Liikematkustajien datankäyttö Euroopassa räjähti vuodessa

Suomalaiset liikematkustajat surffasivat maaliskuussa netissä kolme kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Yritysasiakkaat käyttävät mobiililaitteitaan työmatkalla selkeästi enemmän. Näin kerrotaan muun muassa Teliasta, jossa asiakkaiden netinkäyttö kolminkertaistui vuoden aikana sekä Euroopassa että muualla maailmassa. Kehityksen taustalla ovat ennen kaikkea muutokset hinnoittelussa ja uusissa roaming-palveluissa.

– Käytön räjähdysmäinen kasvu osoittaa, että liikematkustajilla on kova tarve hyödyntää mobiililaitteitaan aiempaa enemmän. Nyt he pystyvät pitämään yllä yhteyksiä niin työ- kuin siviiliasioissa, Telian yritysliiketoiminnan johtaja Jussi Salminen kertoo.

Hän uskoo, että mobiilikäyttö lisääntyy edelleen kesäkuussa, kun yritys tuo yritysasiakkailleen uusia roaming-etuja ja monipuolistaa palveluvalikoimaansa.

– Sisällytimme roaming-palvelut kuukausimaksuihin pohjolassa ja Baltiassa jo viisi vuotta sitten. Kesäkuussa sama käytön helppous ulotetaan koko Eurooppaan, ja tiedämme kokemuksesta, että siitä on liikematkustajalle merkittävä hyöty, kun epävarmuus käytön kustannuksista poistuu, Salminen korostaa.

Roaming-edusta ovat hyötyneet jo maaliskuusta lähtien Telian kuluttaja-asiakkaat, mutta yritysasiakkaat joutuvat odottelemaan kesäkuuhun saakka. Salminen perustelee tilannetta näin:

– Kuluttajapuolella yksinkertaistimme kerralla koko liittymävalikoiman ja roamingin oli siinä mukana. Yritysasiakkailla on huomattavasti monipuolisempia ja keskenään erilaisia tarpeita, ja uusi valikoima valmistuu vasta kesäkuun alussa.

Tästä on kyse

  • Matkapuhelimen käytöstä ulkomailla perittävät verkkovierailumaksut, eli roaming-maksut poistuvat EU:ssa kesäkuussa 2017.
  • Euroopan parlamentti hyväksyi televiestintää koskevan lakipaketin lokakuussa 2016.
  • Samalla vahvistettiin myös verkon neutraaliutta koskevia sääntöjä.
  • Uusien sääntöjen myötä verkkovierailujen, eli toisessa EU-maassa matkapuhelimella soittamisen, tekstiviestien lähettämisen ja mobiiliverkon käyttämisen, lisämaksut poistuvat EU-maissa 15.6.2017.