) keskusta ei aikoinaan ollut suinkaan kaupungin turvallisin paikka asustaa!

Baarin nimi puolestaan tulee ratikkalinjasta, joka kulki Tukholman läpi pohjoisosasta keskustaan ja lännen kautta aina Hornstullin alueelle, missä Linje Tio/Tjoget sijaitsee.

– Halusimme ratikkalinjan tavoin yhdistää kaikki Tukholman alueet rikkaista työväenluokkaan. Linje Tio edustaa Tukholmaa, meidän loistavaa kaupunkiamme, kertoo pääbaarimestari Jimmie Hulth.

Linje Tion avaamisen aikaan viisi vuotta sitten Hornstull oli vasta kasvava asuinalue. Alueen baarit olivat lähinnä pieniä, paikallisille suunnattuja kuppiloita. Noin vuosi Linje Tion avaamisen jälkeen Hornstulliin valmistui ostoskeskus, mikä lisäsi alueelle saapuvien ihmisten määrää.

– Nykyään Hornstull on eläväinen paikka ja monet matkustavat tänne kokemaan alueen uusia sekä vanhoja ravintoloita ja putiikkeja. Se oli paras paikka perustaa baari viisi vuotta sitten, Hulth iloitsee.

Asiakas on ykkönen

Linje Tion sisustukseen haettiin inspiraatiota muun muassa New Yorkin Grand Central Stationista, jossa keskellä sijaitsevan infotiskin ympärillä on pieniä putiikkeja. Samaan tapaan Linje Tion baaria ympäröivät ravintola, viinibaari ja parturi. Tunnelmaa luodaan kynttilöillä, himmennetyllä valaistuksella sekä kiillotetulla lasistolla.

– Baaria suunnitellessa meillä ei ollut paljon tilaa, jota hyödyntää. Niinpä priorisoimme vieraamme etusijalle ja rakensimme hyvin pienen takatoimiston ja henkilökunnan tilat. Ensisijainen baariasemamme on sijoitettu niin, että baarimestarin silmät ovat aina ovelle päin, jotta voimme tervehtiä jokaista baariin saapuvaa nopeasti, Hulth kertoo.

Myös cocktailit suunnitellaan huolellisesti. Ideoita baarimestarit hakevat matkustamisesta, vanhoista kokemuksista ja kirjoista. Tjogetilla on lisäksi oma jääbisnes, joka toimittaa kirkasta jäätä niin Linje Tion kuin muidenkin Tukholman baarien tarpeisiin.

– Näemme juomien suhteen paljon enemmän vaivaa kuin ulospäin kerromme. Joskus luomme cocktaileja pikemminkin mielialoista kuin makukombinaatioista. Niiden on oltava kuitenkin herkullisia! Pysymme juuri niin nörtteinä ja yllättävinä kuin yleisömme vaatii.

Kuten välimerelliseen baariin sopii, käytetään juomissa paljon Euroopasta kotoisin olevia alkoholeja. Ahkerassa käytössä ovat cocktaileissa tutumpien viskien ja vodkien lisäksi myös grappa, calvados, amarot ja konjakit. Baarin myydyin juoma ”STOCKHOLM” valmistetaan ruotsalaisesta punssista, vodkasta, seljankukasta ja sitruunasta.

– Käytämme cocktaileissamme entistä enemmän mausteita myös Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta, Hulth paljastaa.

Pokaalia toisensa perään

Linje Tio on niittänyt avaamisestaan asti palkintoja muun muassa ruotsalaisessa Bartender’s Choice Awards -kilpailussa. Viime vuonna ansaittu paikka maailman 50 parhaan baarin listalla vahvisti baarin asemaa Tukholman ykköspaikkana.

– Tietysti jokainen haluaa olla kaupungin ykkönen ja on pysyttävä huipulla pitääkseen paikkansa. Meidän suurin valttimme on mahtavan ammattimainen ja palveluhenkinen henkilökunta. Yritämme pysyä nöyrinä ja viihdyttää vakioasiakkaitamme.

Nöyrä asenne on taannut Linje Tion suosion. Baari on täyteen pakattu seitsemänä päivänä viikossa, ja vakiasiakkaiden lisäksi Hornstulliin matkustavat myös muut tukholmalaiset ja ulkomaiset vieraat.

Kansainvälisissä kilpailuissa ja listauksissa menestyminen tuo baarille medianäkyvyyttä. Linje Tiokin mainittiin World’s 50 Best Bars -listauksen jälkeen muun muassa CNN:n, The Telegraphin ja Business Insiderin verkkojulkaisuissa. Myös useat ruotsalaiset mediat uutisoivat tukholmalaisbaarin menestyksestä.

Melonas

50 ml Pisco

25 ml lime juice

20 ml watermelon syrup

4 dashes of olive oil on top

_________

Stockholm

30 ml vodka

10 ml Swedish Punsch

10 ml elderflower

10 ml sugar syrup 50:50

20 ml lemon juice

3 dashes of Peychaud Bitters

Pineapple Gimlet

30 ml Cognac

30 ml Light Rum

40 ml Pineapple Cordial

Trenditietoinen Tukholma

Tukholma tunnetaan trenditietoisena kaupunkina, ja tämä pätee myös baareihin ja ravintoloihin. Kilpailu on kovaa, ja baarit erottuvatkin pitkälle viedyillä konsepteillaan ja paneutumisellaan persoonalliseen tyyliinsä.

– Tukholmassa seurataan paljon trendejä, ja luulen, että saamme vielä täyslaidallisen kestävää kehitystä, paikallisia raaka-aineita, sesongin mukaisia tuotteita ja mitä ikinä ihmiset tekevätkään New Yorkissa, San Franciscossa, Lontoossa ja Pariisissa, Jimmie Hulth arvelee.

Vaikka täydellinen konsepti olisikin selvillä, ei menestyvän baarin avaaminen lahden toisella puolella ole itsestäänselvyys. Ruotsissa alkoholilait ovat nimittäin osittain Suomeakin tiukemmat – esimerkiksi alkoholiluvan saamiseksi baarin on tarjoiltava myös ruokaa. Tähän ei riitä sipsipussin pölyyntyminen varaston perukoilla tai edes paninipaahdin, vaan baarilla on oltava täysin varusteltu keittiö kokkeineen kaikkineen. Täysin varustellun keittiön määritelmä vaihtelee tulkitsijasta ja alueesta riippuen: baarien on täytynyt jopa hankkia laitteistoa, jota eivät oikeasti tarvitsisi vastatakseen tarkastajien vaatimuksiin.

Ruotsalaiset baarimestarit ovat kuitenkin keksineet keinonsa selvitäkseen tiukasta lainsäädännöstä. Varsinaisen keittiön sulkeuduttua puolilta öin monissa baareissa tarjoillaan ”late night menua”, joka saattaa sisältää ylihinnoiteltuja annoksia, jotka eivät tyyliltään vetoa baarin asiakaskuntaan. Ruokaa on siis teknisesti tarjolla, kukaan ei vain halua sitä tilata. Toisaalta baari saatetaan perustaa ruokaravintolan yhteyteen niin, että baari kuitenkin säilyttää oman identiteettinsä ravintolan sisällä. Nämä yhteistyökonseptit saattavat toimia hyvinkin erillään, kuten oman sisäänkäynnin ja tunnelmansa omaava The Corner Club. Gastro Pub Flying Elkin kanssa yhteistyötä tekevä cocktailbaari tarjoaa pientä ruokalistaa täyttääkseen ruokatarjoilun vaatimuksen.

Kalliiden keittiöremonttien vuoksi baarin perustaminen on haasteellista kaupungin nuorille ja nälkäisille baarimestareille. Kun baarin kerran perustaa, on sen erotuttava massasta menestyäkseen.

Uusia trendikkäitä baareja putkahtelee erityisesti Södermalmille ja Gamla Staniin. Pienet naapurustokuppilan tyyliset cocktailbaarit ovat saaneet myös paikalliset nauttimaan vanhasta kaupungista. Pitkälle vietyä baarikonseptia Gamla Stanissa edustaa esimerkiksi Pharmarium, joka sijaitsee vuonna 1575 perustetun apteekin tiloissa. Baari on sisustettu vanhoilla apteekkikaapeilla, seiniltä löytyy opetustauluja lääkekasveista ja cocktaillistan inspiraationa toiminut antiikkinen apteekki on selvästi nähtävissä.

Tukholmassa on pitkään haettu ideoita Jimmie Hulthin mainitsemista metropoleista. Katseita ollaan kuitenkin suuntaamassa myös omaan kulttuurihistoriaan ja raaka-aineisiin. Akvaviitti oli vielä muutama vuosi sitten paikallisille baarimestareille tylsä raaka-aine, mutta sen nousu myös kansainvälisillä markkinoilla on saanut tukholmalaiset katsomaan kansallisjuomaansa uudesta näkökulmasta.

2012

Bartender’s Choice Awards

 • Tulokas

2013

Bartender’s Choice Awards

 • Tunnelma
 • Yleisön suosikki
 • Cocktailbaari

2014

Bartender’s Choice Awards

 • Paras baarimestari Mattias Skoog
 • Yleisön suosikki

2015

Bartender’s Choice Awards

 • Paras cocktailbaari
 • Yleisön suosikki

World’s 50 Best Bars – Bars to Watch

 • Sija 71

2016

Bartender’s Choice Awards

 • Paras cocktailbaari
 • Paras alan kehittäjä Linje Tio Barteam

World’s 50 Best Bars

 • Sija 25

Jimmie Hulthin baarivinkit Tukholmaan

”Kaikki nämä baarit ovat loistavia. Mene paikan päälle ja näe itse, miksi ne ovat niin hyviä.”

Paradiso

Timmersmangatan 24, Södermalm

paradisostockholm.se

”Sisarbaarimme tarjoaa upeita juomia ja hiphop-musiikkia.”

Bar Hommage

Krukmakargatan 22, Södermalm

bar-hommage.com

”Täällä yhdistyy rento naapurustobaarin tunnelma persoonallisiin cocktaileihin ja ystävälliseen palveluun. Tämän talven cocktaillistan makumaailmaan on haettu inspiraatiota muun muassa Chilestä, Intiasta ja Algeriasta.”

Tweed

Lilla Nygatan 5, Gamla Stan

tweedbar.se

”Äärimmäiseen mukavuuteen panostava baari on sisustettu Chesterfield-nojatuoleilla ja pitää valikoimassaan cocktailien lisäksi noin 2 800 viiniä. Kesällä baarin terassilla voi nautiskella juoman seurana myös laadukkaista sikareista.”

Svartengrens

Tulegatan 24, Vasastan

svartengrens.se

”Svartegrensin baarin ja avokeittiön välissä roikkuvat lihakirveet, veitset ja moottorisaha kertovat paljon ravintolan tyylistä: täällä tarjoillaan hyvälaatuista lihaa ja kekseliäitä cocktaileja. Juomista saattaa löytyä suolaisia raaka-aineita kuten ruskistettua voita, punajuurta tai kantarellia.”

Little Quarter

Hornsgatan 66, Södermalm

marielaveau.se

”Ravintola Marie Laveaun perimmäisessä nurkassa sijaitsevan Little Quarterin kuukausittain vaihtuva lista kirjoitetaan suoraan tarroilla peitettyyn kaakeli­seinään. Baari on valittu useaan kertaan Ruotsin parhaaksi Bartender’s Choice Awardseissa.”